Unsprezece birouri militare de înrolare și șase clădiri ale administrației militare au fost incendiate în Rusia începând din 21 septembrie, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială, scrie The Kyiv Independent, citând Meduza.

Militari ruși în UcrainaFoto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Conform Meduza, în primele șase luni ale invaziei Rusiei în Ucraina, cel puțin 20 de comisariate militare au fost incendiate, însă după anunțul lui Putin privind mobilizarea, frecvența unor astfel de incidente a crescut semnificativ.

Meduza enumeră o serie de incidente produse începând din 21 septembrie, notând că cel puțin 11 birouri de înrolare au fost incendiate în Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nota că mobilizarea parțială decretată de Putin miercurea trecută este marcată de haos, confuzie și dezorganizare, după cum arată, de altfel, și numeroasele înregistrări video apărute pe rețelele de socializare.

O sursă a declarat sâmbătă pentru presa rusă că oficiali ai Ministerului Apărării de la Moscova au mustrat personal comisarii militari pentru neglijență în efectuarea mobilizării și trimiterea de convocări în „exces" și contrar îndrumărilor explicite ale ministerului privind scutirile pentru vârstă, handicap sau alte criterii.

Multe dintre înregistrările video care s-au viralizat pe rețelele de socializare arată bărbați ruși în stare avansată de ebrietate în timpul procesului de mobilizare.

Proteste împotriva mobilizării au izbucnit în mai multe orașe din Rusia, forțele de ordine apelând la violențe împotriva manifestanților. Se crede că numărul persoanelor reținute de autorități la aceste proteste a depășit 2.000. O parte a persoanelor arestate au primit ordine de mobilizare direct la secțiile de poliție.

O înregistrare video apărută luni dimineața pe rețelele de socializare a surprins un rus care a deschis focul într-un birou de înrolare din Siberia și l-a împușcat pe comisarul militar. Bărbatul, îmbrăcat în costum de camuflaj, a tras cel puțin trei focuri în oficial de la mică distanță, în timp ce alți potențiali recruți pentru invazia rusă fugeau din încăpere.