Acțiunea de la Sciences Po Paris a continuat joi, condusă de zeci de studenți care s-au mobilizat pentru Gaza, însă renumita școală a refuzat să intre în discuții privind relațiile sale cu universitățile israeliene, în timp ce guvernul francez a cerut o poziție fermă, potrivit AFP.

Protest la Sciences Po din ParisFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

Ministrul învățământului superior, Sylvie Retailleau, le-a cerut președinților de universități să se asigure că „ordinea publică este menținută”, folosind „toate puterile” de care dispun, în special în ceea ce privește sancțiunile disciplinare în caz de tulburări sau utilizarea forțelor de poliție.

După o dezbatere internă privind Orientul Mijlociu joi dimineață, pe care au calificat-o drept „dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare”, studenții din comitetul pentru Palestina de la Sciences Po au anunțat joi după-amiază că vor începe un protest pașnic în holul școlii și că șase studenți vor începe o grevă a foamei „în semn de solidaritate cu victimele palestiniene”.

Joi seară, aproximativ o sută de studenți au votat, în cadrul unei adunări generale, să ocupe campusul, a declarat pentru AFP o membră a comitetului Palestina, care nu și-a dat numele.

Greva foamei va continua până când „va avea loc un vot oficial, care să nu fie anonim, în cadrul consiliului de administrație al Institutului de investigare a parteneriatelor cu universitățile israeliene”, a declarat Hicham, din partea comitetului pentru Palestina.

După o mobilizare tensionată la sfârșitul săptămânii trecute, greva a fost suspendată după ce conducerea a fost de acord să organizeze o dezbatere internă.

„A fost o dezbatere dură, cu câteva poziții destul de clare și multă emoție”, a declarat Jean Bassères, administratorul provizoriu al Sciences Po. El a făcut apel la „calm” înainte de începerea examenelor de luni.

Bassères a precizat că a avut „poziții destul de ferme pe anumite subiecte”, refuzând „foarte clar crearea unui grup de lucru propus de anumiți studenți pentru a investiga relațiile noastre cu universitățile israeliene”.

El a făcut apel „la responsabilitatea fiecăruia”, în contextul mai multor acțiuni în Franța, făcând ecoul mobilizării campusurilor din Statele Unite, unde poliția a intervenit în mai multe locuri.

Nu departe de Sciences Po, în fața Universității Sorbona, unde poliția a intervenit deja luni pentru a evacua manifestanții, aproape 300 de studenți din diferite campusuri s-au adunat joi după-amiază și au instalat o tabără de aproximativ douăzeci de corturi.

Manifestanții au scandat „Suntem cu toții copii din Gaza” și „Palestina va trăi, Palestina va învinge”, înainte de a fi îndepărtați o oră mai târziu de peste o sută de membri ai forțelor de ordine, potrivit unui jurnalist AFP.