În centrele de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk sunt focare de boli infecțioase, dar medicii nu îi pot trata din cauza lipsei de echipamente și medicamente. Acesta este probabil rezultatul condițiilor supraaglomerate și insalubre din zona lor de antrenament, notează cercetătorul independent Chris Owen.

HotNews.roFoto: Hotnews

Organismul de știri rus independent SOTA raportează că a existat un focar cu o boală respiratorie necunoscută (posibil COVID) în rândul bărbaților mobilizați în zona de antrenament Elanskii, la 129 km est de Ekaterinburg.

„Medicilor locali nu li se asigură echipamentul minim necesar, iar pacienților nu li se asigură medicamente. Astfel, medicii cer prin voluntari să le cumpere 3 fonendoscoape profesionale [un tip de stetoscop]. Și voluntarii colectează medicamente dintr-o listă largă care include nu numai remediile obișnuite pentru răceli, cum ar fi picăturile nazale și pastile pentru gât, ci și analgin, amoxicilină, drotaverină (NO-SPA), lidocaină etc. Autoritățile nu recunosc și nu comentează bolile celor mobilizați”, scrie SOTA.

SOTA notează că bărbații mobilizați trăiesc în condiții extrem de aglomerate, aparent într-un fel de sală de sport, ceea ce probabil a contribuit la răspândirea bolii.

Focar masiv de păduchi

Nu este prima dată când sunt semnalate probleme de sănătate la Elanskii. Un focar masiv de păduchi în rândul mobilizaților a fost raportat în perioada octombrie-noiembrie.

„Păduchii mă mănâncă de viu, sunt epuizat. Toată lumea umblă scărpindându-se tot timpul. Nu există suficiente spații de spălat, deoarece tabăra militară nu a fost proiectată pentru un număr atât de mare de oameni. Uneori reușim să ajungem la o înțelegere cu localnicii care își închiriază băile la oră. Oamenii se reunesc în grupuri, își pun banii în comun și merg la baie”, a spus un bărbat.

Ulterior, se pare că a fost instalată o instalație mobilă pentru duș după ce focarul de păduchi a fost raportat de mass-media.

Trei bărbați mobilizați ar fi murit la Elanskii în urma unor probleme de sănătate: unul a avut un infarct, altul a murit de ciroză hepatică și un al treilea s-a sinucis. Aceasta a fost pusă pe seama că nu au fost efectuate controale medicale obligatorii ale mobilizaților.

De asemenea, nu este prima dată când au loc focare de boli infecțioase în centrele de antrenament militar rusesc. La sfârșitul anului 2013, cel puțin un soldat a murit și până la 1.000 ar fi făcut pneumonie la Institutul de Inginerie Blindată din Omsk.

În urma focarului, șeful medical al unității s-a spânzurat.

Un focaru de la Ostrogozhsk din 2011 a provocat îmbolnăvirea a 686 de soldați, dintre care doi au murit. O anchetă ulterioară l-a găsit pe comandantul unității, colonelul Alexander Tsybulnikov, vinovat de încălcarea normelor sanitare și epidemiologice, ceea ce a provocat îmbolnăvirea în masă.

S-a constatat că a permis supraaglomerarea spațiilor de locuit și a unității medicale de la Ostrogozhsk și, când gravitatea situației a devenit evidentă, nu a desfășurat la timp o secție suplimentară de izolare.

Astfel, soldații ruși sunt afectați de boli chiar și înainte să ajungă pe front, unde luptele au stagnat de-a lungul liniei frontului în ultimele zile din cauza condițiilor meteo vitrege.

Ucrainenii și rușii din zonele fierbinți de pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei, inclusiv Svatove, Bakhmut și Vuhledar, spun că operațiunile celor două armate s-au „împotmolit” din cauza ploilor abundente și a noroiului de pe câmpul de luptă.

Imagini cu soldați ucraineni stând în tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut au fost distribuite pe rețelele de socializare, șocând prin similitudinea cu scenele Primului Război Mondial.