Guvernul britanic a anunțat luni un nou pachet de sancțiuni legate de ceea ce a descris drept referendumurile „false” ale Moscovei din patru regiuni din estul Ucrainei pentru anexarea la Rusia, relatează Reuters.

James Cleverly anunta ca Lavrov a iesit din sedinta Consiliului de Securitate al ONUFoto: Captura video

Cetățenii din patru regiuni ale Ucrainei au fost forțați luni să voteze pentru a patra zi la rând în cadrul referendumurilor organizate de Moscova pentru aderarea la Rusia, un plan pe care Kievul și Occidentul l-au etichetat ca fiind un simulacru. Ei spun că rezultatele sunt predeterminate și că nu vor recunoaște rezultatele.

Marea Britanie a declarat că printre cei sancționați se numără oficiali ruși de rang înalt implicați în implementarea referendumurilor.

„Falsele referendumuri desfășurate sub țeava armei nu pot fi libere sau corecte și nu le vom recunoaște niciodată rezultatele”, a declarat secretarul britanic de externe James Cleverly într-un comunicat.

„Sancțiunile de astăzi îi vor viza pe cei din spatele acestor referendumuri false, precum și pe persoanele care continuă să susțină războiul de agresiune al regimului rus”.

Marea Britanie a declarat că printre cei sancționați sunt 55 de membri ai consiliului de administrație și directori din organizații despre care guvernul a spus că „continuă să finanțeze mașina de război rusă”, printre care Gazprombank GZPRI.MM, Sberbank SBMX.MM, cea mai mare bancă rusească, și Sovcombank.

Ucrainenii din orașul Melitopol din regiunea Zaporojie, care este ocupat de ruși, se tem că vor fi chemați la arme de Moscova, în urma unui referendum privind aderarea la Rusia, la care unii locuitori au fost forțați să voteze sub amenințarea armelor, a declarat luni primarul exilat al acestui oraș, Ivan Fedorov.

Primarul Ivan Fedorov a declarat că ultima rută oficială de ieșire din Melitopol către teritoriul controlat de Ucraina a fost închisă și că îngrijorarea locuitorilor a crescut de când a început vineri votarea în cadrul referendumului.

"Locuitorii noștri sunt speriați, intră în panică, nu știu ce se va întâmpla mâine și când vor începe să fie chemați oamenii (în armata rusă)", a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă prin legătură video.

Melitopol, aflat în sud-estul Ucrainei, a fost unul dintre primele orașe care au căzut după invazia Rusiei din februarie. Se află în regiunea Zaporojie, una dintre cele patru regiuni care au organizat referendumuri despre care Kievul spune că sunt un simulacru.

Citește și: