Ministrul de externe al Slovaciei, Rastislav Kacer, i-a avertizat joi pe cei care sunt în favoarea negocierii încheierii războiului cu Rusia fără a ține cont de cererile Ucrainei, că ceva similar s-a întâmplat cu Adolf Hitler și că „a dus la distrugerea Cehoslovaciei și la cel de-al Doilea Război Mondial”, potrivit news360.es.

Rastislav KacerFoto: Krumphanzl Michal / ČTK / Profimedia

„Ceea ce face Rusia în Ucraina nu a fost, nu este și nu va fi niciodată acceptabil”, a remarcat șeful diplomației slovace în timpul unei conferințe de presă comune la Kiev cu omologul său ucrainean, Dimitro Kuleba.

„Celor care spun că 'vrem pace, suntem pentru negocieri', le spunem întotdeauna că am experimentat deja acest lucru cu Hitler (...) Știm că acest lucru a dus la distrugerea Cehoslovaciei de atunci, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial și la pierderea a zeci de milioane de oameni”, a avertizat el.

„Nu vom repeta niciodată acest lucru. Am învățat lecțiile istoriei și vă voi susține până la sfârșit”, a subliniat Kacer, care a pariat că Ucraina este cea care va decide în ce termeni trebuie să se încheie războiul.

În acest sens, Kacer a subliniat că varianta care ar trebui să prevaleze este „pacea ucraineană”, cu care „își va restabili frontierele și își va recupera complet teritoriul suveran”. Cu toate acestea, a explicat el, că, chiar și în acești termeni, „acest lucru nu este definitiv”.

„Acest lucru se va întâmpla atunci când Rusia nu va reprezenta o amenințare pentru comunitatea internațională și când Ucraina va deveni un participant deplin la toate reuniunile europene importante”, a remarcat el.

Săptămâna aceasta, guvernul slovac a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include nu doar arme și vehicule de luptă, ci și echipamente pentru forțele ucrainene.