Oficialii germani insistă că Germania este deschisă să îi primească pe cetățenii ruși care încearcă să fugă din țară, după decizia președintelui Vladimir Putin de mobilizare militară parțială, conform CNN.

Piata Rosie din MoscovaFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images
  • "Mulţi ruşi care sunt chemaţi acum nu vor să ia parte la acest război. Acesta este un semn bun.
  • Trebuie lăsată o cale deschisă pentru ruși să vină în Europa și, de asemenea, în Germania", a declarat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, într-o conferință de presă.

Statele membre UE trebuie să găsească o „soluție viabilă” cu privire la modul în care îi tratează pe cetățenii ruși, după decizia de „mobilizare parțială”, spunând că trebuie analizate punctual motivele fiecăruia înainte de acordarea azilului.

Joi, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor ruși pentru a lupta în Ucraina, ministrul german de Interne Nancy Faeser a spus, într-un interviu pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, că Germania este pregătită să primească dezertori ruși „amenințați cu o represiune serioasă”:

  • „Dezertorii amenințați cu o represiune serioasă pot obține, de regulă, protecție internațională în Germania.
  • Oricine se opune cu curaj regimului lui Putin și cad astfel în mare pericol, poate cere azil pe motiv de persecuție politică”.

Faeser a spus că 438 de dizidenţi ruşi - mulţi dintre ei jurnalişti - au beneficiat de un proces accelerat pentru a obţine protecţie în Germania. Ea a subliniat totuși că azilul politic nu este acordat automat, dar solicitanții vor fi mai întâi supuși controalelor de securitate.

De asemenea, ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, a postat pe Twitter, folosind hashtag-ul „mobilizare parțială”, mesajul: „aparent, mulți ruși își părăsesc patria – oricine urăște calea lui Putin și iubește democrația liberală este binevenit în Germania”.

UE se pregătește pentru un val de migranți ruși

De altfel, executivul blocului european a spus că Uniunea Europeană va trebui să stabilească o poziție comună cu privire la cererile de intrare ale rușilor care părăsesc țara din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Comisia Europeană a spus, însă, că statele membre vor trebui să evalueze cererile de la caz la caz, ținând cont de drepturile fundamentale și de legislația privind procedura de azil.

„Au existat proteste în mai multe orașe din Rusia (...) Noi, Uniunea Europeană, suntem în principiu solidari cu cetățenii ruși care au curajul să-și arate opoziția față de ceea ce face regimul, mai ales când vine vorba de acest război ilegal din Ucraina”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Peter Stano, într-un briefing de presă.

Un alt purtător de cuvânt a spus că, atunci când vine vorba de cereri de intrare la frontierele UE, acestea „trebuie realizate în conformitate cu legislația UE”, care include respectarea drepturilor fundamentale și a întregii legislații în vigoare pentru procedurile de azil.