​Autoritățile de ocupație ruse din regiune Herson afirmă că se tem de atacuri ucrainene cu sisteme HIMARS în timpul zilelor de vot pentru referendumul de unire cu Rusia, anunță TASS.

Kirill Stremousov in biroul sau din HersonFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

„Ne este frică de provocări, dar nu de la Kiev. Nici măcar nu ne este frică de provocările lor și de toate bombardamentele și partizanii lor. Problema este bombardarea cu arme de precizie americane din țările NATO”, a declarat Kirill Stremousov, șeful administrației regionale instalate de ruși în teritoriile pe care le-a ocupat în această regiune din sudul Ucrainei.

Forțele armate ucrainene au lansat atacuri cu sisteme HIMARS asupra unor obiective strategice din Herson atât înainte, cât și după declanșarea contraofensivei din sud pe 29 august.

O țintă predilectă a podurilor a fost podul Antonovskiy, cel mai mare de peste Nipru, acesta fiind folosit pentru reaprovizionarea trupelor rusești aflate pe malul stâng al său.

Ministerul britanic al Apărării afirma pe 12 septembrie în evaluarea sa privind războiul din Ucraina că forțele ucrainene lovesc atât de des cu HIMARS podurile de peste râul Nipru încât rușii nu au timp să repare podurile rutiere deteriorate.

Explozii puternice în capitala regiunii Herson

Pe 16 septembrie explozii puternice au avut loc în centrul orașului Herson, capitala regiunii, însă forțele armate ucrainene au negat că s-ar afla în spatele acestora.

RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, afirmă că clădirile administrației centrale instalate de forțele de ocupație în Herson au fost lovite de cel puțin 5 rachete HIMARS, imaginile video arătând avarierea puternică a uneia dintre clădiri.

Ucraina nu a revendicat însă aceste explozii din orașul Herson și a avertizat anterior că forțele de invazie ar pregăti o operațiune de tip „steag fals” în teritoriile ocupate.

La fel ca autoritățile de ocupație din Donețk, Lugansk și Zaporojie, și cele din Herson au anunțat marțea aceasta organizarea unui referendum de unire cu Rusia între 23 și 27 septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 211-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.