Armata ucraineană susține că a doborât o dronă iraniană kamikaze Shahed-136 în apropiere de Kupiansk în timpul contraofensivei de succes din regiunea Harkov, potrivit Departamentului de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de agenția ucraineană de presă Ukrinform.

Dronă iranianăFoto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Cu un grad ridicat de probabilitate, se poate afirma că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus pentru prima dată un vehicul aerian fără pilot iranian în apropiere de Kupyansk. O analiză a aspectului elementelor aripii dronei ne permite să afirmăm cu încredere că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus pentru prima dată o dronă iraniană. Vorbim despre un UAV Kamikaze Shahed-136 cu rază lungă de acțiune”, se arată într-un mesaj pe canalul de Telegram al Departamentului de Comunicații Strategice al Forțelor Armate.

Armata ucraineană a comparat elementele dronei pe care ar fi doborât-o în regiunea Harkov cu cele ale aeronavelor fără pilot de fabricație iraniană.

Acest lucru ar dovedi că informațiile SUA potrivit cărora Iranul a furnizat drone Rusiei sunt adevărate.

În luna iunie, consilerul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jack Sullivan, a declarat că Iranul intenţionează să transfere Rusiei câteva sute de drone, inclusiv de tipul celor care pot transporta armament.

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Naser Kanaani, a dezminţit afirmaţiile Statelor Unite ale Americii referitoare la faptul că este posibil ca Iranul să fi trimis drone Rusiei, potrivit agenţiei de presă Rosbalt.

În luna august, Rusia s-a confruntat cu "numeroase eșecuri" cu dronele de fabricație iraniană achiziționate de la Teheran pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, potrivit unui înalt oficial al administrației americane, citat de Reuters.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite ale Americii evaluează că Rusia a primit vehicule aeriene fără pilot (UAV) din seria Mohajer-6 și Shahed pe parcursul mai multor zile în luna august.

---------------

Evenimentele de marți privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro