Luptele au stagnat de-a lungul liniei frontului în ultimele zile din cauza condițiilor meteo vitrege, dar ritmul poate fi reluat peste câteva săptămâni, când temperaturile vor scădea sub zero grade, iar pământul va îngheța pe câmpul de luptă, apreciază ISW.

transeele din BahmutFoto: Captura video

Ucrainenii și rușii din zonele fierbinți de pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei, inclusiv Svatove, Bakhmut și Vuhledar, spun că operațiunile celor două armate s-au „împotmolit” din cauza ploilor abundente și a noroiului de pe câmpul de luptă.

Potrivit prognozei meteo, temperaturile vor scădea pe tot teritoriul Ucrainei începând de săptămâna viitoare, iar înghețarea solului va favoriza punerea în mișcare a celor două armate.

Temperatura în zonele din nord-estul Ucrainei, cum ar fi de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, va scădea până la maxime zilnice aproape sau sub zero grade între 28 noiembrie și 4 decembrie.

Dar va fi nevoie de câteva zile de temperaturi de îngheț constante pentru ca solul să înghețe, ceea ce înseamnă că este probabil ca cele două armate să repornească luptele începând cu week-end-ul 3-4 decembrie.

Nu este clar dacă cele două armate plănuiesc sau se pregătesc să reia ofensiva sau contraofensiva în acel moment, dar vremea nefavorabilă nu le va mai sta în cale.

Soldații stau în mâlul din tranșee

Imagini cu soldați ucraineni stând în tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut au fost distribuite pe rețelele de socializare, șocând prin similitudinea cu scenele Primului Război Mondial.

Umezeală, frig de noiembrie și câteva urme de zăpadă. Soldați cu haine ude, uneori direct cu bocancii în mâl sau culcați pe paturi improvizate pentru a nu sta direct în noroi.