​Patru zone din Ucraina controlate de Moscova și de forțele proruse se pregătesc să organizeze vineri referendumuri privind alipirea la Federația Rusă, o decizie condamnată pe scară largă de Occident ca fiind ilegitimă și premergătoare unei anexări ilegale.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

08:30Noul material LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, poate fi găsit aici

SINTEZA zilei de vineri:

  • Pseudo-referendumuri
  • Rusia a început vineri să organizeze "referendumuri" pentru a anexa regiuni ucrainene pe care le controlează total sau parțial, scrutine care au fost imediat condamnate la Kiev, iar Washingtonul a promis un răspuns "rapid și sever".
  • Sute de secții de votare urmau să fie deschise în cele patru teritorii și altele în Rusia pentru a permite persoanelor strămutate să voteze.
  • "Sperăm că după referendum vor înceta să ne mai bombardeze, că vom avea pace și ordine", a declarat pentru AFP Vladimir Șutov, originar din regiunea Lugansk, care a venit să voteze la reprezentanța din Donețk la Moscova.
  • La Moscova, Sankt Petersburg și în alte orașe, autoritățile au organizat demonstrații de susținere a voturilor, cu steaguri și sloganuri.
  • În discursul său zilnic adresat națiunii vineri seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat restul lumii să condamne ceea ce el a numit "pseudo-referendumuri".
  • Președintele Joe Biden a avertizat Rusia că SUA "vor lucra cu aliații și partenerii (săi) pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide și severe" dacă aceasta va anexa teritorii în Ucraina.
  • "Referendumurile Rusiei sunt o impostură, un pretext fals pentru a încerca să anexeze prin forță părți din Ucraina", a afirmat într-un comunicat președintele american, care a impus deja mai multe pachete de sancțiuni economice și financiare regimului lui Vladimir Putin.
  • Într-o declarație comună, țările G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite) au făcut apel la "toate țările să respingă fără echivoc aceste referendumuri fictive", "imposturi" care "nu au nici efect juridic și nici legitimitate".
  • Fără a merge atât de departe încât să denunțe scrutinul, China, cel mai apropiat partener al Moscovei, a formulat totuși propriile critici, făcând apel la respectarea "integrității teritoriale a tuturor țărilor".

  • Mobilizare cu circ
  • În paralel, mobilizarea a sute de mii de rezerviști ruși a continuat în Rusia, Kremlinul încercând să contracareze avansurile armatei ucrainene, care, stimulată de livrările de arme occidentale, a revendicat vineri noi câștiguri teritoriale.
  • Zelenski a făcut apel la toți ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să se "ascundă de mobilizarea rusă" și, dacă nu o pot evita, să "saboteze orice activitate a inamicului".

  • Kievul critică Iranul
  • La rândul său, Iranul s-a aflat în vizorul autorităților ucrainene, care îi reproșează livrările de arme către Moscova și în special dronele, care au ucis o persoană în atacul rusesc asupra portului Odessa, vineri.
  • Kievul a decis să retragă acreditarea ambasadorului iranian în Ucraina și să "reducă considerabil" personalul ambasadei iraniene la Kiev, criticând un comportament "ostil".

  • Progresul armatei ucrainene
  • Pe teren, Ucraina a afirmat vineri că a cucerit Yatskivka, în estul regiunii Donețk. De asemenea, a declarat că a avansat la sud de Bahmut, un oraș din estul țării pe care armata rusă încearcă de luni de zile să îl cucerească fără succes.
  • De partea separatistă, șeful orașului Donețk, Denis Pușilin, a vorbit despre o situație "extrem de dificilă" la nord de orașul său.
  • În regiunea Lugansk, un alt lider separatist, Andrei Marochko, a raportat bombardamente ucrainene, menționând că forțele Kievului "vor să facă totul pentru a deraia referendumul".

Cele mai importante informații de vineri, ziua 212 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:32Ucraina: Zelenski îndeamnă lumea să condamne "pseudo-referendumul" rusesc

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat vineri restul lumii să condamne "pseudo-referendumul" în curs de desfășurare al Rusiei în patru teritorii pe care le-a cucerit în Ucraina de la începutul invaziei sale.

23:45 Ucraina publică imagini dramatice cu un soldat înainte și după eliberarea din captivitatea rusă

Generali (r) ruși: Este puțin probabil ca Moscova să folosească arme nucleare

23:01Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cere ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU

22:23Finlanda își va închide granițele pentru turiștii ruși, după ce țara a înregistrat o creștere semnificativă a intrării ruşilor la graniţa sa terestră, în urma masurii anunțate de Moscova privind mobilizarea rezerviştilor pentru războiul din Ucraina.

21:58 Liderii G7 au "condamnat cu fermitate", vineri, "referendumurile fictive" ale Rusiei privind anexarea teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, adăugând că acestea "nu vor fi niciodate recunoscute”, potrivit AFP.

21:17Polonia anunță că nu va adăposti ruşi care fug de mobilizare

20:55Generali (r) ruși: Este puțin probabil ca Moscova să folosească arme nucleare dacă NATO nu intervine / „Obiectivele pot fi atinse și fără”

Este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina, cu excepția cazului în care NATO pune bocancul pe teren, au declarat pentru Al Jazeera doi generali ruși în retragere.

20:15 Țările occidentale denunță „farsele de referendumuri” organizate de Rusia în Ucraina.

Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina a afirmat vineri că rezultatul acestor așa-zise referendumuri este „aproape sigur deja decis”. „Vor fi publicate rezultate a ceva ce nu s-a întâmplat. Mă întreb dacă cineva va fi măcar chemat la vot. Nu vor avea nevoie să facă asta. Rezultatul este aproape sigur deja decis” - a spus ambasadoarea Melinda Simmons.

Și Elveția - printr-un comunicat difuzat vineri de Consiliul Federal Elvețian - „condamnă farsele de referendumuri organizate în părți din Ucraina”, adăugând că „referendumurile ce se desfășoară în prezent în teritorii ale Ucrainei parțial ocupate de Rusia nu sunt conforme cu legea și sunt ilegale din punct de vedere al dreptului internațional”.

NATO a emis un comunicat - difuzat de Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism de decizie al NATO - în care condamnă „în cei mai vehemenți termeni posibili planurile de organizare acestor așa-zise referendumuri de alipire la Federația Rusă în regiuni din Ucraina parțial controlate de armata rusă”.

Germania insistă că trebuie lăsată o cale deschisă pentru ruși să vină în Europa

19:45 Forțele armate ucrainene au declarat că au eliberat o altă așezare în regiunea Donețk și și-au îmbunătățit pozițiile în jurul orașului Bakhmut, situat în estul țării, potrivit The Guardian.

Satul Yatskivka din regiunea Donețk se află acum în mâinile ucrainenilor, potrivit lui Oleksii Hromov, adjunctul șefului direcției de operațiuni a Statului Major al forțelor armate ucrainene.

19:35 „Referendumurile” orchestrate de Kremlin: Locuitorii le ignoră, dar uneori sunt obligați să voteze-oficiali ucraineni

Oficialii ucraineni spun că locuitorii din zonele ocupate de Rusia ignoră referendumurile organizate de autoritățile locale susținute de Kremlin, dar au recunoscut că, în unele cazuri, locuitorii sunt forțați să voteze, potrivit CNN.

18:40 Opinie Alexandru Gussi: Putin, ultimul bal. Epuizarea sursei de legitimitate

O sinteză a analizelor la zi referitoare la războiul din Ucraina ne arată că am intrat într-o nouă fază, una ale cărei caracteristici sunt în așa măsură diferite de cele de la începutul conflictului, chiar și față de începutul verii, încât poate exista tentația de a confunda discursul analitic cu cel emoțional-idealist.

18:35Clerici musulmani îi îndeamnă pe uzbeci să nu se alăture războiului Rusiei din Ucraina: „E împotriva credinței noastre”

Membri ai unor "organizații teroriste" încearcă să recruteze musulmani pentru a lupta în conflictul din Ucraina sub pretextul "jihadului" sau al războiului sfânt, a declarat consiliul musulman din Uzbekistan, potrivit The Guardian.

