Contraatacul reușit al Ucrainei din Harkov a fost important din mai multe puncte de vedere. Forțele armate au eliberat un teritoriu vast, au provocat pagube serioase trupelor rusești de acolo și au făcut ca moralul rușilor să scadă vertiginos, în timp ce spiritul ucrainean a crescut.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar a adus, de asemenea, o mare captură de vehicule și sisteme de armament rusești, care vor face o diferență notabilă în bătăliile care vor urma, au declarat analiști militari pentru Kyiv Independent.

"Este cu siguranță mult mai mult decât tot ceea ce a pierdut Ucraina în această ofensivă", a declarat Kirill Mihailov, expert în cadrul proiectului de investigare a Rusiei, Conflict Intelligence Team. "Deci, terminarea ofensivei cu un pozitiv net de vehicule este wow", a spus el entuziast.

Faptul că Rusia este principalul „donator” militar al Ucrainei nu este doar o memă

Prin numărul pur și simplu de vehicule, contribuția Rusiei este impresionantă. De când a început invazia pe scară largă, Ucraina a capturat 392 de tancuri rusești, 178 de vehicule blindate de luptă, 421 de vehicule de luptă de infanterie și 400 de camioane, vehicule și jeep-uri, potrivit proiectului de investigație open-source Oryx.

Ucraina a obținut, de asemenea, numeroase și diferite vehicule de sprijin, de comandă, de artilerie și antiaeriene. Deoarece Oryx publică doar date confirmate vizual, aceste cifre pot fi de fapt mai mari.

Contraofensiva de la Harkov formează un procent semnificativ, cu 563 de vehicule raportate capturate în țară începând cu 29 august. (click aici pentru a vedea echipamentele capturate în această perioadă de timp, compilată de cercetătorul de date Ragnar Gudmundsson).

Potrivit listelor zilnice combinate de Oryx, în perioada 1-23 septembrie, ucrainenii au capturat peste 100 de tancuri, aproape 200 de vehicule de luptă de infanterie și transportoare blindate de personal, peste 20 de vehicule de comandă și control și zeci de piese de artilerie. De asemenea, au fost capturate aproape 100 de camioane și jeep-uri, precum și unele vehicule mai specializate.

Listele lui Oryx includ totalurile combinate pentru întreaga țară. Dar Jakub Janovsky, analist militar și membru al echipei Oryx, care întocmește aceste liste, a declarat că 75-80% dintre acestea au fost capturate în Harkov.

"Pentru Ucraina, este un impuls substanțial care va ajuta la înlocuirea echipamentelor pierdute și va folosi restul pentru a dota unele unități noi - cu siguranță destul de util pentru operațiuni ofensive", a declarat Janovsky, pentru Kyiv Independent.

Purtătorii de cuvânt ai forțelor armate ucrainene au refuzat să furnizeze numărul exact de arme și vehicule capturate pentru Kyiv Independent.

În plus, au fost capturate stocuri uriașe de muniție. Deși nu există cifre confirmate cu privire la cantitatea acestora, cea mai bună presupunere a lui Janovsky este că Ucraina ar fi capturat "sute" de arme antitanc și "zeci de mii" de obuze.

În plus, nu este clar câte din aceste vehicule vor fi folosite în luptă sau doar pentru piese de schimb.