​Președintele Volodimir Zelenskiy a cerut ca un tribunal special al Națiunilor Unite să impună Rusiei "o pedeapsă dreaptă" pentru invazia din Ucraina, inclusiv sancțiuni financiare și privarea Moscovei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate. Cu câteva ore înainte, președintele Vladimir Putin ordonase prima mobilizare în timp de război a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia și Ucraina au efectuat un schimb neașteptat de prizonieri, cel mai mare de la începutul războiului și care a implicat aproape 300 de persoane, inclusiv 10 străini.

Rusii fac cozi imense la granita cu Finlanda pentru a fugi de incoporare in razboiul lui PutinFoto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

07:28Noul material LIVE, cu evenimentele de vineri, poate fi văzut aici

Sinteza zilei:

Noi sancțiuni împotriva Rusiei:

  • Uniunea Europeană analizează stabilirea unui plafon al preţului petrolului, restricţii mai stricte pentru exporturile de înaltă tehnologie către Rusia şi mai multe sancţiuni împotriva unor persoane, au declarat joi diplomaţii, ca răspuns la ceea ce Occidentul a condamnat ca o nouă escaladare în războiul Moscovei în Ucraina, transmite Reuters.
  • Şeful Executivului UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acestea vor include ”controale suplimentare la exporturile de tehnologie civilă”, potrivit CNN. Trei diplomaţi UE de la Bruxelles au declarat că noile sancţiuni se vor concentra în jurul unui plafon al preţului petrolului, care să corespundă celui convenit de G7.

„Protestați! Fugiți! Vă predați!”

  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat joi pe ruși să se opună mobilizării anunțate de Kremlin în fața refuzului de a lupta în Ucraina de către o parte a populației sale care fuge din țară.
  • "55.000 de soldați ruși au fost uciși în acest război în șase luni (...) Vreți mai mult? Nu? Atunci protestează! Luptă! Fugiți! Sau să se predea" armatei ucrainene, a spus el în limba rusă în tradiționalul său discurs video. "Acestea sunt opțiunile tale de supraviețuire.
  • "Sunteți deja complice la toate crimele (armatei ruse), la uciderea și torturarea ucrainenilor. Pentru că ați tăcut. Pentru că încă tăceți", a acuzat Zelenski. El a declarat că autoritățile ruse se pregătesc să mobilizeze "până la un milion de oameni".

Supărarea lui Lavrov la ONU

  • Pe frontul diplomatic, secretarul de stat american Antony Blinken a dus greul în Consiliul de Securitate, refuzând să se întâlnească cu omologul său rus Serghei Lavrov. "Nu-l putem lăsa pe președintele Putin să scape cu asta", a declarat el la reuniunea convocată de președinția franceză.
  • Lavrov, care a fost prezent în sala Consiliului, unde a ținut și un discurs, nu a fost așezat la aceeași masă cu ceilalți miniștri, fiind înlocuit de un consilier.El a părăsit ședința consiliului de securitate al ONU, după ce a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de „impunitate” în Donbas

Problemele generate de mobilizare

  • În Rusia, anunțul mobilizării a provocat un aflux de ruși care doreau să părăsească țara, deși nu sunt disponibile cifre. O persoană care a trecut în Mongolia a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că a trebuit să aștepte "timp de 12 ore" pentru a trece granița cu mașina.
  • Polițiștii de frontieră finlandezi au declarat că au observat o creștere a numărului de treceri, dar că acesta este încă moderat. Rușii au nevoie de vize pentru a călători acolo.
  • În timp ce Polonia și statele baltice au luat măsuri în ultimele săptămâni pentru a restricționa drastic intrarea rușilor pe teritoriile lor, Germania a declarat joi că este pregătită să primească dezertori din armata rusă "amenințați cu represiuni grave".
  • Rușii intervievați de AFP pe aeroportul din Erevan, în Armenia, au recunoscut că au fugit de mobilizare. Dmitri, în vârstă de 45 de ani și cu o geantă mică, a spus că și-a lăsat soția și copiii în urmă. "Nu vreau să mor în acest război fără sens. Este un război fratricid", a spus el, rămânând anonim.
  • Cu o zi înainte, peste 1.300 de persoane au fost arestate în cadrul unor proteste improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info.
  • Kremlinul a negat amploarea plecărilor, calificând-o drept un fenomen "mult exagerat".

Referendumuri simulate:

  • De vineri până marți, patru regiuni din sudul și estul Ucrainei aflate sub controlul total sau parțial al Moscovei vor vota în cadrul unor scrutine de urgență organizate pentru a fi anexate de Rusia, referendumuri "false" denunțate în Occident. China, apropiată de Moscova, a fost critică, cerând respectarea integrității teritoriale a statelor.
  • "Votul începe mâine și nimic nu îl poate opri", a declarat Vladimir Saldo, șeful administrației de ocupație a regiunii Herson din sudul Ucrainei, la televiziunea rusă.
  • Organismul electoral al separatiștilor pro-ruși din Donețk, în estul țării, a precizat că, "din motive de securitate", votul va fi organizat aproape din ușă în ușă, "în fața caselor", timp de patru zile, secțiile de votare urmând să se deschidă "abia în ultima zi", adică pe 27 septembrie.
  • NATO a condamnat planurile de a organiza „referendumuri” în regiunile ocupate de ruși din Ucraina, descriindu-le drept „încercări flagrante de cucerire teritorială” ale Moscovei, relatează Guardian.

Medvedev spune că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare:

  • Fostul președinte rus și numărul doi în Consiliul de Securitate al țării, Dmitri Medvedev, a declarat pe Telegram că regiunile separatiste Lugansk și Donețk (est), care formează bazinul Donbass, precum și Kherson și Zaporijjia (sud), "vor deveni parte a Rusiei".
  • El a adăugat că țara sa este pregătită pentru un atac nuclear, subliniind că "rachetele hipersonice rusești sunt capabile să ajungă la țintele lor din Europa și SUA mult mai repede" decât armele occidentale.
  • Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, spune că ultimele decizii ale președintelui rus Vladimir Putin seamănă cu comportamentul lui Adolf Hitler în ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich, când a încercat să atragă mai mulți soldați în Wehrmacht, relatează Ukrainska Pravda.

Cele mai importante informații de joi, ziua 211 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:00UE analizează noi sancţiuni împotriva Rusiei, între care plafonarea preţului petrolului, noi restricţii pentru exporturile de înaltă tehnologie şi noi măsuri împotriva unor persoane

00:15 SUA dă asigurări că ajutorul pentru Ucraina nu va fi afectat de retorica nucleară a lui Putin

00:00Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, spune că ultimele decizii ale președintelui rus Vladimir Putin seamănă cu comportamentul lui Adolf Hitler în ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich, când a încercat să atragă mai mulți soldați în Wehrmacht, relatează Ukrainska Pravda.

23:27Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat, joi, cu Barbra Streisand, care este ambasador al platformei UNITED24. ”Este foarte important pentru noi ca astfel de oameni talentaţi şi celebri din lume să susţină platforma”, a transmis Zelenski, relatează News.ro.

23:20 Prețul petrolului a încheiat joi în ușoară creștere, piața reacționând foarte puțin la escaladarea conflictului din Ucraina de către Rusia

22:53Zelenski, mesaj către rușii mobilizați la război: Protestați, fugiți sau predați-vă ucrainenilor, dacă vreți să supraviețuiți

22:35Cum văd locuitorii din Odesa anunțul lui Putin: „Nu credem că va reuși să mobilizeze 300.000 de oameni”

În sudul Ucrainei, la Odesa, oamenii tratează cu sarcasm anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea partială în Rusia, informeaza Alexandru Buzică, trimisul Radio Romania Actualități în această zonă. Jurnalistul român a stat de vorbă cu mai mulți locuitori ai Odesei, care sunt profund afectați de cele aproape șapte luni de război.

22:18Armata Rusiei, dezbinată. Putin în persoană dă indicații generalilor din teren, dar ofițerii ruși se plâng de deciziile luate de Moscova

Referendumurile lui Putin în estul Ucrainei: Cum vor funcţiona?

21:40NATO condamnă „referendumurile false” ale Rusiei în Ucraina

NATO a condamnat planurile de a organiza „referendumuri” în regiunile ocupate de ruși din Ucraina, descriindu-le drept „încercări flagrante de cucerire teritorială” ale Moscovei, relatează Guardian.

„Referendumele false din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina nu au legitimitate și vor reprezenta o încălcare flagrantă a Cartei ONU. Aliații NATO nu vor recunoaște anexarea ilegală și nelegitimă. Aceste terenuri sunt Ucraina”, arată un comunicat NATO de astăzi.

21:34Povestea unui tânăr sergent rus care a primit ordin să lupte în Ucraina, dar a ales să fugă din ţară: ”Nu îl las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

21:10 DW: Referendumurile lui Putin în estul Ucrainei: Cum vor funcţiona?

Teritoriile ocupate de ruşi în estul şi sudul Ucrainei urmează a fi anexate de Rusia prin referendumuri de formă. Procesul aminteşte de anexarea Crimeei în 2014, dar există şi diferenţe, scrie Deutsche Welle.

20:50"Mulți" ucraineni predați Kievului de Moscova au "torturați" în captivitate (înalt oficial ucrainean) -AFP

20:18 Lavrov a ieșit din ședința Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce James Cleverly spunea despre Rusia că este mincinoasă

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a părăsit ședința consiliului de securitate al ONU, după ce a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de „impunitate” în Donbas, relatează Guardian.

19:55Cehia le va refuza vizele dezertorilor ruși

Republica Cehă nu va elibera vize umanitare rușilor care fug din țara lor pentru a evita mobilizarea anunțată de președintele Vladimir Putin, a declarat joi ministrul de externe, citat de AFP.

19:34Aeroflot spune că le va da banii înapoi bărbaților care vor încorporați înainte să poată zbura din Rusia

Rusia susține că 10.000 de voluntari s-au încorporat pentru a lupta în Ucraina

19:20Momentul când o rachetă trasă de ucraineni lovește în plin un elicopter rusesc de atac Ka-52 - VIDEO

19:16Rusia susține că 10.000 de voluntari s-au încorporat pentru a lupta în Ucraina înainte a primi convocarea

Aproximativ 10.000 de voluntari s-au prezentat pentru a se înrola în campania militară a Rusiei în Ucraina fără a aștepta actele de convocare emise în urma unei mobilizări parțiale, au informat joi agențiile de presă ruse, citând Statul Major rus, relatează Reuters.

18:51Germania este pregătită să primească dezertori ruși „amenințați cu o represiune serioasă”, a declarat ministrul german de Interne într-un interviu publicat joi, a doua zi după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor ruși pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP.

18:31Marea Britanie, Polonia și Ucraina vor dezvolta cooperarea trilaterală, inclusiv prin consolidarea capacităților lor de apărare și a flancului estic al NATO, potrivit unei declarații comune a miniștrilor lor de externe joi, relatează Reuters.

Miniștrii de externe ai celor trei țări s-au întâlnit miercuri la New York și au convenit, de asemenea, să continue sprijinirea Ucrainei de către Polonia și Regatul Unit împotriva Rusiei, se arată în declarația comună emisă de guvernul britanic.

18:29 O senatoare din partidul lui Vladimir Putin propune ca și bărbații inapți fizic să fie mobilizați pentru armată

18:04 Separatiștii din Donețk vor să îi pună și pe minori să voteze la referendumul de unire cu Rusia pentru a-și extinde baza electorală - Serviciul de Securitate al Ucrainei

17:44Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că schimbul de prizonieri efectuat de Rusia și Ucraina, care implică aproape 300 de persoane și mediat de Turcia, este un pas important către încheierea războiului, a informat joi postul de televiziune turc NTV.

Erdogan le-a spus reporterilor din New York că schimbul a avut loc ca urmare a discuțiilor pe care le-a desfășurat cu Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

„Turcia a primit acum rezultatul credinței sale în puterea dialogului și a diplomației”, a spus el la sfârșitul vizitei sale în Statele Unite.

UE se pregătește pentru un val de migranți ruși

17:08Polonia, îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a distribuit comprimate de iod departamentelor regionale de pompieri pentru a le oferi oamenilor împotriva radiațiilor în cazul expunerii radioactive, a declarat joi un viceministru, relatează Reuters.

Iodul este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian în cazul expunerii radioactive.

16:48 VIDEO „Acum nu este război, este politică”. Bărbați chemați la încorporare în Rusia refuză să meargă la război în Ucraina și se ceartă cu ofițerul de recrutare

16:24UE se pregătește pentru un val de migranți ruși și spune că va avea nevoie de o poziție comună cu privire la intrarea acestora în statele membre

16:04 FOTO Rușii au descoperit o dronă maritimă necunoscută în apropierea bazei navale de la Sevastopol

16:00Un cetățean european care a trăit la Moscova șapte ani și s-a întors în UE după 24 februarie (dar are în continuare o parte din familie acolo) povestește despre cum evenimentele din ultimele luni au creat probleme în societatea rusă, dar au și apropiat curente ce erau pe poziții divergente: „integritatea statului sau rusofobia (fie reală, fie doar percepută) sunt subiecte unde se găsește rapid o linie comună”.

15:39 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleva a mulțumit miniștrilor europeni de externe și lui Josep Borrell, șeful diplomației comunicare, pentru propunerea unor noi sancțiuni impotriva Rusiei și așteaptă cu nerăbdare să fie puse în aplicare.

15:30Mișcarea Vesna a cerut rușilor să iasă sâmbătă, 24 septembrie, pentru noi preoteste împotriva mobilizării, potrivit Meduza.

15:06 Paragraful secretizat din decretul de mobilizare semnat de Putin prevede încorporarea unui milion de oameni(Novaia Gazeta)

O nouă moarte suspectă în Rusia: un oficial a căzut pe scări

14:47 Anatoly Gerashchenko, expert în aviație și fost șef al Institutului de Aviație din Moscova, este ultimul oficial din Rusia decedat în circumstanțe misterioase. Bărbatul, în vârstă de 73 de ani, a căzut pe scări în sediul institutului, scrie The Daily Beast, care citează Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia. Este ultimul pe lista deceselor suspecte ale unor influenți oameni de afaceri din Rusia, de la invazia în Ucraina, în 24 februarie.

14:22 Un oficial instalat de ruși „invită” Ucraina să-și părăsească propriile teritorii, pentru a nu fi considerată „ocupant”

14:12Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi reporterilor că refuzul fiului său de a se prezenta la biroul de înrolare militară a fost scos din context, transmite agenția rusă de presă TASS.

13:43 VIDEO Primele imagini cu încorporarea forțată din Rusia: Bărbații din Siberia își iau rămas bun cu ochii în lacrimi de la soții și copii

13:40Separatiștii instalați de Rusia în estul Ucrainei acuză armata ucraineană că joi cel puțin șase civili au fost uciși și alți șase au fost răniți în urma unui atac cu rachete asupra unei piețe din centrul orașului Donețk, transmite Reuters.

13:37Fostul președinte rus Dmitri Medvedev - care recent a acuzat Occidentul că „joacă șah cu moartea” prin sprijinul său pentru Ucraina - a avertizat joi că orice armament din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra „teritoriile din Ucraina care vor fi alipite Rusiei", conform Reuters și The Guardian. „Cu siguranță, rachetele hipersonice își vor putea atinge țintele din Europa și Statele Unite mult mai rapid”, a amenințat Medvedev.

Câți bani primesc rușii care merg să lupte în Ucraina în urma mobilizării parțiale

12:49Rușii care vor merge să lupte în Ucraina în urma decretului de mobilizare militară parțială semnat de Vladimir Putin ar primi indemnizații lunare care pornesc de la 205.000 de ruble (aproximativ 3.400 de euro), în funcție de poziție și grad, spune șeful comisariatului din Iacutia, (Siberia), conform site-ului rusesc YSIA. El explică și cine trebuie să meargă pe front și cum se face mobilizarea.

12:44VIDEO Cum le-a promis Vladimir Putin femeilor din Rusia pe 8 martie că nu va decreta mobilizarea: Doar soldații profesioniști merg la război

12:39 FOTO Rușii reținuți la protestele antimobilizare au primit ordin de încorporare în armată la secțiile de poliție

11:55Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, califică drept „indecent” discursul susținut la ONU de către președintele american Joe Biden și l-a acuzat pe acesta că l-a citat greșit pe Vladimir Putin atunci când s-a referit la folosirea armelor nucleare, conform agenției de presă ruse Ria, citate de The Guardian.

11:41O parte din personalul care lucrează în sectorul bancar din Rusia considerat de importanță critică va fi scutit de mobilizare, a declarat joi directorul general al băncii rusești VTB, transmite Reuters.

"Pentru băncile și companiile din sectorul financiar, va fi identificat personal de importanță critică care nu va fi chemat la datorie", a declarat șeful VTB, Andrei Kostin.

11:38Separatiștii pro-ruși din Herson spun că se tem de atacuri cu HIMARS în timpul referendumuluide unire cu Rusia

Eroii de la Azovstal, eliberați în schmbul unui politician ucrainean pro-Kremlin

11:24Autoritățile ucrainene l-au schimbat pe politicianul prorus apropiat al Kremlinului Victor Medvedchuk, poreclit și „prințului întunecat al politicii ucrainene”, reținut în Ucraina de luni de zile, cu peste 200 de prizonieri ucraineni, inclusiv comandanți ai batalionului Azov, și de alte naționalități. care erau în mâinile ruşilor, relatează Meduza și agenția ucraineană de presă RBC. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acesta este cel mai mare schimb de până acum și că reprezintă cu ”siguranță o victorie” pentru Ucraina.

10:49Profesor de la Universitatea Yale: Lui Vladimir Putin îi este frică

09:57Ce cred acum elitele Rusiei despre Putin - Foreign Policy

09:35Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut peste 55.500 soldați de la începutul războiului.

De asemenea, armata ucraineană susține că a mai distrus 2.236 de tancuri, 4.776 de vehicule blindate de luptă, 3.630 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.341 de sisteme de artilerie, 318 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 169 de sisteme de apărare aeriană, 253 de avioane, 218 de elicoptere, 941 de drone și 15 ambarcațiuni.

09:15Anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin prin care a ordonat prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, la aproape șapte luni de la începutul invaziei, arată numeroasele probleme pe care le are Rusia în războiul pornit în Ucraina și pe care este puțin probabil să le rezolve în următoarele luni, potrivit celei mai recente analize făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.

08:52Forțele de ocupație rusești au mutat cu forța locuitorii din două așezări situate peste râul Oskil de Izium, recent eliberat, potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene. Oamenii au fost duși mai departe în teritoriul ocupat din regiunea Lugansk, a precizat Statul Major General, citat de The Kyiv Independent.

Cum au primit rușii decizia că trebuie să meargă la război?

08:46Cum au primit rușii decizia că trebuie să meargă la război? Incursiune în rețelele sociale din Rusia: „Primii să fie trimiși, deputații, bețivii și narcomanii. Lăsați-i pe băieți în pace!!!”

08:37Orașul Zaporojie a fost lovit joi dimineață de către forțele rusești, a anunțat guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, transmite The Kyiv Independent. Oficialul ucrainean nu a dat mai multe detalii despre atac.

