Germania este în discuţii pentru cumpărarea sistemului de apărare antirachetă Arrow 3 de la Israel, ca parte a eforturilor Berlinului de a-şi consolida forţele armate după invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat prim-ministrul israelian Yair Lapid, aflat luni într-o vizită la Berlin, transmite Reuters.

Sistemul de apărare antirachetă Arrow 3Foto: AFP / AFP / Profimedia

Germania şi-a intensificat cheltuielile militare după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie, livrând ajutoare şi arme grele Kievului, ca parte a unui răspuns internaţional.

”Israelul va juca un rol în construirea noii forţe de apărare a Germaniei, în special în domeniul apărării aeriene. ... are legătură cu angajamentul nostru total faţă de siguranţa Germaniei, de siguranţa Europei, de capacitatea democraţiilor liberale de a se apăra”, a declarat Lapid.

Premierul israelian a descris discuţiile lor ca vor conduce la ”un acord posibil în viitor”, dar a refuzat să sublinieze costul.

Ce este sistemul de apărare antirachetă Arrow 3

Scholz a spus că Germania îşi va consolida apărarea prin cumpărarea mai multor sisteme de apărare aeriană în viitor şi a numit sistemul Arrow 3 ”o ofertă de înaltă performanţă”, dar a refuzat să intre în detalii.

Interceptoarele Arrow 3 sunt proiectate să zboare dincolo de atmosfera terestră, unde focoasele lor se detaşează pentru a deveni sateliţi ”kamikaze” sau ”vehicule ucigaşe” care urmăresc şi se lovesc de ţinte.

Astfel de doborâri la altitudine mare sunt menite să distrugă în siguranţă rachetele nucleare, biologice sau chimice care sosesc.

”Da, există planul de a cumpăra Arrow 3, dar nimic nu este semnat”, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală germană.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre eforturile de a relansa un acord nuclear din 2015 cu Iranul, Scholz cerând Teheranului să nu respingă propunerile făcute de Europa.

---------------

Evenimentele de marți privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro