Forțele ucrainene au recucerit 6.000 de kilometri pătrați în sudul și estul țării de la începutul lunii septembrie, afirmă președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Kievul susține că Rusia a încetat să mai trimită noi trupe în Ucraina. Liderul de la Kiev face apel la Occident să accelereze livrările de armament, în timp ce trupele ucrainene încearcă să consolideze controlul asupra unei mari porțiuni din nord-estul teritoriului recucerit de la Rusia, care marchează cea mai gravă înfrângere a Moscovei de la începutul războiului.

Soldați ucraineni în HarkovFoto: Kostiantyn Liberov / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, ziua 202 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:27Noul material LIVE, cu evenimentele de miercuri, îl găsiți aici

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

Rusia a trimis discret cel puțin 300 de milioane de dolari în total unor partide politice și candidați din peste 20 de țări

00:10Ucraina pregătise inițial o altă contraofensivă cu ajutorul SUA și al aliaților / De ce s-a schimbat planul? - NYT

New York Times a vorbit cu mai mulți oficiali americani (sub rezerva anonimatului) și a încercat să reconstituie modul în care a fost planificată contraofensiva ucraineană. În special, a fost posibilă datorită pregătirilor îndelungate și comunicării cu SUA și aliații.

23:06 Ucraina deține controlul deplin asupra a peste 4.000 de km pătrați de teritoriu recucerit de la forțele ruse și alți 4.000 de km pătrați sunt în curs de stabilizare, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski într-un discurs, relatează Reuters.

Luni, el a spus că Ucraina a recuperat 6.000 km pătrați în recenta sa contraofensivă. Oficialii ucraineni, totuși, spun că este important să se facă o distincție între a ocupa un teritoriu și a se asigura că este complet sigur.

22:45 Rusia a trimis discret cel puțin 300 de milioane de dolari în total unor partide politice și candidați din peste 20 de țări după 2014 pentru a-și exercita influența, potrivit unei estimări ale serviciilor de informații americane publicate marți, relatează AFP.

Comisia Europeană vrea să adopte măsuri fără precedent de reducere a cererii de energie

22:00Corpuri decapitate ale militarilor ucraineni, fecale umane, adolescenți terorizați prea speriați pentru a părăsi subsolul în care s-au ascuns: aceasta este o mică parte a imaginii lăsate în urmă forțele ruse când trupele ucrainene au recucerit zone mari din regiunea Harkov, spune Lesia Vasilenko, membră a parlamentului ucrainean, relatează The Guardian.

21:30Ucraina a declarat marți că se teme că Rusia va intensifica atacurile asupra sistemului său energetic, după o serie de bombardamente care au provocat întreruperi de curent, și că a cerut puterilor occidentale tehnologie de apărare aeriană pentru evitarea acestui lucru, relatează Reuters.

O serie de lovituri devastatoare au lovit infrastructura electrică și de încălzire a Ucrainei în ultimele două zile, provocând întreruperi masive în mai multe regiuni din est.

„Ne așteptăm să crească numărul acedtor tipuri de atacuri și suntem pregătiți pentru diverse scenarii”, a declarat pentru Reuters consilierul prezidențial principal Mihailo Podoliak.

21:08Un grup de politicieni locali din Sankt Petersburg care au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina se confruntă cu probabila dizolvare a consiliului lor districtual în urma unei decizii a unui tribunal de marți, a declarat unul dintre deputați, relatează Reuters.

20:48Comisia Europeană vrea să adopte măsuri fără precedent de reducere a cererii de energie: 5% pentru orele de vârf

20:14 Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus marți două avioane de luptă ale Federației Ruse în două ore, relatează Ukrainska Pravda și Ukrinform.

Trupele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări în regiunea Harkov

19:47Moscova anunță "lovituri masive" ca răspuns la înaintarea ucraineană

Armata rusă a anunțat marți "lovituri masive" pe toate fronturile, ca reacție la contraofensiva fulgerătoare a trupelor ucrainene pe care Kremlinul le acuză de abuzuri în zonele recucerite, în timp ce Kievul le reproșează soldaților ruși "până la 200 de crime de război pe zi", potrivit AFP.

19:33Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat marți pe președintele rus Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să găsească o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina, bazată pe încetarea focului și retragerea completă a trupelor ruse cât mai curând posibil, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, relatează Reuters.

19:24 Trupele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări în regiunea Harkov

Din 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări din regiunea Harkov, recuperând peste 3.800 de kilometri pătrați de teritoriu, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării.

19:13Danemarca a fost de acord să găzduiască antrenamentele soldaților ucraineni pe teritoriul danez, a raportat agenția de presă Ritzau, citându-l pe ministrul danez al Apărării Morten Bodskov în timpul vizitei sale la Kiev de marți.

19:02Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, vizitează Kievul, oferind Ucrainei un spital mobil. „Estonia a pus întotdeauna oamenii mai presus de orice. Aceasta este ceea ce fac ei acum, furnizând armatei ucrainene cel mai modern spital mobil, care va salva viețile soldaților și civililor noștri”, a spus ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, citat de Thee Kyiv Independent.

18:32Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat marți că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea încerca să „agite apele” în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia pentru a distrage atenția de la Ucraina, potrivit The Guardian.

Blinken a cerut „încetarea imediată a oricăror ostilități militare”.

„Dacă Rusia încearcă într-un fel să agite apele, să creeze o diversiune pentru a distrage atenția de la Ucraina, este ceva ce ne îngrijorează”, a declarat Blinken pentru Reuters la un eveniment din Indiana. El a adăugat că Rusia și-ar putea folosi influența în regiune pentru a ajuta la „calmarea apelor”.

VIDEO Cum arată orașul Izium, principalul bastion din nord-estul Ucrainei, după retragerea forțelor ruse

18:27Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a spus că trei explozii puternice au fost auzite marți, în jurul orei locale 14:30, pe un aerodrom ocupat de ruși în orașul ocupat de ruși în regiunea Zaporojie, relatează Kyiv Independent.

18:14 „Un incident odios”: Două femei ucrainene atacate violent de un rus în Franța pentru că ascultau muzică în limba natală

17:54Aliații Ucrainei ar trebui să își ia obligația să trimită arme la scară largă și să investească timp de câteva decenii în apărarea țării, potrivit unui raport care a analizat alternative la aspirațiile pe termen lung ale Kievului de a adera la Alianța NATO, relatează The Guardian.

17:34 Premierul finlandez Sanna Marin a îndamnat la unitatea Uniunii Europene şi la impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, în replică la ”şantajul” energetic al Moscovei.

”Avem nevoie mai mult ca niciodată de unitate, în timp ce Rusia foloseşte energia ca armă împotriva Europei. Şantajarea societăţilor noastre prin aprovizionarea cu energie este un mijloc prin care Rusia să slăbească şi să distrugă susţinerea Ucrainei şi distrugerea unităţii noastre. Vom fi în măsură să ieşim din acest şantaj al Rusiei, însă avem nevoie de hotărâre şi curaj, de unitate, pentru a reuşi”, a spus ea în Parlamentul European.

16:36 VIDEO Cum arată orașul Izium, principalul bastion din nord-estul Ucrainei din care au fugit rușii

16:27 Ofițerii de informații ucraineni raportează că invadatorii ruși efectuează o evacuare urgentă a familiilor lor din Crimeea și sudul Ucrainei, în timp ce ofițerii FSB încearcă să-și vândă în secret locuințele din peninsulă în contextul contraofensivei forțelor ucrainene, relatează Ukrainska Pravda.

16:16România a depus, marţi, Declaraţia de intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), iar ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va fi agent al ţării noastre în faţa CIJ.

Decizia României de a interveni în aceste proceduri "reflectă, o dată în plus, încrederea părţii române în rolul fundamental pe care instrumentele dreptului internaţional şi cadrul instituţional specific al justiţiei internaţionale, în care Curtea Internaţională de Justiţie, organul principal judiciar al ONU, ocupă un loc proeminent, îl au în scopul menţinerii şi restabilirii păcii şi securităţii internaţionale", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Armata rusă susține că lansează atacuri aeriene „masive” împotriva trupelor ucrainene

16:10 Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Berbock, va merge miercuri într-o vizită în Ucraina, iar Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că va fi abordată cu oficialul german problema livrării de armament greu, scrie The Guardian.

Vizita are loc în contextul în care diplomația ucraineană a vorbit marți despre noi „semnale dezamăgitoare” din partea Germaniei, ministrul de Externe Dmitro Kuleba întrebând retoric „De ce se teme Berlinul?”. „Semnale dezamăgitoare din Germania în timp ce Ucraina are nevoie de [tancuri] Leopard și [blindate] Marder - ca să își elibereze poporul și să-l salveze de genocid”, a scris marți Kuleba pe pagina sa de Twitter.

15:52Armata rusă susține că lansează atacuri aeriene „masive” împotriva forțelor ucrainene

„Forţele aeriene, balistice şi de artileria ruse efectuează atacuri aeriene masive împotriva unităţilor forţelor armate ucrainene în toate zonele operaţionale”, a afirmat marți în raportul său zilnic Ministerul rus al Apărării.

14:50 Serghei Lavrov a primit în cele din urmă o viză pentru Statele Unite

14:33Încă o moarte suspectă în rândul magnaților ruși apropiați de Putin: Un director din sectorul energetic a căzut dintr-o ambarcațiune

14:29 Ucraina anunță noi „semnale dezamăgitoare” din Germania: „De ce se teme Berlinul?”

14:13Kremlinul a afirmat marţi că nu există nicio discuţie despre mobilizare la nivel naţional în Rusia pentru a susţine campania militară din Ucraina, la câteva zile după ce o contraofensivă surpriză a forţelor ucrainene a pus pe fugă ruşii din aproape întreaga regiune Harkov, transmite Reuters.

13:30Serviciile secrete ucrainene consideră că Rusia se pregătește să reia atacurile asupra centralei nucleare din Zaporojie, ca parte a eforturilor Kremlinului de a distruge infrastructura Ucrainei, în special sistemul energetic al țării, transmite The Kyiv Independent.

Acest lucru vine după ce, timp de două zile, bombardamentele rusești au lăsat fără curent o mare parte din Harkov.

CE renunță la plafonarea gazului rusesc

12:30 Luptele continuă în regiunea Harkov, dar forțele ucrainene fac progrese bune, deoarece sunt foarte motivate și operațiunea este bine planificată, a declarat marți ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, pentru Reuters.

"Scopul este de a elibera regiunea Harkov și dincolo de aceasta - toate teritoriile ocupate de Federația Rusă. Luptele continuă. Este încă devreme pentru a spune că s-a stabilit un control deplin asupra regiunii Harkov", a declarat Malyar.

11:41 Comisia Europeană va renunța la plafonarea prețului gazelor naturale rusești (document)

11:40VIDEO Militari ruși din Ucraina, nevoiți să apeleze la cascadorii de Houdini să scape de artileria ucraineană ghidată din dronă

11:29 Serviciul Gărzii de Stat de Frontieră al Ucrainei a postat marți dimineață o înregistrare video cu titlul "Vovchansk s-a întors acasă", în care se vede cum trupele ucrainene îndepărtează steagurile și semnele rusești de pe clădirile din oraș, transmite The Kyiv Independent. Vovchansk a fost ocupat în prima zi a invaziei și se pare că a fost eliberat la 11 septembrie.

Regiunea Harkov a rămas din nou fără curent electric

11:16Regiunea Harkov a rămas din nou fără electricitate după bombardamentele rusești, anunță șeful adjunct al biroului președintelui, Kyrylo Tymoshenko, precizând că energia electrică a fost întreruptă în oraș și în împrejurimi după ce o linie electrică de rezervă a cedat, transmite The Kyiv Independent.

11:04Ministerul de Externe al Chinei a refuzat să spună dacă președintele Xi Jinping se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin sau cu premierul indian Narendra Modi în timpul summitului blocului de securitate regională al Organizației de Cooperare de la Shanghai care va avea loc în Uzbekistan începând cu 15 septembrie, transmite Reuters.

10:54Serviciile secrete din Rusia au reținut un manager de top al unei fabrici de aviație, suspectat că a transmis informații militare secrete Ucrainei, au anunțat marți agențiile de presă ruse, citând agenția federală de securitate FSB, transmite Reuters.

10:45 VIDEO Lupte grele în regiunea Donețk, după eliberarea Harkovului / Soldații ucraineni au organizat o ambuscadă lângă orașul strategic Lîman

10:43FOTO ​Trupele ucrainene ar fi distrus o dronă iraniană lângă Kupiansk în timpul contraofensivei fulgerătoare din Harkov

10:02Armata ucraineană susține că aproximativ 53.300 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei.

09:29Unitatea de elită a armatei lui Putin a suferit pierderi grele în Harkov - evaluare britanică

Rușii nu mai pot folosi podul Antonovskiy

09:08Armata ucraineană afirmă că podul Antonovskiy, care traversează râul Nipru, în apropiere de Hersonul ocupat de ruși, este acum inutilizabil de către militarii ruși, relatează Kyiv Independent.

09:00România a susţinut vineri, la consiliul miniştrilor energiei de la Bruxelles, că nu trebuie plafonat doar preţul gazelor din Rusia, aşa cum a propus Comisia Europeană, ci al tuturor gazelor care vin în UE. Aceeaşi poziţie a fost îmbrăţişată şi de Ungaria, vechi aliat al Rusiei în chestiunea sancţiunilor, şi de alte 13 state din blocul comunitar.

08:45Contraofensiva ucraineană strivește moralul soldaților ruși / Mișcarea pe care Rusia ar putea să o facă pentru a opri tăvălugul

08:21Americanii nu se grăbesc să declare o victorie prematură după ce o ofensivă ucraineană a forțat trupele rusești să se retragă dezordonat în nordul țării, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Oficialii americani știu că președintele rus Vladimir Putin are încă trupe și resurse de exploatat, iar forțele sale controlează în continuare mari porțiuni din est și sud.

"Rusia încă mai are cărți pe care le poate juca", a declarat Philip Breedlove, un general în retragere din forțele aeriene americane care a fost comandantul suprem al NATO între 2013 și 2016.

"Ucraina face acum în mod clar schimbări durabile în est și nord și cred că, dacă Occidentul va trimite echipament în Ucraina, va putea să-și păstreze câștigurile", a conchis Philip Breedlove.

Garda Națională a Ucrainei a anunțat oficial eliberarea orașului Sviatohirsk

07:49Germania este în discuţii pentru cumpărarea sistemului de apărare antirachetă Arrow 3 de la Israel, ca parte a eforturilor Berlinului de a-şi consolida forţele armate după invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat prim-ministrul israelian Yair Lapid, aflat luni într-o vizită la Berlin, transmite Reuters.

07:27Garda Naţională a Ucrainei a anunțat oficial că oraşul Sviatohirsk din regiunea Doneţk a fost eliberat, relatează Ukrinform.

"Unităţi ale Gărzii Naţionale, ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi ale Apărării Teritoriale au intrat în oraşul Sviatohirsk. Pas cu pas, metru cu metru, ne eliberăm pământul de ocupanţi. Victoria va fi cu siguranţă a noastră. Glorie Ucrainei! Glorie Gărzii Naţionale a Ucrainei!", spune un soldat ucrainean, într-un videoclip postat pe Facebook.

07:20Zelenski va discuta marţi cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva / Fondul ar putea oferi Ucrainei un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari

00:50 Două femei ucrainene din Izium ar fi fost bătute de un rus în Roquebrune-Cap-Martin după ce acestea ar fi ascultat muzică ucraineană pe telefon, potrivit publicației de știri Nice-Matin. Ambasada Ucrainei în Franța a condamnat atacul

00:40Eliberarea teritoriului ocupat de Rusia l-ar putea răsturna de la putere pe Vladimir Putin

Pe măsură ce trupele rusești din Ucraina se retrag în pripă, iar victoria Kievul se conturează, promisiunea lui Putin de a reconstitui URSS-ul pare să se dovedească imposibilă. Proiectul imperialist al lui Putin va fi nu doar eșecul lui personal, ci și un dezastru moral, politic și economic pentru întreaga țară. În acest context, este de neconceput ca el să rămână la putere, scrie Anne Applebaum, într-un editorial The Atlantic, potrivit Rador.

00:20FT: După eșecurile Rusiei începe o fază nouă și periculoasă a conflictului

Să vezi trupele rusești din Ucraina retrăgându-se în pripă e un lucru uluitor - și totuși, n-ar trebui să fie și surprinzător, scrie Financial Times, citat de Rador.

Cele mai importante evenimente recente privind invazia rusă:

------------

Evenimentele de luni din Ucraina au fost aici LIVE pe HotNews.ro