Rusia a lansat „referendumuri” care vizează anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina, atrăgând condamnări din partea Kievului și a națiunilor occidentale, care au respins voturile ca fiind o farsă și au promis că nu vor recunoaște rezultatele.

Ruși la o manifestație ținută lângă Kremlin în sprijinul anexării teritoriilor ocupate în UcrainaFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 213 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:20Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, îl puteți găsi aici

23:29Lavrov atacă SUA de la tribuna ONU, în timp ce China pledează pentru o arhitectură de securitate echilibrată

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a denunţat sâmbătă de la tribuna Adunării Generale a ONU „rusofobia fără precedent” a Occidentului, în timp ce omologul său chinez Wang Yi a susținut că prioritatea acum trebuie să fie facilitarea unor negocieri care să conducă la încheierea conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina şi să răspundă „preocupărilor de securitate legitime ale tuturor părţilor”.

22:05Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia

20:41 Putin a semnat o lege ce facilitează obținerea cetățeniei ruse pentru străinii care se înrolează în armată

20:15Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate

19:45VIDEO Noi proteste în Rusia împotriva mobilizării: sute de reținuți, forțele de securitate au bătut civili. Se scandează „Putin în tranșee!”

19:17Autorităţile ruse recunosc un aflux „important” de 2.300 de vehicule private care încearcă să treacă din Rusia în Georgia

18:55Aproape 1.500 de manifestanți anti-mobilizare au fost arestați în Rusia începând de miercuri, potrivit OVD-Info, un ONG independent specializat în monitorizarea protestelor.

18:00 Vladimir Putin a promulgat sâmbătă legea care înăsprește pedepsele pentru militarii care refuză să lupte

Aceste modificări la Codul penal, care au fost votate de Parlament săptămâna aceasta, au fost publicate pe portalul juridic al guvernului și au intrat astfel în vigoare.

Acestea includ pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru soldații care dezertează, se predau „fără permisiune” inamicului, refuză să lupte sau nu se supun ordinelor în timpul mobilizării. Actele de jaf pe timpul războiului se pedepsesc de asemenea cu până la 15 ani de închisoare.

17:31Turcia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor din teritoriile ocupate de Rusia

17:05 Rusia: Autoritățile din regiunea Sahalin vor plăti 300.000 de ruble (5.300 euro) într-o singură tranșă familiilor cetăţenilor mobilizaţi - scrie Kommersant.

16:50Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se declară în favoarea primirii în UE a ruşilor care fug de mobilizarea lui Putin

15:52Teheranul regretă decizia Ucrainei de a reduce legăturile diplomatice din cauza informațiilor privind furnizarea de drone iraniene către Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe

15:26 Bătaie între rușii mobilizați și polițiștii care îi forțează să urce în autobuzele care să-i ducă la război, recruții cerându-le polițiștilor să vină cu ei în tranșee. Imaginile au fost postate de un reporter Reuters, Jake Cordell.

15:18 „Nu există loc pentru neutralitate" în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat premierul belgian, potrivit Kyiv Independent.

Într-un discurs rostit în fața Adunării Generale a ONU, Alexander de Croo a spus că amenințările lui Putin cu arma nucleară „amintesc mult mai mult de barbaria medievală decât de măreția Rusiei".

„Toți cei din această sală, fiecare țară în parte, vor fi întrebați într-o zi 'Ce ați făcut pentru a opri acest lucru? Ce ați făcut pentru a-i proteja pe oamenii din Ucraina? Ați privit în altă parte sau ați acționat?'", a adăugat el.

15:00Potrivit estimărilor Kievului, armata rusă a pierdut în ultima zi 240 de soldați, 8 tancuri, 11 transportoare blindate, 6 piese de artilerie, un lansator multiplu de rachete, 1 avion, 1 elicopter, 6 drone și 22 de autocisterne și diferite alte vehicule:

14:28 Europa ar trebui să permită accesul cetățenilor ruși care încearcă să fugă din țară, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru Politico.

Anunțul făcut de Putin privind o mobilizare parțială a trupelor la începutul acestei săptămâni a schimbat dinamica războiului, a spus el.

„Sunt de acord cu ideea că ar trebui să cooperăm și să ne coordonăm foarte repede, pentru că acesta este un fapt nou - această mobilizare parțială".

Lituania, către rușii care fug de mobilizare: Să rămână să lupte. Contra lui Putin

14:11 Iranul regretă decizia Ucrainei de a restrânge legăturile diplomatice din cauza informațiilor privind furnizarea de drone iraniene către Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.

Kanaani a „sfătuit" Ucraina să „se abțină de la a se lăsa influențată de terțe părți care încearcă să distrugă relațiile dintre cele două țări". (Reuters)

14:08Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că țara sa nu va acorda azil rușilor care „pur și simplu fug de responsabilitate” din țară.

„Rușii ar trebui să rămână și să lupte. Împotriva lui Putin", a scris el vineri pe Twitter.

13:29 Potrivit statului major al armatei ucrainene, deja mai mulţi bărbaţi din Herson şi Zaporojie au primit notificări pentru mobilizare.

„Aceştia sunt bărbaţi care au renunţat la cetăţenia ucraineană şi au primit paşaport rusesc'', a precizat conducerea armatei ucrainene.

Zelenski avertizase anterior că Kremlinul va încerca să îi mobilizeze pe aceşti „noi ruşi'' pentru a lupta contra trupelor Kievului.

Zelenski a dezvăluit câți soldați ucraineni mor zilnic pe front

13:08 Zelenski a declarat, într-un interviu acordat unor publicaţii franceze, după ce a încercat inițial să se eschiveze, că „aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic”, de cinci ori mai puţini - spune el - decât pierderile armatei ruse.

12:59 Dmitri Bulgakov a fost eliberat din funcția de ministru adjunct al apărării din Rusia, în locul lui fiind numit Mihail Mizintsev.

De menționat că Bulgakov era responsabil de partea logistică a armatei, care a avut probleme mari până acum și se va confrunta cu provocări deosebite în viitor, în contextul mobilizării anunțate de Vladimir Putin.

12:56 Corespondentul BBC la Tblisi, Rayhan Demytrie, spune că există o coadă de aproximativ zece kilometri la granița dintre Georgia și Rusia, generată de cei care fug de mobilizarea anunțată de Vladimir Putin

Ea a precizat că se înaintează foarte greu, unii așteptând peste 20 de ore pentru a trece.

„Voi trece granița cu mașina în această seară", a declarat Guardian un sergent rezervist în vârstă de 29 de an, Oleg.

„Habar nu am când voi mai pune piciorul în Rusia", a adăugat el, făcând referire la pedeapsa cu închisoarea pe care o riscă bărbații ruși care fug de încorporare.

Bombardamente rusești contra unor localități de lângă graniță

12:32 Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a declarat că forțele rusești au bombardat așezările din apropierea graniței.

În districtul Kupyan, cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor, inclusiv doi copii, în vârstă de 10 și 17 ani, a spus el.

Sinegubov a avertizat locuitorii să nu viziteze pădurile din cauza numărului mare de mine și proiectile neexplodate: "În ultima zi, pirotehniștii serviciului de urgență de stat au dezamorsat 578 de obiecte explozive în regiune".

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost rănit de o mină în timp ce culegea ciuperci în districtul Chuguyiv, a precizat el., la fel i s-a întâmplat și unui locuitor de 24 de ani din Izium. (The Guardian)

12:01 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a spus, într-o postare pe Twitter, că decizia de a furniza Rusiei drone de luptă arată că liderii Iranului nu știu cum să iasă din „subsolul civilizației”:

„Iranul a decis să sprijine Rusia, oferind drone moderne unei țări înapoiate pentru a ucide ucraineni. După ani de sancțiuni, izolare, o reputație oribilă - elita iraniană încă nu și-a dat seama cum să se ridice din subsolul civilizației”

11:46 Elbegdorj Tsakhia, președintele Federației Mondiale a Mongolilor, și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina și a făcut apel la minoritățile etnice, inclusiv la buriați, calmuci și tuvani, să vină în Mongolia pentru a evita mobilizarea din Rusia.

Unii ruși nou-mobilizați au primit puști ruginite

11:37 Unii ruși mobilizați săptămâna aceasta au fost șocați după ce li s-au înmânat arme Kalașnikov vechi și ruginite:

10:42 Al Jazeera: Dar dacă Vladimir Putin ar folosi arma nucleară?

Amenințarea președintelui rus de a folosi arme nucleare în Ucraina dacă „integritatea teritorială” a Rusiei este amenințată a stârnit discuții profunde în Occident cu privire la modul în care ar reacționa Vestul

10:21 La „referendumul" din regiunea Donețk, prezența la vot a fost vineri de 23,6%, a anunțat agenția de presă de stat rusă Tass, citând un oficial local.

Peste 20,5% dintre alegătorii cu drept de vot din regiunea Zaporojie și 15% dintre cei din regiunea Herson au votat vineri, potrivit TASS.

