Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a exclus vineri o mobilizare în Belarus şi a susținut că Minskul nu intenţionează „să participe la războaie”, după ce omologul său rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru consolidarea trupelor care participă la „operaţiunea militară specială” împotriva Ucrainei.

Alexandr LukasenkoFoto: Alexander Astafyev / TASS / Profimedia

„Nu va exista nicio mobilizare. Este o minciună”, a spus Lukaşenko, potrivit canalului pro-guvernamental de Telegram Pul Pervogo. „Vom lupta numai atunci când va trebui să ne apărăm casa noastră şi pământul nostru”, a afirmat liderul belarus, conform agențiilor EFE și Agerpres.

Acesta a spus de mai multe ori în trecut că ţara sa nu se va implica în războiul ruso-ucrainean. Totuşi, la începutul invaziei ruse el i-a permis preşedintelui Putin să lanseze de pe teritoriul Belarusului ofensiva în direcţia capitalei ucrainene Kiev, zonă de unde între timp trupele ruse s-au retras pentru a se axa pe estul şi sudul Ucrainei.

De asemenea, potrivit unor mass-media, forţele de securitate belaruse ar fi primit ordine verbale de a identifica cetăţenii ruşi ce se ascund în Belarus pentru a se sustrage mobilizării parţiale ordonate de Putin.

___