Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a dat asigurări duminică că vor exista consecințe „catastrofice” în cazul în care Rusia folosește o armă nucleară în Ucraina și a spus că SUA vor adopta noi sancțiuni economice împotriva Rusiei dacă Kremlinul își va duce la bun sfârșit „simulacrele” de referendumuri, scrie CNN.

Jake SullivanFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofice pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv. Acum, noi, pe canale private, am spus în clar și mult mai detaliat ce ar însemna mai exact acest lucru”, a declarat Jake Sullivan la emisiunea „Meet The Press” a postului NBC.

În ceea ce privește consecințele împotriva Rusiei pentru organizarea așa-ziselor referendumuri în teritorii ucrainene ocupate, Sullivan a amintit de declarația difuzată vineri de liderii G7 și a precizat că vor veni mai multe anunțuri din partea SUA în zilele următoare.

„(Liderii G7) au reiterat că vor exista consecințe și au specificat că acestea vor include noi sancțiuni sporite, inclusiv sancțiuni asupra entităților și companiilor din afara Rusiei care sprijină mașina de război rusă sau sprijină aceste false referendumuri sau eforturile Rusiei”, a arătat Sullivan.

Ulterior, într-un interviu la emisiunea „This Week” a postului ABC, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden a spus că SUA se pregătesc pentru „orice scenariu”.

„Vrem să enunțăm principiul că vor exista consecințe catastrofale, dar nu să ne angajăm într-un joc pe retorica "ochi pentru ochi". Așadar, rușii înțeleg în ce punct ne aflăm, noi știm în ce punct ne aflăm, ne pregătim pentru orice scenariu și vom face tot ce e necesar pentru a descuraja Rusia să facă acest pas. Iar dacă îl vor face, vom răspunde decisiv”, a subliniat Jake Sullivan.

Întrebat despre protestele ce au loc în Rusia, Sullivan a răspuns că SUA se concentrează pe continuarea sprijinului pentru Ucraina: „Viitorul Rusiei trebuie să-l decidă poporul rus”.

Vladimir Putin a evocat din nou spectrul folosirii armelor nucleare, miercuri, în discursul în care a decretat prima mobilizare militară a Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Citește și:

___