Președintele ucrainean Volodimir Zelenskia recunoscut vineri că situația militară în unele părți din estul Ucrainei este „foarte dificilă”, dar a declarat că forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor rusești, potrivit CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

În discursul său video zilnic, Zelenski a declarat: „Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas - Bahmut, Soledar, Mariinka, Kreminna”.

Cele patru orașe se află pe linia frontului în Donețk și Luhansk, care s-au mișcat foarte puțin în ultimele trei luni.

„Nu mai există niciun loc de loc de trai pe teren în aceste zone care să nu fie deteriorat de obuze și foc”, a declarat Zelenski.

„Ocupanții au distrus de fapt Bahmut - un alt oraș din Donbas, pe care armata rusă l-a transformat în ruine pârjolite”, a spus el.

Zelenski a declarat că forțele ucrainene au ținut frontul, respingând atacurile și provocând „pierderi inamicului ca răspuns la iadul care a venit în Ucraina sub steagul rusesc”.

De luni de zile au loc lupte grele în jurul orașului Bahmut din Donețk. Orașul a suferit distrugeri de amploare, la fel ca și zeci de așezări de-a lungul liniei frontului din Donețk.

La începutul zilei de vineri, un consilier de la biroul președintelui, Oleksi Arestovici, a declarat că rușii fac un efort fără precedent spre Bahmut.

De asemenea, el a spus că situația din jurul localității Soledar din apropiere „s-a înrăutățit puțin”, rușii apropiindu-se de un sat aflat în apropierea unei autostrăzi importante.

În direcția Lugansk, Arestovici a vorbit despre linii de front dinamice, în care fiecare parte trece la atac. Dar el a spus că, în prezent, rușii sunt în ofensivă, „ceea ce înseamnă că noi ne menținem apărarea”.