Armata israeliană a anunțat marți dimineață că forțele israeliene au preluat controlul părții palestiniene a trecerii Rafah, care se învecinează cu Egiptul în sudul Gazei, relatează Reuters.

Camioane cu ajutoare pentru Gaza la granița Rafah cu EgiptulFoto: Mohammed Assad / AFP / Profimedia

Informația a fost confirmată de un purtător de cuvânt al autorității vamale din Gaza care a anunțat că punctul de frontieră Rafah a fost închis pe partea palestiniană din cauza prezenței tancurilor israeliene. Trei surse umanitare au declarat pentru Reuters că tranzitul de ajutor umanitar prin punctul de frontieră a fost oprit.

Operațiunea militară israeliană asupra Rafah a început de luni când Israelul a efectuat atacuri aeriene în estul orașului. Înainte de atac, a emis ordine de evacuare pentru 100.000 de palestinieni dintr-o parte a orașului, declanșând un exod de mii de oameni.

Armata israeliană a anunțat luni seara că efectuează lovituri direcționate împotriva Hamas la Rafah, unde se adăpostesc 1,4 milioane de civili palestinieni.

Oficialii din domeniul sănătății, citați de The Guardian, au declarat că un atac care a lovit luni seară o casă din Rafah a ucis cinci palestienieni, inclusiv un copil. În total, 22 de persoane au fost ucise în atacurile de luni.

La scurt timp după ce Israelul a ordonat evacuarea și a început atacurile, gruparea palestiniană Hamas a transmis că acceptă un acord de armistițiu mediat de Egipt și Qatar. În replică, un oficial israelian a declarat că Hamas a aprobat o propunere egipteană „îndulcită” care nu este acceptabilă pentru Israel.

„Acesta ar părea a fi un șiretlic menit să facă Israelul să arate ca partea care refuză un acord”, a spus oficialul israelian, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Israelul va continua să acționeze într-o „manieră operațională” în Fâșia Gaza, în ciuda faptului că Hamas a anunțat că a acceptat un acord de încetare a focului din Gaza, potrivit The Guardian.

Întrebat dacă notificarea de încetare a focului schimbă ceva, contraamiralul Daniel Hagari a spus că Israelul „explorează fiecare lucru pe care îl auzim”, referindu-se la acordul de încetare a focului.

Hagari a adăugat că oficialii israelieni „examinează fiecare răspuns în cel mai serios mod și epuizează orice posibilitate în ceea ce privește negocierile și returnarea ostaticilor”, în timpul unei conferințe de presă.

Dar Hagari a spus că Israelul va continua să acționeze într-o manieră operațională întrucât Israelul are dreptul să se apere.

„Explorăm fiecare lucru pe care îl auzim și epuizăm potențialul negocierilor pentru a aduce înapoi ostaticii și aceasta este misiunea noastră principală, să-i aducem acasă cât mai repede posibil, dar în paralel, continuăm să acționăm într-un mod operațional în Fâșia Gaza și vom continua să facem acest lucru”, a spus Hagari.

Israel afirmă că Rafah servește drept bază Hamas, unde ar putea fi ținuți ostatici israelieni, și operațiunea lor nu va fi gata până nu va elimina luptătorii Hamas din acest oraș.