Președintele Vladimir Putin însuși dă ordine tactice generalilor din teren, sugerând o „structură de comandă disfuncțională”, potrivit scrie CNN citând surse apropiate serviciilor de informații americane și occidentale. Ofițerii ruși au fost auziți certându-se între ei și plângându-se, în conversațiile interceptate cu prietenii și rudele, cu privire la deciziile luate de Moscova, a raportat CNN.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major RusFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Armata Rusiei este împărțită cu privire la cel mai bun mod de a contracara progresele neașteptate ale Ucrainei pe câmpul de luptă de luna aceasta, potrivit mai multor surse familiare cu informațiile americane, în timp Moscova s-a aflat în defensivă atât în ​​est, cât și în sud.

Există dezacorduri semnificative cu privire la strategie, cu liderii militari care se luptă să cadă de acord asupra locului în care să-și concentreze eforturile pentru a susține liniile defensive, au declarat mai multe surse familiare cu informațiile americane.

Ministerul rus al Apărării a susținut că redistribuie forțele către Harkov, în nord-est – unde Ucraina a obținut cele mai dramatice câștiguri – dar surse americane și occidentale spun că cea mai mare parte a trupelor ruse rămâne încă în sud, unde de asemenea a lansat o ofensivă Ucraina, în jurul Hersonului.

Putin a anunțat miercuri o mobilizare parțială, după luni de zile în care a rezistat să facă acest pas. Oficialii administrației Biden au declarat miercuri că faptul că a făcut acest lucru evidențiază gravitatea deficitului de soldați și semnalează o disperare tot mai mare.

Nu este clar dacă mobilizarea va aduce vreo diferență operațională pe câmpul de luptă sau doar va prelungi durata războiului fără a schimba rezultatul, potrivit analiștilor militari ruși.

Se caută un vinovat care să nu fie Putin

Și în timp ce Rusia se frământă pe câmpul de luptă, oficialii de la Moscova s-au chinuit să găsească un vinovat pentru schimbarea de noroc a armatei, a declarat un înalt oficial NATO.

„Oficialii Kremlinului și experții din mass-media de stat au discutat cu febrilitate motivele eșecului de la Harkov și, în mod tipic, Kremlinul pare să încerce să îndepărteze vina de Putin și armata ruse”, a spus această persoană.

Deja, a avut loc o remaniere a conducerii militare ca răspuns la eșecurile pe câmpul de luptă – lăsând structura de comandă a Rusiei chiar mai haotică decât era înainte, spun sursele. Un comandant care a supravegheat majoritatea unităţilor din jurul regiunii Harkov a fost schimbat după 15 zile, a declarat oficialul NATO.

Rusia a trimis „un mic număr” de trupe în estul Ucrainei – dintre care unii au fugit pe fondul avansurilor pe câmpul de luptă al Ucrainei săptămâna trecută – într-un efort de a-și consolida liniile defensive slăbite.

Dar chiar dacă Rusia este capabilă să se unească în jurul unui plan, oficialii americani și occidentali cred că Rusia este limitată în capacitatea sa de a organiza un răspuns semnificativ strategic la operațiunile de contraofensivă ale Ucrainei, care în ultimele zile, spun sursele, a schimbat impulsul în favoarea Kievului.

Problemele nu dispar odată cu mobilizarea parțială

Chiar și după anunțul mobilizării parțiale, oficialii sunt sceptici că Rusia este capabilă să desfășoare rapid un număr mare de trupe în Ucraina, având în vedere problemele sale permanente cu liniile de aprovizionare, comunicații și moral.

Până acum, Rusia a răspuns la progresele Ucrainei lansând atacuri împotriva infrastructurii critice precum baraje și centrale electrice - atacuri pe care SUA le consideră în mare parte atacuri de „răzbunare”, mai degrabă decât atacuri semnificative din punct de vedere operațional.

În absența mai multor forțe pe care, în acest moment, pur și simplu nu le are, sursele au spus că Rusia are puține alte opțiuni pentru a respinge forțele ucrainene.

Putin „se chinuie”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice, într-o apariție la CNN miercuri.

Armata Rusiei are „coeziune slabă a unității, dezertări, soldați care nu doresc să lupte”, a spus Kirby.

Citește și: