Premierul Indiei Narendra Modi nu va organiza în acest an un summit anual cu președintele rus Vladimir Putin, din cauza amenințărilor voalate ale acestuia de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, potrivit unor surse citate de Bloomberg, scrie Reuters.

Vladimir Putin si Narendra ModiFoto: Sanjeev Verma/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Modi și Putin s-au întâlnit în septembrie în marja unui summit al blocului de securitate regională din Uzbekistan și au vorbit la telefon de mai multe ori în acest an, inclusiv pe tema invaziei Rusiei în Ucraina.

India, care a devenit al doilea mare cumpărător de petrol rusesc după China și încearcă să reducă deficitul comercial în creștere cu Moscova, nu a condamnat în mod explicit ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială" din Ucraina.

Purtătorii de cuvânt ai Ministerului indian de Externe și ai ambasadei Rusiei la New Delhi nu au răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a comenta informația prezentată de Bloomberg.

Și canalul de știri ET Now din India a prezentat informația.

„Nu este era războiului”

Un oficial rus a declarat pentru Bloomberg că decizia Indiei de a nu organiza un summit în acest an a fost clară la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Uzbekistan, unde Modi i-a spus lui Putin că această eră „nu este o eră a războiului".

Putin a lansat o serie de amenințări nucleare voalate pe parcursul războiului din Ucraina, dar mai mulți oficiali de rang înalt au negat în mod repetat că Moscova intenționează să folosească arme nucleare în Ucraina și au acuzat Occidentul că a ridicat miza nucleară.

Putin a vizitat New Delhi în decembrie anul trecut, în cadrul celui de-al 21-lea summit anual India-Rusia.

„Prietenia indestructibilă” dintre Delhi și Moscova

În loc să participe la izolarea politică a Rusiei, India a continuat dialogul diplomatic cu ea la toate nivelurile și în toate formatele, inclusiv prin participarea la recentele exerciții militare comune Vostok 2022. În luna septembrie, Modi l-a reasigurat pe Putin de a lor „prietenie indestructibilă” - similară cu parteneriatul sino-rus „fără limite”.

Departe de a se alătura regimului de sancțiuni, India și-a multiplicat importurile de țiței, devenind al doilea client pentru petrolul rusesc după China, și intenționează să-și mărească și importurile de gaz și cărbune.

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba observa în august că „fiecare baril de țiței rusesc primit de India conține o porție apreciabilă de sânge ucrainean”, cerând din partea Indiei un „sprijin mai practic”.

Pe scurt, India cerea dialog și armistițiu fără a clarifica cine e agresorul și cine victima. A executat deliberat o echilibristică atentă în încercarea de a nu irita Rusia, vechea ei prietenă, dar nici Occidentul, noul ei partener.