O nouă înregistrare video distribuită de forțele Kievului pe rețelele de socializare a surprins o lovitură mai puțin obișnuită a artileriei ucrainene: scoaterea din acțiune în succesiune rapidă a două tancuri rusești, urmată de o detonare catastrofală a muniției de la bordul unuia dintre vehiculele de luptă.

Noua explozie catastrofala a unui tanc rusescFoto: Captura video

Lovitura a fost realizată de Brigada 92 de Artilierie a armatei ucrainene și Forțele de Apărare Teritorială care au distrus două tancuri T-80BV ale rușilor în apropierea satului Kolomîiciîha din regiunea Lugansk.

Înregistrarea video a surprins cum unul dintre cele două tancuri, după ce a luat foc în urma loviturii, suferă o detonare catastrofală a muniției aflate la bordul său care propulsează turela vehicului de luptă la zeci de metri în aer.

Situația este una atipică deoarece majoritatea acestor explozii ale vehiculelor de luptă folosite de armata rusă survin în urma unor lovituri cu sisteme antitanc Javelin sau NLAW, când rachetele folosite de acestea lovesc tancul sau blindatul din partea de sus.

Fotografii distribuite pe platformele social media încă de la sfârșitul lunii martie au arătat că în urma unor astfel de detonări în urma tancului mai rămân în mare doar o parte a șasiului și a scheletului metalic.

Însă o înregistrare video apărută la începutul lunii octombrie arată că în unele situații rare vehiculele de luptă rusești pot supraviețui miraculos în urma unor lovituri cu sisteme antitanc, chiar dacă rachetele care le lovesc cad asupra lor de sus.

Problema de proiectare a tancurilor rusești

Generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane din Europa, a explicat încă din luna martie mai multe greșeli făcute de inginerii ruși când au proiectat vehiculele de luptă ale Moscovei în contextul în care forțele ucrainene au reușit să distrugă numeroase tancuri și coloane blindate ale rușilor în primele zile ale invaziei.

Vorbind despre tancurile rusești, Hertling le-a descris drept „cutii de chibrituri” deoarece, pe lângă că sunt foarte înghesuite, și iau foc rapid din interior.

Generalul american, la origini comandant de tancuri, a relatat că „în 1994, când eram comandantul unui grup de luptă, ca parte a 'Parteneriatului pentru Pace', am fost într-o delegație în Moscova. Rușii știau că sunt un tanchist, așa că mi-au permis să le văd cel mai nou tanc de pe atunci, modelul T-80 (n.r. tocmai modelul văzut în înregistrarea video de față”.

„Am intrat în el și... am înțeles rapid de ce recrutează doar tanchiști „scunzi”. Era înghesuit, muniția era vizibilă peste tot (în tancurile noastre muniția e în spatele unor uși balistice care protejează echipajul dacă tancul e lovit), blindajul pe deasupra și în spatele tancului era subțire și erau multe puncte moarte care nu permiteau echipajului să vadă afară”, a povestit el.

Hertling a explicat de asemenea că echipajul tancurilor rusești are mari probleme să vadă infanteria care atacă și că vehiculele de luptă nu sunt protejate de blindaj reactiv în zonele superioare, adică exact acolo unde lovesc rachetele Javelin.

„Dacă sunt lovite, tancurile încep să ardă și apar explozii secundare. Dacă sunt lovite, echipajul are mari probleme să iasă rapid”, a afirmat acesta.

Întrebat despre blindatele rusești, generalul american a afirmat că acestea sunt „și mai rele”.

„În operațiunea 'Furtună în Deșert' am văzut aceste aceste vehicule lovite și distruse de arme de calibru mic. Toate ardeau. Au rezervoarele de combustibil în spate la uși. Ard rapid și puternic, echipajul nu poate ieși rapid”, a relatat Mark Hertling.

Urmărește ultimele evoluții din a 289-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.