Teheranul regretă decizia Ucrainei de a reduce legăturile diplomatice din cauza informațiilor privind furnizarea de drone iraniene către Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, potrivit Reuters.

Dronă iranianăFoto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nasser Kanaani a spus că Ucraina ar trebui „să se abțină de la a se lăsa influențată de terțe părți care încearcă să distrugă relațiile dintre cele două țări", se arată într-o declarație a ministerului.

Ucraina a anunțat vineri că va reduce relațiile diplomatice cu Iranul din cauza deciziei Teheranului de a furniza drone forțelor rusești, o acțiune pe care președintele Volodimir Zelenski a numit-o „o colaborare cu răul".

În ciuda imaginilor postate pe rețelele de socializare cu drone de fabricație iraniană încă de acum câteva săptămâni, Kanaani a susținut că decizia Ucrainei s-a bazat „pe informații neconfirmate și a rezultat dintr-o exagerare mediatică a unor părți străine".

Faptul că Teheranul pare să nege că a dat rușilor drone e cu atât mai surprinzător cu cât serviciile secrete americane au avertizat încă din iulie că Moscova va primi sute de drone, fiind dezvăluite și poze din satelit ca dovadă.

Autoritățile militare din sudul Ucrainei au anunțat sâmbătă că au doborât cel puțin șapte drone iraniene, inclusiv șase aparate „kamikaze" Shahed-136, deasupra mării, în apropierea porturilor Odesa și Pivdennyi.

Printre acestea s-a numărat - pentru prima dată în Ucraina - și o Mohajer-6, o dronă iraniană mai mare, a precizat comandamentul militar din sudul țării.

Mihailo Podolyak, consilier al lui Zelenski a postat sâmbătă pe Twitter un mesaj deosebit de dur la adresa Teheranului:

„Iranul a decis să sprijine Rusia, oferind drone moderne unei țări înapoiate pentru a ucide ucraineni. După ani de sancțiuni, izolare, o reputație oribilă - elita iraniană încă nu și-a dat seama cum să se ridice din subsolul civilizației”