08:35Dolarul a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel față de euro din ultimele aproape două decenii, după ce banca centrală americană (Fed) a anunțat o majorare a dobânzii, coroborat cu mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin, potrivit AFP.

08:09Expert militar ucrainean, despre anunţul lui Putin privind mobilizarea: "Diavolul nu este atât de înfricoşător pe cât pare"

UE vrea să sancționeze din nou Rusia

07:54Liderii europeni ai diplomației au convenit miercuri să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei care se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, citat de EFE.

07:36Rubla şi-a revenit de la minimele de două luni, iar acţiunile ruseşti şi-au redus pierderile, miercuri, după căderile declanşate de decizia preşedintelui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

07:28Turcia a condamnat, miercuri, referendumurile de anexare "ilegitime" ale Rusiei în patru regiuni aflate sub controlul său în Ucraina, precizând că acestea nu vor fi recunoscute.

01:15 Ucraina: Șeful AIEA afirmă că situația din Zaporojie „se deteriorează și mai mult”

00:50Zelenski cere o "pedeapsă corectă" pentru Rusia la ONU și ridicarea dreptului de veto

00:30 Imaginea zilei Zborurile internaționale cu plecare din Rusia, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială

Zborurile care au plecat miercuri din Moscova și Sankt Petersburg fie s-au vândut, fie au crescut vertiginos după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor.

00:05Petiție online în Rusia împotriva mobilizării. Navalnîi: Cinci milioane de ruşi se vor ascunde prin ţară pentru a nu fi mobilizaţi

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

  • Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. Președintele rus a declarat într-un discurs televizat că "mobilizarea parțială" este un răspuns direct la pericolele reprezentate de Occident.
  • Peste 1.300 de protestatari au fost arestați în cadrul mitingurilor anti-mobilizare care au avut loc în toată Rusia. Potrivit OVD-Info, peste 1.311 persoane au fost reținute în 38 de orașe din Rusia, cei mai mulți fiind arestați în Moscova și Sankt Petersburg.
  • Rușii încearcă să plece din țară, biletele de avion s-au epuizat rapid și caută soluții de a părăsi Federația Rusă după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaționale să adopte un plan cu cinci puncte pentru a obține pacea și securitatea în Ucraina, într-un discurs televizat amplu ținut miercuri în fața Adunării Generale a ONU. Punctele includ pedepsirea crimelor de război, protejarea vieții, restabilirea securității și a integrității teritoriale, garanții de securitate și determinarea Ucrainei de a continua să se apere singură.
  • Coreea de Nord a declarat că nu a furnizat niciodată arme sau muniții Rusiei și că nu intenționează să facă acest lucru în viitor, potrivit unei declarații publicate de serviciul media de stat, KCNA.
  • Rusia a eliberat 215 ucraineni pe care i-a luat prizonieri după o bătălie îndelungată pentru orașul portuar Mariupol, inclusiv lideri militari de top, a declarat un oficial de rang înalt de la Kiev. Printre ucrainenii eliberați se numără comandantul și comandantul adjunct al batalionului Azov, care a dus o mare parte din lupte, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski.
  • Finlanda a declarat că lucrează la o strategie federală pentru a "limita sau împiedica complet" turismul din Rusia după invazia din Ucraina.
  • Joe Biden a denunțat amenințările lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare ca fiind "nesăbuite" și "iresponsabile" și a calificat anexarea planificată de Rusia a mai multor regiuni din Ucraina drept "o încălcare" a Cartei ONU.
  • Rusia a tras o serie de rachete cu rază lungă de acțiune asupra celui de-al doilea oraș din Ucraina, Harkov, la începutul zilei de miercuri, la câteva ore după ce Kremlinul a anunțat planurile de anexare a teritoriului ucrainean și de desfășurare a mobilizării parțiale. Zece rezidenți au fost răniți.

---------------

Evenimentele de miercuri au fost LIVE aici pe HotNews.ro