Referendumurile au loc la aproape șapte luni de război în care Rusia nu a reușit să-și dovedească superioritatea pe teren. Patru zone din Ucraina – Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie - sunt pregătite să organizeze vineri referendumuri pentru aderarea la Rusia.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Planul Rusiei este de a anexa aproximativ 15% din teritoriul ucrainean prin referendumuri, acestea urmând să aibă loc de vineri până marți.

Iată 8 lucruri pe care trebuie să le știi despre referendumuri:

  • În timp ce Occidentul – care a criticat această mișcare – a numit referendumurile „o încălcare gravă a dreptului internațional” care ar putea escalada și mai mult războiul în curs, Rusia susține că este o ocazie acordată locuitorilor de acolo de a-și exprima opiniile. „De la începutul operațiunii... am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni pe soarta lor”, a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
  • Comisia Electorală Centrală a Rusiei va acorda „asistență” în organizarea secțiilor de votare pe teritoriul Federației Ruse pentru votarea în cadrul referendumurilor din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, precum și din regiunile Zaporojie și Herson, a declarat pentru Interfax vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, Nikolai Bulaev.
  • Ucraina a acuzat Rusia că intenționează să manipuleze rezultatele obținute la referendumuri pentru a legitima un semnal al sprijinului popular acordat Moscovei și apoi să se folosească de referendumuri pentru anexarea întregii Ucraine, într-o mișcare similară cu preluarea Crimeei în 2014.
  • Ucraina și aliații săi au precizat deja că nu vor recunoaște rezultatele „votului”.
  • Într-o contraofensivă demarată în această lună, Ucraina a recucerit zone mari de teritoriu, la aproape șapte luni după ce Rusia a invadat țara și a lansat un război care a ucis mii de oameni și a provocat strămutarea altor câteva milioane. În fața unor pierderi semnificative în Ucraina, Putin a anunțat săptămâna aceasta o mobilizare parțială care să aducă alți 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina, în tentativa de a reface echilibrul în bătălie.
  • Prin anexarea celor 4 teritorii, Moscova ar putea justifica escaladarea militară „necesară pentru a-și apăra teritoriul”. „Încălcarea teritoriului rus este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare”, a declarat marți Dmitri Medvedev, care a ocupat funcția de președinte rus din 2008 până în 2012, într-o postare pe Telegram. „De aceea, aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev și în Occident”, mai spune Medvedev

Surse utilizate: Media internațională, Reuters, AFP

  • Referendumurile au fost denunțate de lideri mondiali, printre care președintele american Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele francez Emmanuel Macron, printre alții. „Referendumurile simulate” sunt „ilegale și ilegitime”, au declarat joi oficili ai NATO- alianță militară a 30 de state