„Referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă au început vineri în părți ale Ucrainei controlate în totalitate sau parțial de Moscova, Kievul și Occidentul calificându-le drept o „farsă", transmite AFP.

Panou electoral în Lugansk: „Cu Rusia, pentru totdeauna. 27 septembrie”Foto: AP / AP / Profimedia

00:12Statele Unite "vor lucra cu aliații și partenerii (lor) pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide și severe" dacă aceasta anexează teritorii în Ucraina, a avertizat vineri Joe Biden, potrivit AFP.

21:57 Liderii G7 au "condamnat cu fermitate", vineri, "referendumurile fictive" ale Rusiei privind anexarea teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, adăugând că acestea "nu vor fi niciodate recunoscute”, potrivit AFP.

19:20Locuitorii din zonele ocupate ignoră referendumurile convocate de oficialii pro-ruși, susține Ucraina

Oficialii ucraineni spun că locuitorii din zonele ocupate de Rusia ignoră referendumurile organizate de autoritățile locale susținute de Kremlin, dar au recunoscut că, în unele cazuri, locuitorii sunt forțați să voteze, potrivit CNN.

18:30 Țările occidentale denunță „farsele de referendumuri” organizate de Rusia în Ucraina.

Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina a afirmat vineri că rezultatul acestor așa-zise referendumuri este „aproape sigur deja decis”. „Vor fi publicate rezultate a ceva ce nu s-a întâmplat. Mă întreb dacă cineva va fi măcar chemat la vot. Nu vor avea nevoie să facă asta. Rezultatul este aproape sigur deja decis” - a spus ambasadoarea Melinda Simmons.

Și Elveția - printr-un comunicat difuzat vineri de Consiliul Federal Elvețian - „condamnă farsele de referendumuri organizate în părți din Ucraina”, adăugând că „referendumurile ce se desfășoară în prezent în teritorii ale Ucrainei parțial ocupate de Rusia nu sunt conforme cu legea și sunt ilegale din punct de vedere al dreptului internațional”.

NATO a emis un comunicat - difuzat de Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism de decizie al NATO - în care condamnă „în cei mai vehemenți termeni posibili planurile de organizare acestor așa-zise referendumuri de alipire la Federația Rusă în regiuni din Ucraina parțial controlate de armata rusă”.

14:46Imagini cu referendumul din Mariupol, oraș devastat în urma bombardamentelor rușilor.

Petro Andriuschenko, un consilier al primarului ucrainean din Mariupol, acuză forțele pro-ruse că folosesc tactici coercitive pentru a-i convinge pe oameni să meargă la vot, „principalul mijloc de constrângere” fiind că merg din ușă în ușă: „Comisia este formată din doi oameni cu urne și buletine de vot și doi bărbați înarmați”.

„Secțiile de votare sunt situate în magazine și cafenele. Cu toate acestea, sunt goale. Nu există facilități obișnuite, cum ar fi cabine de votare acolo. Votul se face sub supravegherea atentă a oamenilor înarmați. Așa arată democrația rusă”, a spus Andriuschenko, citat de CNN.

14:44Rusia va considera încercările Ucrainei de a recupera Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație drept un atac asupra Federației Ruse, dacă rezultatele referendumurilor vor fi pozitive, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

14:00Liderul regiunii separatiste pro-ruse Donețk, Denis Pușilin, a votat la referendum. „De cât timp așteptăm asta!” a spus el, arătându-le jurnaliștilor buletinul de vot.

13:25Guvernatorul ucrainean din Lugansk, Serhii Hayday, spune că în fiecare secție de votare pentru referendum se află câte un bărbat înarmat, scrie CNN.

El a descris procesul început de liderii separatiști pro-ruși din regiunea de est drept un „pseudo-referendum”, adăugând că Rusia va „calcula” un rezultat favorabil la vot, iar „opinia populației nu are nicio importanță”.

Guvernatorul ucrainean a avertizat că cei care se vor implica în orice fel în organizarea referendumurilor riscă să răspundă penal: „Nu contează ce ești: inițiatorul, agitatorul, membrul secției de votare - activitățile de colaborare și separatiste se pedepsesc cu până la 15 ani de închisoare”.

12:18Ivan Fedorov, primarul ucrainean ales al orașului Melitopol, aflat sub ocupația rușilor, îi îndeamnă pe locuitorii din zonele ocupate ale Ucrainei să nu participe le „referendumurile” organizate de autoritățile impuse de Rusia, conform The Guardian.

El le cere oamenilor să nu le deschisă ușa "agitatorilor", să nu meargă la secțiile de votare și să ingnore întregul proces, spunând că Armata Ucrainei va elibera cu siguranță toate teritoriile ocupate de ruși.

"Facem apel la locuitorii teritoriilor ocupate să nu participe în niciun fel la pseudo-referendumuri. Participarea la acestea înseamnă a sprijini planul sângeros de escaladare a războiului împotriva Ucrainei, de a deveni voluntar parte a unei societăți totalitare închise, de a-ți asuma o parte din responsabilitatea crimelor de război, de a fi de acord cu mobilizarea bărbaților cu vârste cuprinse între 16-55 de ani pentru a fi carne de tun în Armata rusă. Cel mai important - participarea la un pseudo-referendum este cea mai gravă trădare”, este apelul postat pe Telegram de către primarul din Melitopol.

11:41 Imagini cu votarea în Donețk, acasă, sub pază cu arma.

..........................

Votul, care a început la 08:00 în Ucraina, urmează să se desfășoare până la 27 septembrie în regiunile separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk, precum și în zonele ocupate Herson și Zaporojie.

Aceste scrutine, anunțate la începutul săptămânii și organizate în grabă, au fost denunțate de guvernul ucrainean și de susținătorii săi occidentali, care acuză Moscova de confiscarea unor porțiuni întregi de teritoriu, cum a făcut cu peninsula Crimeea în 2014.

Chiar dacă nimeni nu are dubii care va fi rezultatul acestor referendumuri, ele anunță o escaladare a conflictului, Moscova mergând până la a amenința cu lovituri nucleare pentru a apăra ceea ce consideră a fi teritoriul „său".

„Organizarea acestui referendum este un pas istoric (...) Ne întoarcem acasă!", a declarat liderul regiunii separatiste pro-ruse Donețk, Denis Pușilin, într-o înregistrare video postată vineri dimineață pe Telegram.

Vot din ușă în ușă, secții deschise în Rusia pentru „refugiați”

În condițiile în care luptele continuă, „autoritatea electorală” a separatiștilor din Donețk a declarat că „din motive de securitate" votul se va desfășura în principal din ușă în ușă timp de patru zile, secțiile de votare urmând să se deschidă „doar în ultima zi", 27 septembrie.

Astfel, 450 și, respectiv, 461 de secții de votare vor fi deschise în regiunile Donețk și Lugansk din estul țării. Zaporojie va avea 394 de secții de votare, iar regiunea Herson, în sud, 198.

De asemenea, mai multe secții de votare au fost deschise în Rusia pentru a permite votul „refugiaților" care au fugit din Ucraina, potrivit agențiilor de presă ruse.

Aceste scrutine, făcute după modelul celui care a oficializat anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014, sunt în lucru de mai multe luni, dar calendarul pare să se fi accelerat odată cu contraofensiva ucraineană care a forțat armata rusă să se retragă din nord-estul țării.

Întrebarea pusă pe buletinele din Herson și Zaporojie: „Doriți să vă separați de Ucraina?”

Locuitorii din regiunile separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk, care și-au declarat deja „independența", trebuie să decidă doar dacă vor să facă parte din Rusia.

În regiunile Herson și Zaporojie, care sunt parțial ocupate de forțele rusești, întrebarea pusă este: „Doriți să vă separați de Ucraina, să creați state independente și să deveniți parte a Rusiei?

Președintele camerei inferioare a parlamentului rus (Duma), Viaceslav Volodin, i-a îndemnat vineri pe „compatrioții săi" - pro-rușii din Ucraina - să „facă alegerea de a deveni parte a Rusiei". „Vă vom sprijini", a adăugat el.

Anexarea acestor patru zone nu va fi recunoscută de comunitatea internațională, dar ea va marca un punct de cotitură în ofensiva pe care Rusia o desfășoară în Ucraina.

Anunțul pripit al „referendumurilor" de marți vine în contextul în care Moscova, a cărei armată a suferit o serie de eșecuri, a decis să arunce mai multe forțe în luptă. Miercuri, președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială, care va implica cel puțin 300.000 de persoane.

Acuzând Occidentul că vrea să „distrugă" Rusia, el a amenințat, de asemenea, că va folosi „toate mijloacele", inclusiv cele nucleare, declarații care au fost condamnate ferm de Statele Unite și de Uniunea Europeană.

De precizat că până și China, apropiată de Rusia, a părut să se distanțeze de anunțarea referendumurilor, făcând apel la respectarea integrității teritoriale a statelor.

----------------