Statele Unite vor trimite Ucrainei un nou ajutor în valoare de 275 de milioane de dolari pentru a-și spori apărarea, în special împotriva dronelor, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

„Un nou pachet de ajutor militar în valoare de 275 de milioane de dolari va fi trimis în curând pentru a oferi Ucrainei noi capacități pentru a-și consolida apărarea aeriană și pentru a face față amenințărilor reprezentate de drone”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA.

El a spus că americanii vor furniza, de asemenea, armatei ucrainene muniție de artilerie, în special pentru Himars, sisteme de artilerie de precizie foarte puternice montate pe vehicule blindate ușoare.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armata sa va continua loviturile împotriva infrastructurii energetice ucrainene, ca represalii la atacurile pe care Moscova le atribuie Kievului, în special împotriva podului din Crimeea, care a fost parțial distrus la începutul lunii octombrie într-un atac cu camion-bombă.

Această nouă tranșă ridică ajutorul total al SUA pentru Ucraina la peste 19,3 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie.

Kremlinul probabil că nu și-a abandonat „obiectivele maximaliste” în Ucraina, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut pentru prima dată că obiectivul teritorial actual al Moscovei este de a cuceri în totalitate cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate, pe care susține că le-a anexat în urma unor referendumuri, se arată în cea mai recentă evaluare a conflictului făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.