Rusia ar intenționa să lanseze atacuri cibernetice masive asupra infrastructurii critice din Ucraina, în special în industria energetică, precum și să crească numărul atacurilor de tip Distributed Denial of Service (DDoS) asupra instituțiilor din Polonia și statele baltice, spune Serviciul ucrainean de informații, citat de Pravda.

Hackeri rusiFoto: Dreamstime.com
  • „În primul rând, atacul cibernetic va viza întreprinderile din industria energetică.
  • Asta va permite inamicului să încerce să sporească efectul loviturilor cu rachete asupra instalațiilor de alimentare cu energie electrică, în special în regiunile de est și de sud ale Ucrainei”, a avertizat Serviciul ucrainean de informații.

Conform sursei citate, în desfășurarea acestor operațiuni rușii se vor folosi de experiența atacurilor cibernetice asupra sistemelor energetice ale Ucrainei în 2015 și 2016, iar astfel vor încerca să încetinească contraofensiva trupelor ucrainene.

În decembrie 2015, o mare parte din vestul Ucrainei a rămas complet fără curent electric timp de câteva ore, iar ulterior serviciile secrete ucrainene au descoperit programe malware în sistemele informatice ale mai multor companii regionale de distribuţie a energiei electrice. A fost prima pană majoră de electricitate provocată vreodată de un atac cibernetic şi a stârnit temeri pe plan internaţional cu privire la vulnerabilitatea infrastructurilor critice.

În 24 februarie, cu o oră înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a comis un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi pentru a-și pregăti terenul pentru invazie. „Atacul a provocat perturbări importante în comunicaţii, care au afectat serviciile publice, companiile şi pe cetăţenii utilizatori în Ucraina şi a afectat, de asemenea, mai multe state membre UE”, a acuzat Uniunea Europeană. (Foto: Dreamstime)