18:15VIDEO Momentul când o dronă kamikaze iraniană lansată de ruși e interceptată de o rachetă trasă de ucraineni

17:23Germania insistă: „Trebuie lăsată o cale deschisă pentru ruși să vină în Europa și, de asemenea, în Germania”

Atac cu drone kamikaze iraniene lansat de Rusia în Odesa și alte regiuni din Ucraina

17:10Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a confirmat că Rusia a atacat Odesa cu drone kamikaze iraniene. Un civil ar fi fost ucis.

„Rusia a atacat Odesa cu drone iraniene Shahed-136 de pe mare, ucigând un civil și distrugând o clădire administrativă din zona portuară, a informat Comandamentul Operațional „Sud”.

17:07Nu va exista o mobilizare în Belarus, dă asigurări preşedintele Aleksandr Lukaşenko

16:47 VIDEO Rusia ar fi atacat Odesa cu drone kamikaze iraniene. Panică pe străzi, în timp ce forțele ucrainene încercau să le doboare

Peste 400 de cadavre exhumate din groapa comună descoperită în apropierea oraşului Izium

16:00Raport devastator al ONU despre crimele de război comise de ruși în Ucraina: Copii și bătrâne violate, execuții prin decapitare, deportări și tortură

15:54Experţii ucraineni în medicină legală au exhumat până acum 436 de cadavre din groapa comună descoperită în apropierea oraşului Izium din estul Ucrainei, conform guvernatorului regional Oleg Sinegubov, citat de The Guardian. Aproximativ 30 de cadavre aveau semne vizibile de tortură, a spus guvernatorul din Harkov.

15:46Record de cereri de azil în România, în prima parte a anului: Peste jumătate din cereri sunt depuse de cetățeni ucraineni / Problemele de care s-au lovit ucrainenii în țara noastră

15:41VIDEO Imagini rare dintr-un centru de recrutare rusesc: „Gata cu joaca! Toți sunteți militari acum! De ce urlați ca femeile?”

15:40 Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a declarat vineri că vrea să creadă că Moscova și Washingtonul nu sunt pe punctul de a cădea în „abisul unui conflict nuclear", relatează agenția de presă RIA Novosti

15:23 Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a declarat vineri că Moscova nu amenință pe nimeni cu armele nucleare și că o confruntare deschisă cu Statele Unite și NATO nu este în interesul Rusiei, au relatat agențiile de știri rusești de stat, preluate de Reuters.

13:19 Un organism de anchetă sub mandat ONU intenționează să investigheze groapa comună descoperită lângă Izium, în estul Ucrainei, unde au fost găsite sute de cadavre.

„Acesta este, desigur, un incident recent, dar cu siguranță intenționăm să analizăm și evenimentul de la Izium", a declarat Erik Mose, care conduce Comisia de anchetă privind Ucraina, în cadrul unei conferințe de presă.

14:54Petro Andriuschenko, un consilier al primarului ucrainean din Mariupol, acuză forțele pro-ruse că folosesc tactici coercitive pentru a-i convinge pe oameni să meargă la vot, „principalul mijloc de constrângere” fiind că merg din ușă în ușă: „Comisia este formată din doi oameni cu urne și buletine de vot și doi bărbați înarmați”.

„Secțiile de votare sunt situate în magazine și cafenele. Cu toate acestea, sunt goale. Nu există facilități obișnuite, cum ar fi cabine de votare acolo. Votul se face sub supravegherea atentă a oamenilor înarmați. Așa arată democrația rusă”, a spus Andriuschenko, citat de CNN.

Mobilizarea din Rusia: Între fuga pe trotinetă și beții în masă

14:44Rusia va considera încercările Ucrainei de a recupera Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație drept un atac asupra Federației Ruse, dacă rezultatele referendumurilor vor fi pozitive, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

14:29 VIDEO Unii ruși fug de mobilizare pe trotinetă. De ce au recurs la această metodă pentru a trece în Georgia

14:21 VIDEO Cum arată mobilizarea „parțială” în Rusia: Bărbați beți ce se iau la bătaie, preoți cu apă sfințită și suspiciuni de epurare etnică

14:15 Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a postat pe Twitter un mesaj în care vorbește despre sprijinul Chinei pentru Ucraina, spunând că omologul său chinez a reafirmat "respectul Chinei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și respingerea utilizăriri forței ca mijloc de soluționare a diferendelor".

SUA: Rusia a deportat până la 1,6 milioane de ucraineni

14:00Liderul regiunii separatiste pro-ruse Donețk, Denis Pușilin, a votat la referendum. „De cât timp așteptăm asta!” a spus el, arătându-le jurnaliștilor buletinul de vot.

13:54 Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că forțele sale au doborât trei avioane de luptă ucrainene în ultimele 24 de ore.

Trebuie subliniat că numărul total al avioanelor pe care Rusia pretinde că le-a doborât se apropie de 300, în condițiile în care Ucraina, la începutul războiului,avea pe hârtie un maxim de 165 de avioane militare.

13:28 Un emisar american a declarat că Rusia a deportat cu forța între 900.000 și 1,6 milioane de ucraineni și a îndemnat o comisie de anchetă mandatată de ONU să investigheze aceste acte.

„Îi îndemnăm pe comisari să continue să examineze dovezile tot mai numeroase privind disparițiile de persoane, operațiunile de filtrare și deportările efectuate de Rusia", a declarat ambasadorul american Michele Taylor în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva, referindu-se la o comisie de anchetă privind Ucraina.

„Numeroase surse indică faptul că autoritățile ruse au interogat, reținut și deportat forțat între 900.000 și 1,6 milioane de cetățeni ucraineni", a spus ea.

Guvernator: Pază armată în fiecare secție de „referendum”

13:25Guvernatorul ucrainean din Lugansk, Serhii Gaidai, spune că în fiecare secție de votare pentru referendum se află câte un bărbat înarmat, scrie CNN.

El a descris procesul început de liderii separatiști pro-ruși din regiunea de est drept un „pseudo-referendum”, adăugând că Rusia va „calcula” un rezultat favorabil la vot, iar „opinia populației nu are nicio importanță”.

Guvernatorul ucrainean a avertizat că cei care se vor implica în orice fel în organizarea referendumurilor riscă să răspundă penal: „Nu contează ce ești: inițiatorul, agitatorul, membrul secției de votare - activitățile de colaborare și separatiste se pedepsesc cu până la 15 ani de închisoare”.

13:06„Referendumurile de fațadă" care au loc în teritoriile ucrainene ocupate parțial de Rusia sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional, a transmis vineri guvernul elvețian.

Ministerul elvețian de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul rus în legătură cu această chestiune, a precizat guvernul, adăugând că va lua în considerare posibilitatea de a se alătura Uniunii Europene în impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. (Reuters)

12:53 Ministerul de externe chinez face presiuni asupra celui ucrainean pentru o „soluționare pașnică" a crizei, transmite Reuters.

Șeful diplomației chineze i-a spus ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba că trebuie sprijinite toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei ucrainene, a relatat vineri presa de stat.

„Suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie respectate", a spus el în marja Adunării Generale a ONU, adăugând că China se află întotdeauna de partea păcii.

12:20 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din această săptămână ar fi fost o oportunitate perfectă pentru a începe discuţiile de pace în Ucraina, dar este puţin probabil să se întâmple asta, a spus şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto, după o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov. Szijjarto a fost singurul ministru de externe dintr-o țară UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU, potrivit MTI şi EFE.

Îndemn la boicot contra „referendumurilor” rusești

12:16Ivan Fedorov, primarul ucrainean ales al orașului Melitopol, aflat sub ocupația rușilor, îi îndeamnă pe locuitorii din zonele ocupate ale Ucrainei să nu participe le „referendumurile” organizate de autoritățile impuse de Rusia, conform The Guardian.

El le cere oamenilor să nu le deschisă ușa "agitatorilor", să nu meargă la secțiile de votare și să ingnore întregul proces, spunând că Armata Ucrainei va elibera cu siguranță toate teritoriile ocupate de ruși.

"Facem apel la locuitorii teritoriilor ocupate să nu participe în niciun fel la pseudo-referendumuri. Participarea la acestea înseamnă a sprijini planul sângeros de escaladare a războiului împotriva Ucrainei, de a deveni voluntar parte a unei societăți totalitare închise, de a-ți asuma o parte din responsabilitatea crimelor de război, de a fi de acord cu mobilizarea bărbaților cu vârste cuprinse între 16-55 de ani pentru a fi carne de tun în Armata rusă. Cel mai important - participarea la un pseudo-referendum este cea mai gravă trădare”, este apelul postat pe Telegram de către primarul din Melitopol.

12:14 VIDEO Întâlnire de gradul trei între un blindat ucrainean și un proiectil antitanc lansat de ruși

11:56 După Turcia, și Uzbekistanul a suspendat procesarea de plăți prin Mir, alternativa rusă la Visa și MasterCard

11:25Fostul premier italian şi lider al partidului de centru-dreapta Forza Italia Silvio Berlusconi susține că Vladimir Putin a fost împins de separatiştii pro-ruşi din Donbas, de presă şi de poporul rus să declanşeze războiul din Ucraina, pe care îl numește, la fel ca liderul de la Kremlin, „operațiune specială”.

„Putin a fost împins de poporul rus, de partidul său, de miniștrii săi să inventeze această operațiune specială. Planul Rusiei a fost inițial să cucerească Kievul într-o săptămână, să îl înlocuiască pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu un guvern decent și să iasă într-o săptămână”, a spus Berlusconi, prieten vechi al lui Putin, potrivit Reuters.

Propagandiștii lui Putin: „Un război nuclear pare o certitudine”

11:14 Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că sunt posibile pene de curent dacă Rusia va elimina statele baltice din rețeaua electrică comună

11:04 VIDEO Escaladare periculoasă a propagandei la televiziunile rusești: „Un război nuclear pare o certitudine”

10:52 Pierderi mari pentru armata rusă în ultima zi, potrivit noii estimări a ucrainenilor: 550 de soldați, 18 tancuri, 20 de transportoare blindate, 14 piese de artilerie, 8 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 1 avion, 1 elicopter, 9 drone, 1 echipament special și 29 de autocisterne și diferite vehicule:

10:48Guvernatorul din Harkov, Oleh Siniehubov, spune, într-un mesaj postat pe Telegram, că „inamicul a continuat să terorizeze populația civilă din regiunea Harkov, bombardând așezările adiacente liniei de contact și graniței cu Federația Rusă. Sunt victime, inclusiv copii”.

El afirmă că în Kupyansk au fost rănite în urma bombardamentelor trei persoane, între care doi copii - un băiat și o fată de 7 ani, iar un bărbat de 51 de ani a fost ucis de bombardamente în districtul Harkov.

10:12Cum se desfășoară „referendumurile” orchestrate de Kremlin în Ucraina: Vot din ușă în ușă, secții în Rusia pentru „refugiați” / Întrebarea de pe buletinele din Herson și Zaporojie.

Avertismente transmise de SUA către Rusia pe canale private

09:48 „A început votarea la referendumul pentru ca regiunea Zaporojie să devină parte a Rusiei ca entitate constitutivă a Federației Ruse! Ne întoarcem acasă! Dumnezeu să ne ajute, prieteni!", a declarat Vladimir Rogov, un oficial pus de Moscova în regiunea respectivă.

Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, a spus că în orașul Bilovodsk, aflat sub control rusesc, șeful unei întreprinderi le-a spus angajaților că referendumul este obligatoriu și că cei care refuză să voteze vor fi concediați și numele lor vor fi date serviciilor de securitate.

El a precizat că în orașul Starobilsk, autoritățile ruse au interzis populației să părăsească orașul până marți, iar patrule înarmate au fost trimise pentru a percheziționa casele și a constrânge oamenii să iasă pentru a participa la referendum.

09:29 Statele Unite au transmis Rusiei în ultimele luni de zile, prin canale private, avertismente privind utilizarea armelor nucleare, scrie Washington Post, citând surse.

Americanii au păstrat în mod deliberat vagi avertismentele privind consecințele unui atac nuclear rusesc în Ucraina, astfel încât Kremlinul să se îngrijoreze cu privire la răspuns, notează publicația citată.

09:15 Rusia este pe cale să obțină o recoltă record de grâu, însă producția se strânge în silozurile locale deoarece Rusia are probleme în a exporta mari cantităţi de cereale

08:31 Fluxul de intrare în Finlanda prin granița de sud-est cu Rusia continuă să fie aglomerat, a informat vineri poliția de frontieră a țării, adăugând că numărul cetățenilor ruși care au intrat în Finlanda a crescut de peste două ori joi comparativ cu cel înregistrat cu o săptămână înainte.

Kremlinul încalcă pe față condițiile de mobilizare anunțate

08:26 Andrew Roth, corespondentul The Guardian la Moscova, a urmărit consecințele anunțului privind mobilizarea parțială al lui Vladimir Putin:

„Somații livrate bărbaților eligibili la miezul nopții. Profesori din școli presați să înmâneze avize de mobilizare. Bărbați cărora li s-a dat o oră pentru a-și împacheta lucrurile și a se prezenta la centrele de recrutare. Femei plângând în timp ce își trimiteau soții și fiii să lupte în războiul Rusiei din Ucraina.”

08:19 Abordarea dură a Kremlinului în ceea ce privește mobilizarea parțială ar putea atinge cu succes cota de personal recrutat, dar este puțin probabil să genereze soldați capabili de luptă și provoacă reacții interne semnificative pentru un câștig redus, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului.

Moscova încalcă pe față condițiile anunțate pentru mobilizarea parțială, iar cotele cerute de Kremlin vor forța probabil oficialii locali să mobilizeze bărbați indiferent de statutul lor militar și vor stimula probabil recrutarea într-o proporție disproporționată din rândul comunităților etnice non-rusești, spune ISW.

Oficialii de ocupație ruși din Ucraina se așteaptă probabil să fie forțați să furnizeze personal pentru a îndeplini cotele de mobilizare regionale rusești după ce Kremlinul va anexa în mod ilegal teritoriile ucrainene ocupate.

08:07 Ambasada Rusiei la Roma a postat pe Facebook fotografii cu Putin lângă politicieni italieni: „Avem multe lucruri de care trebuie să ne amintim"

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind invazia rusă:

  • Referendumurile din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să se desfășoare de vineri până marți. Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea conflictului militar ca fiind necesară pentru a-și apăra teritoriul.
  • Liderii mondiali reuniți la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York au cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului în Ucraina.
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că orice armament, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia.
  • Unii ruși cu vârsta de recrutare au plecat în străinătate pentru a scăpa de cea mai mare campanie de recrutare din țara lor de după cel de-al Doilea Război Mondial. Prețurile pentru biletele de avion cu plecare de la Moscova au explodat.
  • Kremlinul a declarat că rapoartele privind un exod au fost „exagerate". Marele Stat Major rus a afirmat că aproximativ 10.000 de voluntari s-au înrolat fără să aștepte să primească hârtiile de chemare.
  • Cel puțin 1.300 de protestatari împotriva mobilizării au fost reținuți, iar unora li s-au înmânat documente de înrolare în timp ce se aflau în arest, a anunțat un grup de apărare a drepturilor cetățenilor.
  • UE analizează noi sancţiuni împotriva Rusiei, între care plafonarea preţului petrolului, noi restricţii pentru exporturile de înaltă tehnologie şi noi măsuri împotriva unor persoane.
  • Americanii au spus că retorica lui Vladimir Putin, care amenință cu posibila utilizare a unei arme nucleare, nu va afecta ajutorul pe care SUA îl acordă Ucrainei.
  • Separatiștii instalați de Rusia au declarat că cel puțin șase civili au fost uciși și șase răniți într-un atac cu rachete asupra unei piețe din centrul orașului Donețk. Un reporter Reuters a văzut cinci persoane moarte și mai mulți răniți.
  • Forțele rusești au atacat mai multe orașe, inclusiv Zaporojie, care a fost lovit de aproximativ 10 obuze, a declarat guvernatorul regional Oleksander Starukh. Biroul procurorului ucrainean a informat că mortierele rusești au ucis două persoane și au rănit șase în orașul Toretsk din regiunea Donețk.
  • În orașul Melitopol, aflat sub control rusesc în sudul țării, o explozie a avut loc într-o piață aglomerată. Primarul în exil al orașului a declarat că aceasta a ucis trei soldați.

---------------