Moartea unui director rus din domeniul energiei se adaugă pe lista deceselor suspecte ale unor influenți oameni de afaceri din Rusia, de la invazia în Ucraina, în 24 februarie. Ivan Pechorin, în vârstă de 39 de ani, director general al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii, a murit după ce a căzut dintr-o ambarcațiune aflată în viteză, scriu Newsweek și New York Post.

Președintele Rusiei Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP / Profimedia

Ivan Pechorin, directorul departamentului pentru activități aviatice din cadrul companiei ruse, naviga sâmbătă în largul coastei insulei Russky din Marea Japoniei, în regiunea Primorsky, lângă Vladivostock, când a căzut peste bord de pe vasul care circula cu viteză.

Corpul său a fost recuperat din apă luni, în urma unor căutări extinse.

Cu doar câteva zile înainte, Pechorin participase la Forumul Economic de Est (5-8 septembrie), găzduit la Valdivostok de către președintele Rusiei, Vladimir Putin. La acel eveniment, Pechorin a vorbit în timpul unei sesiuni intitulate „Fiecare are propriul drum: Logistica unei lumi schimbate”.

„Moartea lui Ivan este o pierdere imensă pentru prieteni și colegi, o mare pierdere pentru corporație. Transmitem sincere condoleanțe familiei și prietenilor”, a transmis compania printr-un comunicat.

Decesul lui Pechorin vine la opt luni după ce fostul său șef Igor Nosov a murit la 43 de ani, iar cauza decesului ar fi fost un accident vascular cerebral.

Lunga listă a deceselor misterioase din Rusia

Este ultimul dintr-o serie de decese bizare, unele părând sinucideri „la indigo”, ale unor influenți directori sau oameni de afaceri din Rusia, multe înregistrate după declanșarea războiului din Ucraina.

Șeful Lukoil a murit după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova

La începutul acestei luni, președintele Consiliului de Administrație al companiei ruse Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova, anunța agenția Tass, care susținea că a fost vorba despre o sinucidere.

Ravil Maganov, în vârstă de 68 de ani, era tratat într-o clădire de la etajul 6 al Spitalului Clinic Central din Moscova. Conform publicației financiare RBC din Rusia, acest spital se află în subordinea Administrației Prezidențiale.

Autoritățile au transmis că președintele Consiliului de Administrație al Lukoil a murit în urma impactului cu solul, după ce s-a aruncat de la etaj. El fusese internat cu infarct și era și sub tratament cu antidepresive, mai scria agenția de presă rusă de stat.

FOTO: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Din 1993, Maganov lucrase în Lukoil în diferite funcții de conducere, fiind primul vicepreședinte executiv, și a supravegheat blocul de explorare și producție. În 2020, Consiliul de Administrație al Lukoil l-a numit pe Maganov președinte în locul lui Valery Greifer, care a murit în aprilie 2020.

La începutul lunii martie, la câteva zile după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina,Lukoil a cerut „încetarea rapidă a războiului", fiind prima mare companie națională care s-a opus invaziei rusești.

Maganov nu a fost primul oficial Lukoil care a murit în circumstanțe suspecte, de la declanșarea războiului din Ucraina.

Fostul manager Aleksandr Subbotin a fost găsit mort în subsolul unei reședințe dintr-o suburbie a Moscovei, în luna mai. Presa din Rusia a scris că locuința îi aparținea unui autoproclamat vindecător, Shaman Magua, care practica ritualuri de purificare.

Cel puțin alți șase oligarhi ruși au murit în circumstanțe ciudate

Cel puțin alți șase oligarhi ruși au murit în circumstanțe ciudate de la izbucnirea războiului din Ucraina, în 24 februarie. Toți au în comun legături strânse cu Kremlinul, bogăție imensă, o conexiune cu gazul rusesc și o poziție împotriva războiului față de Ucraina.

