Anunțul preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind decretarea mobilizării parțiale în Federaţia Rusă nu va afecta în mod semnificativ cursul războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, însă va cauza probleme în interiorul Rusiei - consideră expertul militar ucrainean Vladislav Selezniov, Într-un comentariu pentru agenţia RBC, citată de Rador.

Soldatii ucraineni trag cu un tun de artilerie în regiunea DonbasFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Cum poate afecta (mobilizarea parțială - n.r.) cursul războiului? Doar în sensul că, acum, acest lucru împinge Rusia spre probleme în interiorul ţării. Fiindcă toți rușii care au vrut să participe la ostilități sunt deja pe câmpul de luptă, pe teritoriul Ucrainei" - explică Selezniov.

Expertul a menționat că, după anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială, vor fi trimişi în armată cei care nu vor acest lucru, iar acest proces se va face prin constrângere. Prin urmare, Federația Rusă se va confrunta cu o rezistență în toate regiunile sale.

Întrebat de jurnalistul RBC dacă mobilizarea a încă 300.000 de militari va ajuta Kremlinul, expertul a răspuns că nu este sigur dacă Federația Rusă va putea mobiliza un asemenea număr de militari.

"Și chiar dacă o fac, apar întrebări cu privire la motivație, sprijin și pregătirea lor de luptă. Acești 300.000 de militari nu vor avea un impact semnificativ asupra cursului ostilităților, pentru că înțelegem cum funcționează artileria.

Dar ce importanţă are pentru un proiectil Excalibur numărul de ruși aflaţi într-un loc vizat de lovitură?" - a remarcat, în glumă, Vladislav Selezniov.

Expertul a atras atenția asupra faptului că decretul de mobilizare a fost semnat de Putin miercuri, la începutul Adunării Generale a ONU de la New York. "Acum există o oportunitate excelentă pentru diplomații noștri de a discuta cu partenerii privind consolidarea capacităților de asistență tehnico-militară" - a adăugat expertul.

Potrivit acestuia, deși discursul lui Putin a fost cam la fel ca cel din dimineața zilei de 24 februarie, percepția amenințărilor sale "nu mai este la fel". Selezniov a conchis subliniind că diavolul nu este atât de înfricoșător pe cât pare.

Citește și: