Invadarea oraşului Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, unde Israelul a promis că va desfăşura o vastă operaţiune terestră, ar fi „intolerabilă”, a insistat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îndemnând Israelul şi Hamas la un „efort suplimentar” pentru un armistiţiu, notează AFP.

Palestinieni care se refugiaseră în Rafah și care se întorc în Khan YounisFoto: Mohammed ABED / AFP / Profimedia

„Am lansat astăzi un apel foarte ferm guvernul israelian şi liderilor Hamas să depună un efort suplimentar pentru a concretiza un acord vital”, a declarat el, repetând cuvintele purtătorului său de cuvânt din cursul zilei după ce Hamas a afirmat că a acceptat o propunere de armistiţiu, potrivit Agerpres.

„Este o oportunitate care nu poate fi ratată. Invadarea terestră a oraşului Rafah ar fi intolerabilă din cauza consecinţelor sale umanitare devastatoare şi a impactului său destabilizator în regiune”, a insistat secretarul general în faţa presei, primindu-l pe preşedintele italian Sergio Mattarella.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a anunţat luni seară că a acceptat o propunere de armistiţiu prezentată de mediatori, după începerea unei operaţiuni israeliene de evacuare a zeci de mii de persoane din Rafah, la marginea de sud a Fâşiei Gaza asediată.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că propunerea este „departe de cerinţele israeliene”, adăugând în acelaşi timp că ţara va trimite o delegaţie „la mediatori pentru a epuiza posibilităţile de a se ajunge la un acord” asupra unui armistiţiu.

După anunţul Hamas, armata israeliană a efectuat bombardamente intense în estul oraşului suprapopulat Rafah, de unde locuitorii au fost îndemnaţi să plece, potrivit AFP.

„Ordinele de evacuare de astăzi pentru estul oraşului Rafah vor creşte pur şi simplu suferinţa civililor. (...) O evacuare masivă de această amploare este imposibil de făcut în siguranţă”, a declarat luni presei purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres, Stéphane Dujarric.

UNICEF, la rândul său, s-a declarat alarmat de soarta a aproximativ 600.000 de copii înghesuiţi la Rafah, ameninţaţi cu o „nouă catastrofă iminentă”.

Războiul a izbucnit pe 7 octombrie, când comandouri ale Hamas au lansat un atac fără precedent în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ al AFP întocmit pe baza datelor oficiale israeliene.

Ofensiva israeliană lansată în Fâşia Gaza drept represalii a făcut până în prezent 34.735 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.