Senatoarele americane, însoțite de actrița Halle Berry, au prezentat joi un proiect de lege pentru alocarea a zeci de milioane de dolari pentru pentru cercetări asupra menopauzei, relatează AFP.

Halle Berry si senatoarele americane cer fonduri pentru cercetarea memopauzeiFoto: J. Scott Applewhite / AP / Profimedia

„Menopauza trebuie să înceteze să mai fie o sursă de rușine, trebuie să putem vorbi despre aceasta ca parte complet normală a vieții noastre”, a spus Halle Berry, câștigătoare a premiului Oscar și cunoscută pentru rolurile sale de „Catwoman” și „Die Another Day”, în timpul unei conferințe de presă la Washington.

Pentru a susține această afirmație, actrița în vârstă de 57 de ani a povestit o conversație recentă cu medicul ei, în timpul căruia el nu a îndrăznit să pronunțe cuvântul menopauză, de teamă să nu o jignească.

„Doctorii noștri nu pot nici măcar pronunța cuvântul, darămite să ne sprijine”, a spus ea.

„Menopauza nu este un cuvânt urât”, a adăugat senatoarea Patty Murray. „Și nu este ceva pe care Congresul sau guvernul federal ar trebui să-l neglijeze.”

Proiectul de lege, prezentat de democrată și de senatoare din ambele tabere, își propune să consolideze cercetarea federală, formarea medicilor și conștientizarea publicului cu privire la menopauză.

Președintele american a semnat un ordin executiv la jumătatea lunii martie prin care ordona administrației sale să facă din cercetarea în domeniul sănătății femeilor, neglijată multă vreme, o prioritate.

Ordinul prevede în special ca agențiile federale să „prioritizeze” investițiile în cercetarea sănătății femeilor, care, de exemplu, nu a fost mult timp inclusă în studiile clinice.