În prima linie a promovării ofensivei militare în Ucraina, naționaliștii ruși profită de acordul tacit al Kremlinului pentru a se impune pe o scenă politică zdrobită de ani de represiune, scrie AFP.

Putin pe stadionul Luzhniki din MoscovaFoto: Captura de ecran

Moartea fiicei ideologului ultranaționalist Alexander Dugin într-un atentat cu mașină capcană atribuit serviciilor ucrainene la sfârșitul lunii august a fost un semn al noii lor ponderi pe scena politică, provocând o revărsare de emoție și condoleanțe, inclusiv din partea lui Vladimir Putin.

Cândva limitați la rețelele de socializare, bloggerii, jurnaliștii și alți intelectuali de convingere naționalistă au acum acces la principalele canale de televiziune.

„Kremlinul se bazează pe naționaliști pentru a-și populariza ofensiva în Ucraina”, a declarat pentru AFP Lev Gudkov, sociolog și director al centrului de cercetare independent Levada.

În contextul conflictului, sentimentul împărtășit de mulți ruși și alimentat de televiziuni, de ostilitate a Occidentului față de ei, oferă o cutie de rezonanță ideală pentru mesajele lor.

Pentru aproape patru din cinci ruși (78%), „Rusia este o țară mare, înconjurată de dușmani”, a declarat Gudkov, citând un sondaj realizat de centrul său.

În rubrica sa săptămânală de la postul național de radio Rossia, Antonovski apără „marele Imperiu rus, ultimul bastion al valorilor tradiționale”, atacă Occidentul liberal și propune epurarea culturii ruse de „rusofobi” și naționalizarea pur și simplu a mass-media.

„Mulțumită rusofobiei Occidentului, acesta ne-a unit”, spune el ironic.