Comisia Europeană începe procedura de suspendare a fondurilor UE pentru Ungaria, acuzată de încălcarea statului de drept, a anunțat, marți, la Strasbourg, în Parlamentul European, președinta CE, Ursula von der Leyen.

Viktor OrbanFoto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

„Vom trimite notificarea oficială pentru a declanşa mecanismul de condiţionalitate. Comisarul Hahn (Johannes Hahn, comisarul european pentru buget - nr) i-a informat pe oficialii ungari că vom trimite scrisoarea de punere în întârziere, pentru activarea mecanismului", a spus șefa CE, în fața europarlamentarilor.

Măsura anunțată este o premieră, fiind declanșată în baza Regulamentului privind condiționalitatea bugetară. Acesta a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar Comisia Europeană nu l-a aplicat până acum.

Pe 11 martie 2021, Polonia și Ungaria au contestat regulamentul în fața Curții de Justiție a UE. Curtea s-a pronunțat la 16 februarie 2022, respingând ambele recursuri. De asemenea, Curtea de la Luxemburg a concluzionat că regulamentul european este în conformitate cu dreptul UE și cu competențele sale în ceea ce privește statul de drept.

În martie, 2022, Parlamentul European a adoptat cu 478 de voturi pentru,155 împotrivă și 29 abțineri, o rezoluție în care au salutat hotărârea Curții de Justiție a UE de respingere a acțiunilor întreprinse de Ungaria și Polonia împotriva Regulamentului privind mecanismul de condiționalitate bazată pe statul de drept.

Europarlamentarii au cerut expres Comisiei Europene să ia măsuri împotriva țărilor UE care încalcă statul de drept.

„Inacțiunea față de structurile oligarhice slăbește întreaga Uniune Europeană”, a afirmat Parlamentul European, insistând asupra faptului că „banii contribuabililor trebuie protejați împotriva celor care subminează valorile UE”.

Anunțul de marți al președintei CE vine după ce premierul ungar, Viktor Orban, și partidul său, Fidesz, au câștigat alegerile parlamentare de duminică. „Am câștigat o victorie atât de mare încât o poți vedea de pe lună, dar cu siguranță o poți vedea de la Bruxelles”, a spus Viktor Orban, care va rămâne astfel prim-ministru la Budapesta.

Mai departe însă o decizie de suspendare a fondurilor UE are nevoie de votul a cel puțin 15 state UE reprezentând măcar 65% din populația UE, în cadrul Consiliului Uniunii Europene. Finalizarea unei decizii în acest caz poate dura și 9 luni de la transmiterea scrisorii oficiale de către Comisia Europeană guvernului maghiar.