Acest lucru a stârnit suspiciunile anchetatorilor internaționali, care încep să creadă că aceste decese ar fi putut, de fapt, să fi fost sinucideri înscenate sau asasinate din cauza poziției lor față de agresiunea Kremlinului împotriva Ucrainei sau a legăturilor lor cu corupția în compania rusă de gaze Gazprom.

Totul a început la Sankt Petersburg în perioada premergătoare războiului.

Cu doar o lună înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, un director executiv al companiei de gaze Gazprom a fost găsit mort în cabana sa de lângă Sankt Petersburg. Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, a fost găsit în baia casei cu încheieturile tăiate, scria mass-media locală, citând surse.

FOTO: WillWest News / Profimedia

Potrivit poliției, lângă cadavrul său a fost găsit un bilet în care acesta își mărturisea suferința după o rană la picior - despre care Gazprom a susținut că l-a determinat să-și ia concediu.

Versiunea a fost pusă sub semnul întrebării după ce think-tank-ul polonez în afaceri internaționale Warsaw Institue a declarat că Shulman, care era șeful serviciului de transport la Gazprom Invest, a fost implicat într-un posibil caz de corupție la gigantul rus Gazprom.

În dimineața invaziei Rusiei în Ucraina, Alexandr Tiulakov, în vârstă de 65 de ani, un director al securității a Gazprom, a murit în casa sa din același sat cu a lui Shulman. Potrivit ziarului rus Novaya Gazeta, el a fost găsit spânzurat în garaj.

Același ziar a citat o sursă anonimă a forțelor de ordine care a afirmat că propria unitate de securitate a Gazprom a ajuns la locul morții sale în același timp cu poliția și investighează și decesul.

Unul dintre cele două decese care au avut loc în străinătate este cel al lui Mikhail Watford, care locuia cu familia sa în Marea Britanie. La 28 februarie, magnat care a făcut avere din petrol și gaze, născut în Ucraina, în vârstă de 66 de ani, care și-a construit și un imperiu imobiliar la Londra, a fost găsit mort în casa sa din Surrey.

Cauza morții lui Watford a fost stabilită ca fiind moarte prin spânzurare, iar soția și copiii lui, care se aflau acasă în acel moment, erau nevătămați. Autoritățile britanice au tratat moartea lui Watford ca fiind suspicioasă.

Mai târziu a ieșit la iveală că Watford, cunoscut drept Misha, își schimbase numele de familie din Tolstosheya după ce s-a mutat în Marea Britanie la începutul anului 2000.

Crește brusc numărul „sinuciderilor” printre oligarhii prietenoși cu Putin?

În martie, trupurile miliardarului rus Vasili Melnikov și ale membrilor familiei sale au fost găsite în apartamentul său de lux din Nijni Novgorod, un oraș din vestul Rusiei.

Melnikov își făcuse avere lucrând pentru una dintre companiile medicale afectate de sancțiunile occidentale.

Potrivit ziarului rus Kommersant, Melnikov, împreună cu soția sa în vârstă de 41 de ani și cei doi copii mici, în vârstă de 10, respectiv 4 ani, au murit din cauza rănilor prin înjunghiere. Arma ar fi fost găsită la locul crimei.

Ziarul a relatat că oligarhul și-a ucis familia înainte de a se sinucide, deși vecinii și rude nu erau de acord cu versiunea oficială.

Alte mass-media au susținut că compania lui Melnikov, care importă echipamente medicale în Rusia, era în pragul falimentului din cauza sancțiunilor occidentale impuse ca represalii pentru războiul din Ucraina.

Cel mai recent caz a avut loc în Spania, mai precis în Lloret de Mar, unde oligarhul rus Serghei Protosenia, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit mort împreună cu alți doi membri ai familiei pe 19 aprilie.

Serghei Protosenia și soția /Foto: Twitter

Fostul șef al Novatek, cu o avere personală de 400 de milioane de euro, a fost găsit spânzurat, alături de cei ai soției și fiicei sale, care au fost înjunghiați în vila familiei.

Ceea ce a fost inițial clasificat de poliție drept dublă omucidere urmată de sinuciderea lui Protosenia a fost ulterior negat categoric de fiul său. Câțiva prieteni de familie au ieșit, de asemenea, în public pentru a afirma că Protosenia este, de fapt, a treia victimă a unei „sinucideri înscenate” și că oligarhul ar fi fost incapabil să-și ucidă familia.

Poliția catalană încă investighează în mod activ cazul.

Cu doar o zi înainte de moartea lui Protosenia și a familiei sale, trupul oligarhului rus Vladislav Avaev a fost găsit în apartamentul său din Moscova, împreună cu cadavrele soției și ale fiicei sale de 13 ani. Fiica sa Anastasia, în vârstă de 26 de ani, a fost cea care a descoperit locul crimei.

Agenția de știri de stat rusă TASS a citat o sursă apropiată forțelor de ordine spunând că dovezile preliminare au indicat că Avaev -- fost consilier al lui Putin și fost vicepreședinte al Gazprombank - și-a ucis soția și fiica și apoi s-a sinucis.

În mâna oligarhului a fost găsit un pistol, iar apartamentul era închis din interior.

Gazprombank este a treia bancă ca mărime din Rusia și este asociată cu Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale cotată la bursă din lume.

Cele mai suspecte decese rămân ale rușilor morți după ce s-ar fi aruncat pe fereastră

Moartea lui Maganov de pe 1 septembrie urmează, de asemenea, modelul rușilor proeminenți care mor căzând de la ferestre.

În octombrie 2021, un diplomat rus a fost găsit mort după ce a căzut de la o fereastră a ambasadei Rusiei la Berlin, a informat Der Spiegel.

Bărbatul neidentificat era secretar la ambasadă, dar surse de informații germane au declarat ziarului că bănuiau că este un ofițer sub acoperire la FSB-ului rusesc.

Serviciul de investigații Bellingcat a declarat că a folosit date open-source pentru a-l identifica pe bărbat ca fiind Kirill Zhalo, fiul generalului Alexey Zhalo, director adjunct la FSB, responsabil cu gestionarea amenințărilor politice interne la adresa Kremlinului.

În același an, în decembrie, redactorul șef al publicației Sputnik și Pogrom Yegor Prosvirnin a murit după ce a căzut de la fereastra unui bloc de apartamente din Moscova, după ce din locuința lui se auziseră strigăte și țipete.

Lângă trupul lui Prosvirnin au fost găsite un cuțit și o canistră de gaz, a scris presa locală.

Prosvirnin, un activist de dreapta, a susținut inițial anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, dar mai târziu a devenit un critic vocal al lui Putin, prezicând un război civil în Rusia și prăbușirea Federației Ruse.

Pe 14 august, Dan Rapoport, bancher și critic deschis la Putin, care tocmai părăsise Ucraina după invazia rusă, a fost găsit mort în fața unui bloc de apartamente de lux din Washington DC.

Poliția spunea că nu a tratat moartea lui Rapoport ca fiind suspectă, a raportat Politico din Washington, dar cazul rămâne în curs de anchetă.

Rapoport s-a îmbogățit în timp ce se afla la Moscova, înainte de a cădea din grațiile Kremlinului, mai ales datorită sprijinului său pentru liderul opoziției Alexei Navalnîi, potrivit rapoartelor.

În 2017, partenerul de afaceri de atunci al lui Rapoport, Serghei Tkachenko, a murit și el din apartamentul său din Moscova.

În timpul pandemiei de COVID-19, cel puțin patru cadre medicale au căzut de la fereastră, în Rusia, doar unul supraviețuind, în ciuda rănilor grave.

Cel puțin trei incidente în care medicii s-ar fi aruncat de la ferestrele spitalelor au avut loc într-o perioadă de două săptămâni, între aprilie și mai 2020.