„Din punctul nostru de vedere, este suficient pentru prima zi de vot", a declarat șefa „comisiei electorale” din Herson, Marina Zaharova.

Rusia a tras cu rachete într-un baraj de pe Siverski Doneț

09:18 Evaluarea de sâmbătă dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • La 21 și 22 septembrie 2022, Rusia a lovit barajul Pechenihy de pe râul Siverski Doneț folosind rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sau arme similare. Aceasta urmează unei lovituri asupra barajului Karachunivske (pe râul Inhuleț) de lângă Krivoi Rog, în centrul Ucrainei, la 15 septembrie 2022.
  • Forțele ucrainene avansează în continuare în aval de-a lungul ambelor râuri. Pe măsură ce comandanții ruși devin din ce în ce mai îngrijorați de eșecurile lor operaționale, aceștia încearcă probabil să lovească ecluzele barajelor, pentru a inunda punctele de trecere militare ucrainene.
  • Este puțin probabil ca aceste atacuri să fi provocat perturbări semnificative ale operațiunilor ucrainene, din cauza distanței dintre barajele avariate și zonele de luptă.

Zelenski, către cei din zonele ocupate: Evitați prin orice mijloc mobilizarea rusă

09:13 Un atac rusesc în Zaporojie a ucis o persoană și a rănit alte șapte, scrie Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că, în noaptea trecută, o rachetă rusească a fost trasă asupra unei zone rezidențiale din oraș, provocând un incendiu într-o clădire cu mai multe etaje.

08:55 Importurile indiene de cărbune din Rusia ar urma să scadă în septembrie pentru prima dată în ultimele patru luni, potrivit a două companii de consultanță, ceea ce ar putea duce la scăderea veniturilor Moscovei într-un moment în care aceasta mobilizează mai multe trupe pentru a lupta în Ucraina.

Compania indiană de consultanță Coalmint se așteaptă ca importurile de cărbune din Rusia să scadă în septembrie cu 30% față de august, până la 1,4 milioane de tone, se arată într-o notă adresată clienților. (Reuters)

08:44Zelenski a cerut celor din teritoriile ocupate de ruşi în Ucraina să evite prin orice mijloc recrutarea în armata rusă, iar dacă totuşi ajung acolo, să saboteze orice activitate a inamicului.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Oficialii ucraineni au declarat că oamenilor li s-a interzis să părăsească unele zone ocupate până la încheierea celor patru zile de „referendum”, că grupuri înarmate au mers la case pentru a-i forța pe oameni să voteze, iar angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu participă.
  • Voturile din provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au fost organizate în grabă, după ce Ucraina a recucerit părți mari din nord-estul țării în cadrul unei contraofensive.
  • Ucraina, liderii occidentali și Națiunile Unite au condamnat voturile ca fiind o etapă premergătoare ilegitimă a unei anexări ilegale. Nu există observatori independenți, iar o mare parte din populația dinainte de război a fugit.
  • „Acum, cel mai bun lucru pentru locuitorii din Herson ar fi să nu-și deschidă ușile", a declarat Iuriy Sobolevsky, prim-vicepreședintele ucrainean al consiliului din regiunea Herson.
  • Statele Unite sunt pregătite să impună costuri economice suplimentare Rusiei, împreună cu aliații americani, dacă Moscova va merge mai departe cu anexarea unor porțiuni din teritoriul ucrainean, a declarat Casa Albă.
  • NATO își va intensifica ajutorul pentru Kiev ca răspuns la așa-zisele referendumuri, a declarat secretarul general al alianței.
  • O comisie de anchetă mandatată de ONU a anunțat că a găsit dovezi de crime de război, inclusiv execuții, violuri, tortură și răpiri de copii în zonele ocupate de Rusia în Ucraina, după vizite în 27 de zone și interviuri cu peste 150 de victime și martori.
  • Kievul a declarat că va reduce relațiile diplomatice cu Iranul din cauza deciziei acestuia de a furniza drone forțelor rusești.
  • Ucraina a spus că două drone au ucis o femeie și au distrus o clădire în portul Odessa. O dronă Shahed-136 de fabricație iraniană, a fost distrusă deasupra Mării Negre de către apărarea aeriană.
  • Casa Albă a transmis că Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și ajusta poziția nucleară după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că nu blufează atunci când a spus că ar fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.
    Finlanda își va închide granițele pentru turiștii ruși, după ce țara a înregistrat o creștere semnificativă a intrării de cetățeni ruși la graniţa sa terestră, în urma măsurii mobilizării anunțate de Kremlin

--------------