Republica Cehă nu va elibera vize umanitare rușilor care fug din țara lor pentru a evita mobilizarea anunțată de președintele Vladimir Putin, a declarat joi ministrul de externe, citat de AFP.

CehiaFoto: DreamsTime

Mulți ruși doresc să-și părăsească țara, de vreme ce Vladimir Putin a decis miercuri să mobilizeze 300.000 de persoane suplimentare pentru a întări trupele care au invadat Ucraina la 24 februarie.

"Înțeleg că rușii fug de deciziile din ce în ce mai disperate luate de Putin", a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, într-o declarație obținută de AFP.

"Dar cei care își părăsesc țara pentru că nu vor să îndeplinească o obligație impusă de propriul stat nu îndeplinesc criteriile pentru a primi o viză umanitară", a declarat Lipavsky, a cărui țară deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Cehii au adoptat astfel o poziție diferită față de dezertorii ruși în comparație cu alte țări UE, inclusiv Germania, care a declarat joi că este pregătită să îi primească.

"Oricine se opune cu curaj lui Putin și se pune astfel în mare pericol poate solicita azil politic în Germania", a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser.

Republica Cehă a încetat să mai elibereze vize pentru ruși în urma invaziei, dar a făcut o excepție pentru cazuri umanitare.

Și Finlanda vrea să blocheze complet tranzitul "turiștilor ruși" pe teritoriul său

Finlanda va pregăti o "soluție națională" pentru a restricționa sau chiar bloca complet tranzitul "turiștilor ruși" pe teritoriul său, a anunțat miercuri ministrul de externe al acestei țări, potrivit AFP și Reuters.

Finlanda monitorizează îndeaproape situația din Rusia vecină în urma ordinului de mobilizare militară dat de președintele Vladimir Putin, a declarat miercuri ministrul apărării din țara nordică.

"În ceea ce privește împrejurimile Finlandei, pot spune că situația militară este stabilă și calmă", a declarat ministrul apărării, Antti Kaikkonen. "Forțele noastre de apărare sunt bine pregătite, iar situația este monitorizată îndeaproape", a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni dimineață, în primul său discurs către națiune de la invazia în Ucraina, că a semnat un decret privind mobilizarea parțială în Rusia.

Rusia va mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a întări efectivele sale din Ucraina, a anunțat și ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, susținând că acesta reprezintă doar o mică parte din numărul persoanelor care puteau fi mobilizate în țară.

Granițe închise pentru ruși

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia și-au închis granițele, de luni, 19 septembrie, pentru ruşii cu viză de intrare în zona europeană, fapt care îi îngrijorează pe adversarii Kremlinului prezenți în special în Polonia, potrivit France Info.

Site-ul precizează însă că se vor face excepții pentru anumite categorii, precum oponenții regimului lui Vladimir Putin.

Aceste patru țări sunt, împreună cu Finlanda, singurele din Uniunea Europeană care au granițe terestre comune cu Rusia.

Foto: Dreamstime