Armata rusă a anunțat marți "lovituri masive" pe toate fronturile, ca reacție la contraofensiva fulgerătoare a trupelor ucrainene pe care Kremlinul le acuză de abuzuri în zonele recucerite, în timp ce Kievul le reproșează soldaților ruși "până la 200 de crime de război pe zi", potrivit AFP.

Armament abandonat de ruși în Balakliia (Regiunea Harkov)Foto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Bombardamentele rusești au provocat până în prezent opt morți și 19 răniți în 24 de ore în regiunea nord-estică Harkov și în regiunea estică Donețk, a anunțat președinția ucraineană.

"Ucraina înregistrează până la 200 de crime de război comise în fiecare zi de ruși" pe teritoriul său, a declarat statul major al armatei, adăugând că "peste 70.000 km² în zece regiuni ucrainene au fost minate" de ocupanți.

La rândul său, Rusia a declarat că armata ucraineană a întreprins represalii dure împotriva civililor din zonele pe care le-a recucerit în ultimele zile.

"Potrivit informațiilor noastre, există multe acțiuni punitive împotriva locuitorilor din regiunea Harkov, oamenii sunt torturați, maltratați. Este revoltător!", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Eliberarea" continuă

"Forțele aeriene, balistice și de artilerie rusești efectuează lovituri masive împotriva unităților forțelor armate ucrainene în toate zonele operaționale", a declarat marți Ministerul rus al Apărării.

În special, s-a referit la bombardamentele din apropierea orașelor Sloviansk, Konstantinivka și Bahmut din estul Ucrainei, precum și în regiunile sudice Nikolaev și Zaporojie și în Harkov, de unde soldații ruși s-au retras aproape în totalitate în fața avansurilor ucrainene.

Ofensiva rusă lansată la 24 februarie va continua "până la atingerea obiectivelor", a declarat cu o zi înainte Kremlinul, potrivit căruia nu există în prezent "nicio perspectivă de negocieri" între cei doi beligeranți.

Ucraina a raportat luni noi succese militare, afirmând că a ajuns la granița cu Rusia și a restabilit controlul asupra unei suprafețe echivalente cu de șapte ori mai mare decât Kievul într-o lună.

"Eliberarea localităților ocupate de invadatorii ruși continuă în regiunile Harkov și Donețk", a anunțat marți armata ucraineană.

"Mi-au ucis fratele și cumnata"

În satul Bogorodișne, fost pe linia frontului nu departe de Donețk și pe care rușii l-au evacuat în urmă cu câteva zile, aproape fiecare casă poartă urmele unor lupte intense, a constatat un reporter AFP.

Mikola Gonciar, în vârstă de 58 de ani, și mama sa, Nina Gonciar, în vârstă de 92 de ani, au rămas în oraș.

"Rușii au venit și mi-au ucis fratele și cumnata", a declarat bărbatul pentru AFP în fața casei sale, care a fost relativ neatinsă de focurile de artilerie și de gloanțele care au devastat localitatea înainte de război.

El însuși a îngropat cadavrele.

Armata ucraineană anunțase inițial o contraofensivă în sud, înainte de a face o pătrundere fulgerătoare în nord-est în cursul săptămânii trecute.

În total, "de la începutul lunii septembrie, soldații noștri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în est și sud", o cifră de două ori mai mare decât cea furnizată oficial cu 24 de ore mai devreme, a declarat luni seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Și continuăm să mergem înainte", a conchis el.