​Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se declară îngrijorat că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și alianța nord-atlantică, conform Associated Press.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
  • „Dacă lucrurile merg prost, pot merge îngrozitor de prost. Este un război teribil în Ucraina.
  • Este, de asemenea, un război ce poate deveni unul total, care să se extindă într-un război major între NATO și Rusia.
  • Încercăm în fiecare zi să evităm asta”, a declarat secretarul general al NATO, într-un interviu acordat postului norvegian NRK.

Stoltenberg, care a fost premierul Norvegiei, a spus în același interviu că „nu există nici o îndoială privind posibilitatea unui război total”, adăugând că este important să fie evitat un conflict „care să implice mai multe țări europene și să devină un război total în Europa”.

Kremlinul a acuzat statele NATO în repetate rânduri că devin parte în conflict livrând Ucrainei armament, contrainformații pentru a ataca trupele rusești și antrenamente pentru soldații ucraineni.

Reflectând tensiunile în creștere dintre Occident și Rusia, președintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar putea folosi ceea ce el a numit conceptul Statelor Unite de lovitură preventivă, comentează Associated Press.

„Vorbind despre o lovitură care să dezarmeze, poate ar merita să ne gândim și să preluăm ideile omologilor noștri americani legate de asigurarea securității lor”, a susținut Putin.