​Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor Orban, criticând aspru sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei despre care a spus că au avut un „efect invers”, ducând la creșterea prețurilor la energie, relatează Reuters.

Premierul Ungariei, Viktor OrbanFoto: BART MAAT / AFP / Profimedia

Orban, mult timp în dezacord cu UE din cauza unora dintre politicile sale considerate la Bruxelles ca fiind antidemocratice, a cerut o încetare a focului pentru a pune capăt războiului și a spus că sancțiunile împotriva Rusiei dau o lovitură economiei Europei.

Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, se confruntă acum cu creșterea inflației, scăderea încrederii consumatorilor și perspectiva unei recesiuni anul viitor.

El a spus parlamentului că nu este surprinzător faptul că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile de duminică din Italia, în urma cărora Giorgia Meloni este pe cale să conducă cel mai de dreapta guvern al Italiei de după al Doilea Război Mondial.

„Putem spune cu siguranță că, în urma sancțiunilor, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”, a spus Orban. „Această armă a avut „efect invers”, iar Europa s-a împușcat în picior cu aceste sancțiuni”.

„Așteptăm un răspuns, întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la cât timp vom continua să facem acest lucru”, a spus el, adăugând de asemenea că este timpul să discutăm despre sancțiuni cu Statele Unite.

Orban, al cărui guvern se află în discuții cu Comisia Europeană pentru a asigura miliarde de euro din fonduri UE, blocate din cauza acuzațiilor că Ungaria încalcă statul de drept, a declarat că guvernul său va lansa o „consultare națională” în care să îi întrebe pe maghiari despre sancțiuni.

Orban a folosit anterior acest instrument pentru a-și consolida sprijinul pentru partidul său Fidesz în politici precum drepturile homosexualilor sau migrația.

Orban a spus că guvernul său și-a revizuit strategia energetică pe termen lung și urmărește să revizuiască sistemul energetic și să prelungească durata de viață a centralei nucleare de la Paks, cu un total de 32 de investiții mari planificate pentru a fi finanțate prin bani UE.

„Dacă birocrații de la Bruxelles nu ne dau acești bani, pentru care Ungaria este eligibilă, atunci vom obține fondurile necesare din alte surse financiare”, a spus Orban, adăugând că Ungaria a început discuții cu UE și „alți parteneri internaționali”, fără a da însă detalii.