O senatoare din partidul Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin propune reducerea listei afecțiunilor medicale din cauza cărora bărbații din Rusia nu pot fi încorporați în forțele armate, relatează Kommersant.​

Senatoarea rusa Olga KovitidiFoto: Valeri Sharifulin / TASS / Profimedia Images

Olga Kovitidi, senatoarea Crimeii în camera superioară a parlamentului de la Moscova, spune că o serie de boli care împiedică un cetățean rus să fie recunoscut ca apt pentru serviciul militar ar trebui excluse din criteriile medicale.

„Este necesar să se actualizeze criteriile de aptitudine pentru serviciul militar: să se excludă bolile pentru care un conscris este declarat inapt pentru serviciu”, afirmă ea, subliniind că „o serie de boli”, printre care scolioza și platfusul, pot fi recunoscute ca fiind compatibile cu serviciul militar.

„Acum Rusia are nevoie nu doar de o armată profesionistă de voluntari, ci și de o creștere a rezervei de tineri declarați apți pentru serviciu”, susține senatoarea.

Înainte să ajungă în Senatul rus, Kovitidi a fost un oficial ucrainean de rang înalt, servind ca membru în Consiliul Suprem al Crimeii între 2006 și 2014. Ea a trecut de partea rușilor după ce peninsula a fost anexată ilegal de Moscova în 2014.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineața decretarea mobilizării parțiale în Rusia, justificând măsura prin faptul că Rusia ar lupta cu „Occidentul colectiv” și are de apărat un front de peste 1.000 de kilometri.