Președintele rus Vladimir Putin le-a promis solemn femeilor din Rusia pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, că nu va mobiliza rezerviști suplimentari și că nu le va trimite bărbații și fiii la război.

Vladimir Putin le-a promis femeilor din Rusia ca nu le va trimite barbatii la razboiFoto: Captura video

„Aș dori să mă adresez mamelor, soțiilor, surorilor, logodnicelor și iubitelor soldaților și ofițerilor care sunt acum în luptă și protejează Rusia în operațiunea militară specială: Înțeleg că sunteți îngrijorate de cei apropiați și dragi vouă. Puteți fi mândre de ei la fel cum întreagii țări îi pasă de ei alături de voi”, afirma Vladimir Putin la momentul respectiv.

„Lăsați-mă să subliniez, soldații care efectuează serviciul militar obligatoriu nu iau parte și nu vor lua parte [la război]. De asemenea, nu va exista nicio mobilizare suplimentară a rezerviștilor”, dădea asigurări președintele rus la momentul respectiv.

„Doar soldații profesioniști se confruntă cu provocările. Sunt încrezător că ei vor asigura siguranță și pace poporului Rusiei”, mai sublinia liderul de la Kremlin pe 8 martie.

Deși în cele din urmă el nu a ordonat mobilizarea pe 9 mai când Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, după cum se așteptau unii analiști, autoritățile ruse lansau doar o lună mai târziu o „mobilizare invizibilă” în contextul pierderilor umane uriașe pe care forțele armate le-au suferit în Ucraina și al reticenței rușilor de a se oferi voluntari pentru „operațiunea militară specială”.

Acestea au făcut Rusia să înceapă să recruteze inclusiv criminali condamnați și să caute voluntari în țările vecine, multe dintre aceste activități de recrutare fiind desfășurate de grupul militar Wagner, armata privată a Kremlinului.

În unele situații oficiali ruși mai zeloși au încercat să recruteze chiar persoane fără adăpost pentru efortul de război.

Mobilizare cu emoții în Rusia

În cele din urmă președintele Vladimir Putin a anunțat în discursul pe care l-a ținut miercuri dimineața că a ordonat decretarea mobilizării parțiale în Rusia, justificând decizia prin faptul că țara se confruntă cu „Occidentul colectiv” în Ucraina și că are de apărat o linie a frontului de peste 1.000 de kilometri.

Ministrul apărării Serghei Șoigu a anunțat imediat după Putin că într-o primă fază vor fi mobilizați 300.000 de rezerviști însă, după cum au remarcat și corespondenți ai presei internaționale, decretul de mobilizare e suficient de vag încât să permită autorităților să recruteze pe aproape oricine care a efectuat serviciul militar care încă este obligatoriu în Rusia.

Anunțurile celor doi au declanșat o veritabilă tentativă de exod din Rusia, cozi lungi de mașini formându-se la granița cu Finlanda învecinată în timp ce biletele de avion pentru cursele ce părăsesc Rusia s-au epuizat rapid sau au ajuns să fie vândute cu prețuri astronomice.

General-colonelul în retragere Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru Apărare al Dumei de Stat de la Moscova, a ieșit ulterior să îi „sfătuiască” pe cetățenii ruși ce sunt vizați de încorporare să nu călătorească în străinătate și nici măcar să nu se deplaseze prin țară.

Pe același subiect: Cum au primit rușii decizia că trebuie să meargă la război? Incursiune în rețelele sociale din Rusia: „Primii să fie trimiși deputații, bețivii și narcomanii. Lăsați-i pe băieți în pace!!!”

Urmărește ultimele evoluții din a 211-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.