Radio Europa Liberă a publicat imagini din satelit ale companiei Planet Labs care arată consecințele atacurilor cu rachete ale Forțelor Armate ucrainene asupra aerodromului militar rus Djankoi din Crimeea ocupată temporar, în noaptea de 29-30 aprilie.

un sistem S-400 Triumph distrus la aeroddromul Djankoi din Crimeea pe 17 aprilieFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Proiectul de jurnalism de investigații al Europa Liberă, Schemes, a remarcat că satelitul a înregistrat cel mai probabil pagubele produse sistemulului rusesc de apărare aeriană S-300/S-400, care constă din lansatoare și radare.

„Judecând după fotografiile din satelit, unul dintre sistemele S-300/S-400 a fost lovit, în timp ce celelalte au fost redistribuite din zonă”, au spus jurnaliștii.

Oficialii ruși au declarat marți, pe 30 aprilie, că Ucraina a atacat Crimeea cu rachete ATACMS produse de SUA, în încercarea de a străpunge apărarea antiaeriană rusă a peninsulei anexate, dar că șase au fost doborâte.

„Zece vehicule aeriene ucrainene fără pilot, șase rachete tactice ATACMS fabricate de Statele Unite și două bombe „Hammer” fabricate de Franța au fost doborâte de apărarea antiaeriană”, a spus ministerul.

Statele Unite au dat undă verde Forțele Armate ale Ucrainei să lovească ținte din peninsula Crimeea cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune care au fost transferate recent Kievului, au declarat oficiali de rang înalt ai Pentagonului pentru New York Times, notează The Moscow Times.

Potrivit NYT, Ucraina a primit versiunea ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Anterior, NYT a relatat că Statele Unite au transferat în secret peste 100 de rachete ATACMS în Ucraina. Armata ucraineană a folosit deja unele dintre ele, în special în timpul atacului din Crimeea din 17 aprilie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat un atac asupra aerodromului Djankoi, dar nu a precizat ce arme au folosit trupele sale.

Citește și:

VIDEO Drone ucrainene au lovit două rafinării și un aerodrom militar din Krasnodar. Moscova susține că a respins atacul