Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că forțele ucrainene au recuperat 6.000 km pătrați din teritoriul capturat de Rusia de la începutul lunii, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

„De la începutul lunii septembrie și până astăzi, luptătorii noștri au eliberat peste 6.000 de km pătrați din teritoriul Ucrainei în sud și în est”, a spus Zelenski în mesajul său video zilnic. „Avansurile forțelor noastre continuă”.

Comandantul-șef ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat duminică că trupele sale au recuperat peste 3.000 km pătrați în această lună.

Statele Unite evaluează că Rusia și-a cedat în mare măsură teritoriile capturate în apropiere de Harkov și mulți soldați ruși în retragere au părăsit Ucraina, trecând peste graniță înapoi în Rusia, a declarat luni un înalt oficial militar american.

„În general, evaluăm că ucrainenii fac progrese în timp ce luptă pentru eliberarea și recuperarea teritoriului din sud și est”, a declarat oficialul militar american reporterilor, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Pe teren, în vecinătatea Harkovului, evaluăm că forțele ruse și-au cedat în mare măsură câștigurile ucrainenilor și s-au retras la nord și est. Multe dintre aceste forțe s-au mutat peste granița în Rusia”.