Germania este pregătită să primească dezertori ruși „amenințați cu o represiune serioasă”, a declarat ministrul german de Interne într-un interviu publicat joi, a doua zi după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor ruși pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

„Dezertorii amenințați cu o represiune serioasă pot obține, de regulă, protecție internațională în Germania”, a spus ministrul german de Interne Nancy Faeser, într-un interviu pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Oricine se opune cu curaj regimului lui Putin și cad astfel în mare pericol, poate cere azil pe motiv de persecuție politică”, a adăugat ea.

Separat, ministrul Justiției Marco Buschmann a postat pe Twitter folosind hashtag-ul „mobilizare parțială” că „aparent, mulți ruși își părăsesc patria – oricine urăște calea lui Putin și iubește democrația liberală este binevenit în Germania”.

Germania a primit în jur de un milion de ucraineni care fugeau de invazia Rusiei, dar a salutat și dizidenții ruși.

Faeser a spus că 438 de dizidenţi ruşi - mulţi dintre ei jurnalişti - au beneficiat de un proces accelerat pentru a obţine protecţie în Germania.

Ea a subliniat totuși că azilul politic nu este acordat automat, dar solicitanții vor fi mai întâi supuși controalelor de securitate.

UE se pregătește pentru un val de migranți ruși

De altfel, executivul blocului european a spus că Uniunea Europeană va trebui să stabilească o poziție comună cu privire la cererile de intrare ale rușilor care părăsesc țara din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Comisia Europeană a spus, însă, că statele membre vor trebui să evalueze cererile de la caz la caz, ținând cont de drepturile fundamentale și de legislația privind procedura de azil.

„Au existat proteste în mai multe orașe din Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, Peter Stano, într-un briefing de presă. „Acest lucru arată că rușii votează cu picioarele”, a adăugat el.

„Noi, Uniunea Europeană, suntem în principiu solidari cu cetățenii ruși care au curajul să-și arate opoziția față de ceea ce face regimul, mai ales când vine vorba de acest război ilegal din Ucraina”, a adăugat el.

Un alt purtător de cuvânt a spus că atunci când vine vorba de cereri de intrare la frontierele UE, aceasta „trebuie să fie realizată în conformitate cu legislația UE”, care include respectarea drepturilor fundamentale și a întregii legislații în vigoare pentru procedurile de azil.