Occidentul ar trebui să se gândească la modul în care să soluționeze nevoia Rusiei de garanții de securitate în cazul în care Vladimir Putin va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, citat de Reuters.

Vladimir Putin si Emmanuel MacronFoto: Colaj Foto Profimedia Images

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, înregistrat în timpul vizitei sale de stat în Statele Unite de săptămâna trecută, Macron a afirmat că Europa trebuie să își pregătească viitoarea arhitectură de securitate.

„Acest lucru înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm - așa cum a spus întotdeauna președintele Putin - este teama că NATO vine până la porțile sale și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia", a spus Macron.

„Acest subiect va face parte din discuțiile pentru pace, așa că trebuie să pregătim ce suntem gata să facem, cum ne protejăm aliații și statele membre și cum să dăm garanții Rusiei în ziua în care se va întoarce la masa negocierilor", a mai afirmat Macron.

Atât Rusia, cât și Statele Unite au declarat în această săptămână că sunt deschise la discuții de principiu, deși Joe Biden a spus că va discuta cu Putin doar dacă șeful de la Kremlin va arăta că este interesat să pună capăt războiului. Ucraina afirmă că negocierile sunt posibile doar dacă Rusia încetează să mai atace și își retrage trupele.

Mulți din Ucraina și din Occident se opun cu fermitate oricărei negocieri cu Putin care l-ar recompensa cu concesii după aproape 10 luni de război, mai ales că Ucraina a alungat forțele rusești din zone extinse în ultimele trei luni.

Dar declarațiile lui Macron au sugerat că acesta este înțelegător față de nevoia Moscovei de garanții de securitate - o cerere care a fost în centrul unor eforturi diplomatice intense, dar eșuate, în perioada premergătoare războiului.

La 8 februarie, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei, Putin a declarat la o conferință de presă comună cu Macron la Moscova că Rusia va continua să încerce să obțină răspunsuri din partea Occidentului la principalele sale trei cerințe de securitate: oprirea extinderii NATO, stoparea desfășurării de rachete în apropierea granițelor sale și reducerea infrastructurii militare a Alianței Nord-Atlantice din Europa la nivelurile din 1997.

Statele Unite au declarat la momentul respectiv că cererile Rusiei sunt inacceptabile.