Oficialii ucraineni spun că locuitorii din zonele ocupate de Rusia ignoră referendumurile organizate de autoritățile locale susținute de Kremlin, dar au recunoscut că, în unele cazuri, locuitorii sunt forțați să voteze, potrivit CNN.

Denis Pușilin Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

Referendumurile, convocate marți în patru părți ale Ucrainei aflate sub control rusesc, au fost denunțate pe scară largă de guvernele occidentale ca fiind o farsă și se desfășoară cu puțini sau chiar fără observatori internaționali în afară de delegații din Rusia.

"Nu există un referendum ca atare. Este o imitație. Locuitorii locali îl ignoră. Unii oameni sunt pur și simplu forțați să voteze. Au fost autobuze cu oameni aduși din Crimeea pentru a vota", a declarat pentru CNN Andri Yusov, un oficial al Serviciului de Informații al Apărării ucrainene.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a declarat că a descoperit documente care arată că așa-zisa Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, plănuia să extindă electoratul prin implicarea la vot a adolescenților cu vârste mai mici de 18 ani.

Pentru a spori controlul asupra "prezenței la vot", oficialii din Donețk au decis ca minorii să fie însoțiți la secțiile de votare de către părinți, tutori sau reprezentanți ai așa-numitelor orfelinate, a adăugat SBU.

Oficialii pro-ruși din zonele ocupate au promovat cu entuziasm referendumurile ca fiind o schimbare istorică.

"Astăzi este o zi care se întâmplă în istorie o dată la câteva secole. Eu personal am știut mereu că se va întâmpla. Întotdeauna am simțit că fac parte dintr-o familie uriașă numită Rusia. Visele au devenit realitate", a declarat Vladimir Saldo, șeful administrației regiunii Herson, pe canalul său Telegram.

În timp ce vota, Saldo a declarat că este sigur că, făcând parte din Federația Rusă, "regiunea noastră Herson și, cel mai important, oamenii săi vor fi protejați. Protejați în toate felurile".

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, și-a exprimat, de asemenea, votul, spunând: "Simt un sentiment de uimire și încredere că ceea ce am luptat atât de mult timp pentru a obține în cele din urmă devine realitate. Aceasta este întoarcerea acasă. Întoarcerea la marea Rusie. Astăzi se face istorie".

Votul continuă până marți.

___