Rusia va considera încercările Ucrainei de a recupera Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație drept un atac asupra Federației Ruse, dacă rezultatele referendumurilor vor fi pozitive, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

El a susținut, vineri, într-o conferință de presă, că teritoriile ucrainene controlate în prezent de forțele ruse și care organizează așa-numitele referendumuri pentru aderarea la Rusia pot deveni parte a Federației Ruse „destul de curând”.

Peskov a explicat și ce ar face Rusia dacă va exista majoritate în favoarea aderării Rusiei.

  • „Desigur, vor fi necesare anumite decizii ale Parlamentului și președintelui nostru, precum și semnarea documentelor necesare, adică o întreagă gamă de proceduri.
  • Imediat va intra în vigoare Constituția Federației Ruse în legătură cu aceste teritorii. Aici totul este foarte clar în acest sens.
  • Dacă există un act de intrare a acestor teritorii în Federația Rusă, atunci, în consecință, vor funcționa prevederile relevante ale Constituției noastre”, a susținut Peskov.

Chestionat dacă asta ar însemna că orice încercare a Ucrainei de a-și recâștiga teritoriile va fi privită drept un atac asupra Rusiei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns: „Desigur”.

Întrebat insistent cât de mult ar putea dura un astfel de proces, Peskov a spus: „Nu pot spune exact, dar, de fapt, sunt convins că va fi destul de curând”.

„Referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă au început vineri în părți ale Ucrainei controlate în totalitate sau parțial de Moscova, Kievul și Occidentul calificându-le drept o „farsă".

Votul, care a început la 08:00 în Ucraina, urmează să se desfășoare până la 27 septembrie în regiunile separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk, precum și în zonele ocupate Herson și Zaporojie.