O înregistrare video filmată în interiorul unui centru de recrutare rusesc, prima de acest fel apărută pe rețelele de socializare, arată ce li se spune bărbaților ruși care au fost încorporați în forțele armate după decretarea mobilizării parțiale.

Barbatii incorporati nu par incantati de situatieFoto: Captura video

„De ce dracu' urlați ca femeile? Tăceți din gură și comportați-vă ca atare, de ce strigați toți? De ce urlați?”, zbiară la rândul său maistrul militar pentru a se face auzit.

După ce se dă jos de pe podium pentru a încerca să audă ce spun unii dintre bărbați, el își continuă discursul:

„Încerc să vă spun, dar nu mă lăsați că urlați. Vă zic că toți sunteți bărbați ai armatei acum. Asta e! Gata cu joaca! Toți sunteți militari!”, afirmă maistrul.

Acesta le spune bărbaților încorporați că vor rămâne trei zile la unitatea unde au fost încorporați înainte de a fi trimiși cu avionul pentru antrenamente la un centru de instruire.

Bărbaților ruși mobilizați li se promit salarii profesioniste

„Salariul este ca pentru un soldat contractual (profesionist), ofițer sau praporgic (ofițer de rang inferior), în funcție de grad. Plăți pentru lupte, statut de veteran, până la încheierea operațiunii speciale, apoi sosirea acasă”, explică el.

Întrebat de către unul dintre bărbați ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă, militarul dă asigurări că acestea le sunt rezervate până la întoarcere.

O bună parte din bărbații văzuți în imagini nu par încântați de faptul că au fost mobilizați pentru „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie, înregistrarea amintind în parte de o alta apărută în urmă cu o zi în care noii recruți se ceartă cu ofițerul de recrutare.

Bărbații din înregistrarea de joi, filmată în Daghestan, sunt însă mai agresivi în protestele lor.

Numeroase înregistrări video apărute între timp pe rețelele de socializare arată cum se desfășoară mobilizarea ordonată de Putin miercuri dimineața: