​Tancuri și camioane însemnate cu litera ”Z”, care a devenit un simbol al invaziei rusești în Ucraina, arse și părăsite pe drum, un pod prăbușit, epave ale unor mașini civile și o benzinărie distrusă și ucraineni bucuroși de sosirea armatei trimise de Kiev. Jurnaliștii de la postul american de televiziune CNN sunt primii care au reușit să surprindă tabloul distrugerilor care au măcinat orașul Izium, pe care trupele ucrainene l-au eliberat într-o contraofensivă surpriză care a forțat trupele ruse să fugă peste granița cu Rusia, susțin oficiali americani.

Un blindat părăsit de ruși în apropiere de orașul IziumFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

La mai bine de șase luni de când a început războiul, orașul Izium poate să respire aerul libertății, după ce armata ucraineană a reușit să izgonească forțele rusești din localitatea care a fost invadată de ruși încă de la debutul invaziei, fiind principalul bastion din nord-estul Ucrainei al rușilor.

Izium număra înainte de invazie aproximativ 48.000 de mii de suflete și se întinde pe aproape 43 de km pătrați. Acest teritoriu face parte din cei peste 6.000 de km pătrați pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că au fost luați înapoi de la invadatorii ruși de la începutul lunii septembrie, de când Ucraina a declanșat două atacuri în sud și est.

O sursă militară ucraineană a declarat pentru CNN că orașul este o pierdere strategică uriașă pentru Moscova, care îl folosea ca bază și cale de aprovizionare pentru forțele sale din estul Ucrainei, și arată rapiditatea și amploarea contraofensivei fulgerătoare a Ucrainei în Harkov.

În încercarea de a minimiza succesul trupelor ucrainene, Rusia a declarat că retragerea trupelor sale din regiune a fost "tactică", pentru a-și concentra forța în regiunea Donbas, Kremlinul susținând că își va îndeplini obiectivele în Ucraina, declarate la începutul invaziei.

Localnicii sunt bucuroși de venirea trupelor ucrainene

Jurnaliștii CNN relatează că oamenii care locuiesc în Izium sunt bucuroși că și-au recăpătat orașul, în timp ce armata caută ruși care se ascund și încearcă să scape din proaspătul teritoriu recucerit.

Pe străzile orașului acum este liniște, lumea încă nu se aventurează, însă se bucură când văd echipa de jurnaliști americani și soldații ucraineni, datorită cărora acum pot vorbi despre victoria din Harkov pe o numesc „balsam pentru suflet”.

Jurnaliștii CNN au văzut întregul arsenal pe care rușii l-au lăsat în urmă în timp ce fugeau ca să își salveze viața, iar acum acesta va fi folosit în contraofensiva Ucrainei.

Localnicii au povestit pentru CNN că rușii au venit la Izium pe 4 martie pentru ”a-i elibera de naziști”. În lunile ce au urmat, soldații ruși furau ce puteau din casele unde nu mai locuia nimeni.

Soldații ruși păreau surprinși când au realizat că ceea ce susținea Moscova că face în Ucraina a fost de fapt o minciună și civili din Izium cred că și acesta ar fi un motiv pentru care trupele rusești au fugit atât de repede.

---------------

Evenimentele de marți privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro