Sute de polițiști au intrat miercuri după lăsarea întunericului în campusul Universității California din Los Angeles (UCLA) și au evacuat o tabără de manifestanți pro-palestinieni, atacată în noaptea precedentă de susținătorii Israelului, scrie Reuters. A fost nevoie de o confruntare intensă de câteva ore, iar forțele de ordine au preluat controlul asupra taberei, fără violențe majore, deși CNN scrie că polițiștii ar fi tras gloanțe de cauciuc.

Polițiști, în timpul asaltului de la UCLAFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

20:30Departamentul de Poliție din New York (NYPD) a anunțat că a arestat 282 de persoane la Universitatea din New York, cât și de la Universitatea Columbia, relatează BBC.

Ei au făcut publice informații care arată că unii dintre cei arestați au vârste cu mult peste vârsta medie a studenților: 90 dintre cei arestați au între 30 și 40 de ani, iar 3 au peste 50 de ani.

Poliția a oferit și mai multe detalii despre motivele pentru care oamenii au fost arestați:

  • 115 persoane au fost reținute pentru tulburarea ordinii publice
  • 3 pentru agresiune
  • 48 pentru intrare prin efracție

Aproximativ unul din 10 dintre cei arestați fuseseră reținuți cu ocazii anterioare pentru acțiuni de protest ilegale - iar marea majoritate dintre ei au vârsta de 22 de ani și peste - mai mare decât vârsta studenților de licență.

20:15Proteste rivale, pro-Israel și pro-Palestina, au loc în aceste momente la Universitatea George Washington din Washington, DC, la aproximativ patru străzi distanță unul de celălalt, relatează CNN.

După ce studenții au stabilit o tabără în curtea facultății și protestează, un grup de protestatari pro-Israel, inclusiv rude ale ostaticilor ținuți în Gaza de Hamas și studenti de la alte universitati locale, s-au strâns joi intr-o curte mica din campusul Universității George Washington.

Până acum, protestele s-au derulat pașnic, iar unul dintre organizatorii protestului pro-Israel a declarat pentru CNN că mulțimea nu intenționează să se confrunte și să se îndrepte către protestatarii pro-palestinieni. Cu o zi înainte, s-au produs violențe la Universitatea California din Los Angeles în timpul unor proteste rivale.

20:00Studenții de la Universitatea Columbia își vor susține examenele finale online ca urmare a protestelor care s-au soldat cu aproape 300 de arestări.

Un reprezentant al instituții a scris că toate activitățile academice - inclusiv cursurile, proiectele de cercetare, orele de lucru și examenele finalele - vor fi complet la distanță pentru restul semestrului.

18:26Președintele american Joe Biden a ținut un discurs joi vorbind despre protestele studențești pro-palestiniene care au luat amploare și s-au soldat cu violențe, ciocniri între tabere și intervenția forțelor de ordine.

În fața acuzațiilor de abuz polițienesc, Joe Biden spune că fiecare student e liber să protesteze, dar avertizează că „ordinea trebuie să prevaleze” și nu se acceptă distrugerea bunurilor publice.

„Nu suntem o națiune care reduce oamenii la tăcere”, a declarat președintele american într-un scurt discurs, adăugând că „antisemitismul nu are ce căuta” în campusuri.

17:50În campusul UCLA au avut loc 132 de arestări în timpul operațiunii de îndepărtare a taberei de protest, au anunțat autoritățile.

Aproximativ 250 de ofițeri au fost implicați - aproximativ un ofițer pentru fiecare protestatar din tabără, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al California Highway Patrol, Alejandro Rubio, în plus față de ofițerii din alte jurisdicții.

Rubio a declarat că spre polițiști au fost aruncate extinctoare și sticle de apă, dar niciun ofițer nu a fost rănit.

„Au fost folosite grenade asurzitoare”, a declarat ofițerul de informații publice al CHP, Alec Pereyda.

„Acestea sunt trase în aer pentru a încerca să determine mulțimea să fie atentă și să realizeze că este timpul să se disperseze și să părăsească zona”.

Departamentul de poliție al UCLA va stabili dacă persoanele arestate vor fi puse sub acuzare, a declarat Rubio.

17:30În campusul UCLA este dimineață. Totul s-a petrecut rapid spre finalul intervenției poliției, cea mai mare parte a taberei este acum demontată, iar ultimii protestatari din interior sunt reținuți și conduși spre autobuze.

Există în continuare o demonstrație într-o parte a campusului, cu sute de polițiști încă prezenți la fața locului.

Peste o sută de protestatari au fost însă arestați. Este neclar dacă studenții vor avea de suferit, dacă vor fi suspendați sau exmatriculați.

Din punctul de vedere al poliției, operațiunea poate fi considerată un succes, din moment ce s-a desfășurat fără violențe și s-a încheiat cu succes.

Unii protestatari s-au întors pentru a strânge din lucrurile lăsate în urmă în zona corturilor, dar ABC relatează că nu pare să existe vreo tentativă de a reinstitui tabăra.

17:00Mai multe surse au confirmat că taberele studențești de la UCLA au fost acum evacuate de poliție și peste 100 de persoane au fost arestate.

Fotografii din Daily Bruin, ziarul studențesc al UCLA, a arătat pancarte de protest și materiale lăsate în urmă de protestatari.

Pancartele cer UCLA să renunțe la investițiile în companiile care au legături cu Israelul.

Pe una dintre pancarte se poate citi: „Nu mai investiți în genocid”. Un alt semn spune: „Te iubim, Gaza”.

Mesaje, de asemenea, scrise pe Royce Hall din UCLA, unde studenții au campat, inclusiv graffiti cu cuvintele „Free Palestine” și „F--- Israel”.

16:00Polițiștii au preluat controlul total asupra taberei protestatarilor de la UCLA, iar ultimii manifestanți sunt arestați și duși spre autobuze.

În campus se mai aud însă strigăte ale unor protestatari.

Nu au existat violențe, în orice caz, nu unele majore, însă confruntările au fost tensionate. CNN scrie că polițiștii ar fi folosit chiar gloanțe de cauciuc.

15:20Strategia forțelor de ordine pare să fi avut succes, deocamdată. Printr-o prezență copleșitoare, polițiștii au împins sau au convins protestatarii să dea, încet, înapoi.

Tot mai puțini manifestanți au rămas în prezent în tabăra de corturi din campusul UCLA, în vreme ce arestările continuă.

14:25Lucrurile s-au calmat puțin în campusul UCLA. În vreme ce au pătruns în perimetrul taberei de corturi, polițiștii ezită deocamdată să îi împingă pe protestatarii aflați acolo, care par deciși să reziste.

În rest, numeroși manifestanți au decis să nu opună rezistență. Unii au părăsit campusul, iar mulți au fost arestați și așteaptă să fie evacuați.

14:00Polițiștii s-au apucat să demoleze o parte a taberei improvizate, dar situația este haotică, iar mulți manifestanți baricadați acolo refuză să plece și încearcă să formeze un lanț uman, pentru a rezista unui asalt.

Se pare că polițiștii încearcă deocamdată să împingă protestatarii și să negocieze cu ei, pentru a evita confruntările violente.

În acest timp, în afara baricadelor continuă arestările.

13:50Mulțimile implicate în confruntare par impresionante. În tabăra de corturi se află în jur de 300-500 de protestatari, în vreme ce pe baricadele care protejează tabăra se află încă aproximativ 2.000 de oameni.

De notat că una dintre baricade a fost demontată fără violențe.

De partea cealaltă există sute de polițiști, numărul lor fiind suplimentat pe parcursul operațiunii.

13:45Tensiunile sunt la cote mari în campusul UCLA. Sute de polițiști în echipament tactic împing, încet, mulțimea de protestatari care încearcă să protejeze tabăra de corturi.

Numeroase bubuituri se aud de la fața locului, dar sursa lor este incertă. Imaginile filmate de televiziunile americane arată deja cum numeroși protestatari sunt arestați și dirijați spre autobuzele poliției.

Totuși, presa prezentă la fața locului nu a raportat deocamdată violențe.

13:30Polițiștii au început să demonteze tabăra protestatarilor. De la fața locului se aud bubuituri. Forțele de ordine mai încearcă încă să negocieze cu manifestanții.

13:00Polițiștii au trecut, fără violență, de prima linie a manifestanților care protejau tabăra de corturi.

12:40Sute de polițiști au sosit pentru a-și ajuta colegii aflați deja la UCLA și încearcă acum din nou să ia cu asalt tabăra protestatarilor pro-palestinieni din UCLA, care este protejată de mii de oameni, potrivit estimărilor televiziunii ABC.

12:20Jurnalistul american Sergio Almos a distribuit o înregistrare video în care protestatarii aplaudă în timp ce poliția se retrage din tabăra de la UCLA.

Almos, reporter de investigație la CalMatters, relatează, de asemenea, că poliția a repetat un ordin care cere dispersarea manifestanților și a declarat adunarea ca fiind „ilegală”.

Potrivit lui Almos, citat de The Guardian, un mesaj al poliției i-a avertizat pe protestatari că „riscă să fie arestați dacă rămân în zonă”.

12:10Cel puțin deocamdată, polițiștii care păreau că se pregătesc de o confruntare iminentă cu manifestanții pro-palestinieni s-au retras.

Tabăra de corturi este protejată de numeroși protestatari care s-au mobilizat pentru a face față unui eventual asalt al forțelor de ordine.

12:00Unii ofițeri de poliție sunt văzuți retrăgându-se din zona taberei UCLA, relatează jurnaliștii de la fața locului.

În acest timp, protestatarii strigă la ofițerii care părăsesc tabăra și aruncă cu sticle cu apă în ei.

Polițiștii au arestat cel puțin o persoană totuși.

11:50O echipă CNN aflată în campus a văzut forțele de ordine intrând în tabăra de la UCLA, unde sunt instalați protestatarii pro-palestinieni.

UCLA, cel mai recent focar al tensiunilor din campusurile universitare din SUA

Evenimentele de la UCLA sunt cel mai recent focar al tensiunilor crescânde din campusurile universitare americane, unde protestele față de războiul Israelului din Gaza au generat ciocniri între studenți, administratorii școlilor și forțele de ordine.

Ofițerii în echipament tactic s-au poziționat în campusul UCLA, lângă tabăra de corturi în jurul căreia se află demonstranții.

Unii protestatari au fost văzuți purtând căști, ochelari și măști de protecție respiratorie în așteptarea raidului, la o zi după ce universitatea a declarat tabăra ilegală.

Sute de alți activiști pro-palestinieni care s-au adunat în afara orașului de corturi au huiduit poliția, strigând „Rușine să vă fie”, unii bătând în tobe și fluturând steaguri palestiniene, în timp ce ofițerii mărșăluiau spre campus.

Demonstranții, mulți dintre ei purtând eșarfele tradiționale palestiniene, au scandat de asemenea sloganuri prin care cereau „eliberarea Palestinei”.

Un grup mult mai mic de demonstranți care fluturau steaguri israeliene a îndemnat poliția să închidă tabăra.

Dar ofițerii de poliție au rămas deocamdată ore întregi fără să acționeze.

Tabăra pro-palestiniană, atacată de „instigatori”

UCLA a anulat deja cursurile de miercuri în urma unei ciocniri violente între manifestanții pro-palestinieni și un grup de contramanifestanți mascați care au organizat un asalt surpriză marți seara târziu asupra taberei de corturi.

Membrii grupului pro-palestinian au spus că au fost atacați cu artificii și că au fost bătuți cu bâte și bastoane. Oficialii universității au pus tulburările pe seama „instigatorilor” și au promis o anchetă. Martorii oculari au spus că unii dintre atacatori fluturau steaguri israeliene.

Confruntarea a durat două sau trei ore până miercuri dimineața devreme, înainte ca poliția să restabilească ordinea.

Un purtător de cuvânt al guvernatorului Californiei, Gavin Newsom, a criticat ulterior „răspunsul limitat și întârziat al forțelor de ordine din campus” la tulburări, considerându-l „inacceptabil”.

În timp ce forțele de poliție mult mărite au intrat în campus miercuri seară pentru a evacua tabăra, unii dintre protestatari au fost auziți strigând: „Unde ați fost ieri?”.

Oficialii UCLA au declarat că operațiunile din campus vor fi reluate în mod limitat joi și vineri.

Proteste și ciocniri în alte campusuri universitare

Operațiunea poliției de miercuri seară a avut loc la o zi după ce poliția din New York a arestat numeroși activiști pro-palestinieni care au ocupat o clădire la Universitatea Columbia și au îndepărtat un oraș de corturi din campusul școlii Ivy League.

Poliția a arestat în total aproximativ 300 de persoane la Columbia și la City College of New York, a declarat primarul Eric Adams.

Cel puțin 90 de manifestanți pro-palestinieni - studenți și persoane din afara campusului - au fost de asemenea arestați miercuri la Universitatea Dartmouth din New Hampshire, a anunțat Departamentul de poliție din Hanover.

În ultimele zile, elevii și studenții au protestat și au instalat tabere de corturi în zeci de școli din SUA, cerând o încetare imediată a focului în Gaza și solicitând școlilor să nu mai investească în companii care au legătură cu Israelul sau care operează acolo.

Multe dintre școli au chemat poliția pentru a reprima protestele.

Demonstrațiile din întreaga țară au fost întâmpinate de contramanifestanți care i-au acuzat pe activiștii pro-palestinieni că promovează ura împotriva evreilor.

Tabăra pro-palestiniană, inclusiv evreii care se opun acțiunilor israeliene din Gaza, spun că sunt catalogați pe nedrept drept antisemiți pentru că au criticat guvernul israelian și și-au exprimat sprijinul pentru drepturile omului.

Problema a căpătat accente politice în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, republicanii acuzând unii administratori de universități că închid ochii la retorica antisemită și la hărțuirea antisemită.