Un video care circulă pe rețelele de socializare arată câțiva bărbați în fața unui oficiu de recrutare din republica rusească Daghestan care strigă la un ofițer de recrutare că nu au de ce să încorporeze pentru că „acesta nu este un război, este politică”.

barbati din Daghestan refuza incorporarea si se cearta cu ofiterul de recrutareFoto: Captura video

Imaginile arată cum o femeie ofițer de recrutare le spune bărbaților adunați în fața oficiului și care nu vor să se încorporeze că ar trebui să meargă la război pentru a lupta pentru viitorul lor.

- „De ce trebuie să mergem la acest război?”, strigă un bărbat

- „Pentru că este un război pentru viitorul nostru!”, spune femeia

- „Nu avem un prezent, despre ce viitor vorbim”, a fost răspunsul bărbatului

Un altul spune:

„Bunicul meu a luptat pentru Patria Mamă!”

„În 1941-1945 a fost un război. Acum nu este război, este politică.”

De asemenea, un protest pare să ia naștere în Daghestan, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele de socializare.

Primele imagini video apărute cu bărbații ruși încorporați după decretarea mobilizării parțiale de către președintele Vladimir Putin arată oameni triști, care își iau la revedere de la soții, iubite și copii, dar și bărbați care par bucuroși sau cel puțin liniștiți că merg la război.

Imediat după discursul susținut de Putin miercuri dimineața, unii activiști anti-război au lansat un apel la proteste în întreaga țară, avertizând că, odată decretată mobilizarea parțială, „războiul ajunge în fiecare casă” din Rusia.

„Mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele și copiii?”, afirmă un comunicat publicat de mișcarea de tineret „Vesna” din Sankt Petersburg.

Proteste de amploare redusă au izbucnit în 39 de orașe din Rusia, autoritățile arestând până miercuri seara peste 1.000 de persoane care au fost agresate și tratate cu violență de către forțele de ordine, deși oamenii protestau pașnic.

Unii dintre bărbații luați pe sus de forțele de ordine au primit ordine de încorporare în armată la secțiile de poliție.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a afirmat, în timpul unei ședințe de judecată desfăşurată la Kovrov, că cinci milioane de ruşi se vor sustrage de la serviciul militar, după anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parţială decretată, miercuri, în Rusia, relatează Meduza, potrivit Rador. Totodată, o petiţie online împotriva mobilizării decretate de Putin a strâns deja peste 70.000 de semnătări.

Citește și: