Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis joi rușilor care urmează să fie mobilizați pentru a lupta în războiul Rusiei din Ucraina că dacă nu vor să moară, atunci să protesteze, să fugă sau să se predea.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

„55 de mii de soldați ruși au murit în acest război în șase luni. Zeci de mii sunt răniți și mutilați. Vreți mai mult? Nu? Atunci protestați. Ripostați. Fugiți sau predați-vă captivității ucrainene. Acestea sunt opțiunile voastre dacă vreți să supraviețuiți”

Potrivit lui Zelenski, decizia lui Putin de a mobiliza parțial rezerviștii este o admitere sinceră că armata Rusiei nu a putut rezista Ucrainei.

„Acum, din cauza mobilizării, războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru majoritatea cetățenilor Federației Ruse nu mai este ceva la televizor sau pe internet, ci a intrat în fiecare casă rusească”, a spus Zelenski.

Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri prima mobilizare publică a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial. Ministrul său al apărării a declarat că urmărește să recruteze 300.000 de specialiști cu experiență pentru campania Rusiei în Ucraina, unde a suferit recent eșecuri grave.

Cu toate acestea, paragraful secretizat din decretul privind mobilizarea parțială semnat miercuri de președintele Vladimir Putin permite ministerului Apărării să încorporeze un milion de oameni, scrie Novaia Gazeta.

Kremlinul a respins informațiile privind un exod de bărbați ruși cu vârstă de încorporare după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, catalogându-le drept „exagerate”.

Cu toate acestea, în Rusia au crescut prețurile biletelor de avion din cauza cererii mari, cozi la graniță.

Proteste de amploare redusă au izbucnit în 39 de orașe din Rusia, autoritățile arestând până miercuri seara peste 1.000 de persoane care au fost agresate și tratate cu violență de către forțele de ordine, deși oamenii protestau pașnic.

Unii dintre bărbații luați pe sus de forțele de ordine au primit ordine de încorporare în armată la secțiile de poliție.

Citește și: